WhatsApp akhirnya akan berlaku selepas firma luar yang menyalahgunakan platformnya – TechCrunch


WhatsApp setakat ini bergantung kepada urusan masa lalu dengan pemain yang buruk dalam platformnya untuk meningkatkan usaha untuk mengurangkan spam dan tingkah laku automatik yang lain. Facebook gergasi yang berpengalaman kini telah mengumumkan satu langkah tambahan yang dirancang untuk dimulakan pada awal tahun ini untuk meningkatkan kesihatan perkhidmatan pesanannya: selepas mereka yang kegiatan nakal tidak dapat dikesan dalam platformnya.

Platform pemesejan, yang digunakan oleh lebih dari 1.5 bilion pengguna, mengesahkan pada hari Selasa bahwa mulai 7 Desember akan mulai mempertimbangkan isyarat dari platformnya untuk mengejar tindakan hukum terhadap mereka yang menyalahgunakan sistemnya. Syarikat itu juga akan pergi selepas individu – atau firma yang – mendakwa palsu telah menemui jalan untuk menyebabkan malapetaka pada perkhidmatan tersebut.

Langkah ini datang sebagai WhatsApp bergelut dengan cabaran seperti tingkah laku spam untuk menolak agenda atau menyebarkan maklumat palsu mengenai perkhidmatan pesanannya di beberapa pasaran. "Ini berfungsi sebagai notis bahawa kami akan mengambil tindakan undang-undang terhadap syarikat-syarikat yang kami hanya mempunyai bukti tidak berpengaruh mengenai pelanggaran jika penyalahgunaan itu berlanjutan melampaui 7 Disember 2019, atau jika syarikat-syarikat tersebut dikaitkan dengan bukti pelaporan di atas platform sebelum tarikh itu , "Katanya dalam catatan FAQ di laman webnya.

Jurucakap WhatsApp mengesahkan perubahan kepada TechCrunch, sambil menambah, "WhatsApp direka untuk pesanan peribadi, jadi kami telah mengambil tindakan secara global untuk menghalang pemesejan pukal dan menguatkuasakan had akaun WhatsApp yang menyalahgunakan WhatsApp boleh digunakan. Kami juga meningkatkan kemampuan kami untuk mengenal pasti penyalahgunaan, yang membantu kami melarang 2 juta akaun secara global setiap bulan. "

Terdahulu tahun ini, WhatsApp berkata (PDF) ia telah membina sistem pembelajaran mesin untuk mengesan dan menghilangkan pengguna yang terlibat dalam tingkah laku yang tidak sesuai, seperti menghantar mesej pukal atau membuat berbilang akaun dengan tujuan untuk mencederakan perkhidmatan. Platform itu berkata ia dapat menilai urusan yang lalu dengan tingkah laku yang bermasalah untuk mengharamkan 20% akaun buruk pada masa pendaftaran itu sendiri.

Tetapi platform masih bergelut untuk mengandungi tingkah laku kasar, laporan Reuters mendakwa bulan lalu. Agensi berita melaporkan mengenai alat yang dijual di India kurang daripada $ 15 yang mendakwa memintas beberapa sekatan yang diperkenalkan oleh WhatsApp dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

TechCrunch memahami bahawa dengan perubahan hari ini, WhatsApp akan berlaku selepas set pemain buruk yang sama. Ia sudah mula menghantar surat berhenti dan berhenti kepada syarikat pemasaran yang mendakwa penyalahgunaan WhatsApp dalam beberapa bulan kebelakangan ini, seorang yang akrab dengan perkara itu berkata.