WeWork menyediakan dana $ 2.9 bilion untuk membeli bangunan yang akan disewakan kepada dirinya sendiri


Ketua Pegawai Eksekutif WeWork, Adam Neumman mempunyai rancangan baru untuk syarikat perkongsian pejabat $ 47 bilion: Alih-alih menggantikan ruang di bangunan orang lain, beliau mahukan WeWork membeli bangunan sendiri.

WeWork hari ini mengumumkan bahawa ia telah menubuhkan sebuah dana pelaburan yang dinamakan ARK yang akan digunakan untuk membeli hartanah komersil yang dana itu akan disewakan kepada WeWork. Dana itu akan berasingan daripada WeWork dan sebahagian besar wang yang akan dilaburkan akan datang dari sumber luar, menurut Bloomberg Businessweek, yang pertama kali melaporkan dana baru. Tetapi WeWork akan menjadi pemilik majoriti ARK, kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

ARK akan mempunyai $ 2.9 bilion wang tunai untuk melabur, $ 1 bilion daripadanya akan datang dari IvanhoƩ Cambridge, sebuah syarikat hartanah Kanada, Neumann memberitahu Business Insider.

Baca ini: Ketua Pegawai Eksekutif WeWork menjelaskan mengapa dia menganggap syarikatnya $ 47 bilion adalah bukti kemelesetan, dan bagaimana dia mengekalkan egonya sebagai seorang jutawan muda

"Sekarang orang percaya kepada kami dan bersedia memberi kami wang untuk membeli [properties], kami sangat gembira [partners] seperti Ivanhoe Cambridge, "kata Neumann." Kami mempunyai beberapa institusi terbesar di dunia, dan kami tidak akan membiarkan mereka turun. "

ARK mewakili perubahan strategi untuk WeWork

Sebelum pelancaran ARK, WeWork secara amnya memberi tumpuan kepada ruang pajakan daripada pemilik harta tradisional daripada membeli dan menyewakan hartanahnya. Syarikat itu biasanya membahagikan ruang yang ia sewa dan menyebarkannya kepada syarikat lain, kebanyakannya permulaan.

Dengan strategi itu – dan dengan banyak sokongan daripada usaha dan pelabur lain – WeWork telah menjadi pemain utama dalam pasaran hartanah. Ia kini mempunyai kira-kira 45 juta kaki persegi ruang pejabat di seluruh dunia, kira-kira jumlah yang sama di semua pusat bandar Philadelphia, menurut laporan Bloomberg yang berasingan.

Tetapi pengembangan besar-besaran syarikat itu datang dengan kos utama. Ia kehilangan $ 1.9 bilion tahun lalu dan berulang kali terpaksa menaikkan dana baru untuk menambah tabungnya.

Neumann telah menjana kontroversi dengan membeli sendiri kepentingan dalam hartanah yang kemudian memajak ruang kepada WeWork. Walaupun urus niaga itu sah, dia telah dituduh melibatkan diri dalam urusan sendiri yang menimbulkan persoalan mengenai konflik kepentingan.

Neumann menjual hartanah kepada ARK

Sebagai sebahagian daripada penubuhan dana baru itu, Neumann merancang untuk menyumbangkan minatnya terhadap hartanah tersebut kepada WeWork, Neumann memberitahu Business Insider. Dia akan menjualnya kepada ARK pada dasarnya untuk harga yang dia bayar untuk mereka, katanya kepada Bloomberg Businessweek.

"Apa pun yang saya miliki yang mempunyai penyewaan WeWork di dalamnya bergerak ke WeWork," katanya kepada Business Insider. "Saya akan kehilangan wang untuk urus niaga itu, tetapi sebab itu bukan masalah kerana saya pemegang saham besar WeWork. WeWork adalah saya, saya adalah WeWork.

"Jika ia baik untuk WeWork, ia bagus untuk saya. Satu-satunya visi yang bergerak ke depan adalah satu strategi sejajar."

Pasti, memindahkan harta itu kepada ARK tidak menghapuskan kebimbangan konflik kepentingan, seperti Bloomberg Businessweek berkata. Apa yang baik untuk pelabur luar di ARK – seperti mana bangunan untuk membeli, yang mana penyewa berpotensi untuk disewa, dan kadar sewa yang dikenakan – mungkin tidak baik untuk WeWork dan sebaliknya.

Walaupun WeWork akan mengawal dana, ia akan diawasi oleh Steven Langman, yang akan menjadi pengerusi, kata Neumann. Langman dan pasukannya akan menjalankannya untuk manfaat pelabur dana itu, katanya.

"Mereka mempunyai kewajipan fidusia terhadap rakyat yang mereka hasilkan," kata Neumann. "Ia adalah tugas mereka untuk membeli hartanah yang akan membuat pulangan bagi pelabur mereka."

Mendapat tip mengenai WeWork atau syarikat teknologi lain? Hubungi wartawan ini melalui e-mel di twolverton@businessinsider.com, mesej dia di Twitter @troywolv, atau menghantar mesej selamat melalui Isyarat di 415.515.5594. Anda juga boleh menghubungi Business Insider dengan selamat melalui SecureDrop.

Baca lebih lanjut: