Ujian Udara Tempatan untuk Gas toksik yang lebih dekat kepada Realiti


Pakar-pakar yang menemubual mengenai hasil sampel berbeza dengan kepentingannya.

"Sangat sukar untuk mengukur sejumlah kecil bahan kimia di udara dengan tepat," kata Janet McCabe, bekas penolong pentadbir EPA untuk Pejabat Udara dan Sinarannya, menjawab pertanyaan mengenai ujian DeKalb Selatan.

"Dalam kes ini, nampaknya, peralatan itu tidak diperiksa (dikalibrasi), jadi sementara saintis yakin bahawa ia dikesan dengan betul [ethylene oxide] mereka tidak yakin dengan bacaan yang tepat, "kata McCabe dalam e-mel.

EPD mengatakan tiada sumber perindustrian etilena oksida yang diketahui – termasuk kilang Sterigenik dan BD – dalam jarak 15 batu dari tapak DeKalb Selatan.

Industri sterilisasi perubatan telah menekankan terdapat sumber lain etilena oksida, termasuk dari trak diesel dan kenderaan lain.

Ethylene oxide menyebar di udara luar, tetapi ia tidak hilang untuk masa yang lama. Kimia mempunyai separuh hayat kira-kira 200 hari di udara, atau hampir 7 bulan. Separuh hayat adalah masa yang diperlukan untuk hanya separuh daripada bahan kimia untuk memecah.

Laporan negara mengenai sampel etilena oksida tidak termasuk sebarang data mengenai arah angin pada masa ujian.

Dalam e-mel, Richard Peltier, PhD, profesor sains kesihatan persekitaran di University of Massachusetts di Amherst, berkata keputusannya "tidak tepat, dan tidak boleh dipertahankan secara sah, tetapi mungkin betul dalam 10% hingga 15% nilai sebenar. "

"Ini sememangnya menjadi sebab penggera kerana ini adalah 15 kali lebih tinggi daripada yang dianggap EPA selamat."

Isu pencemaran toksik di Georgia menjadi terang selepas WebMD dan Berita Kesihatan Georgia menerbitkan laporan bulan lepas. Laporan itu mengatakan bahawa tahun lepas, EPA mengenal pasti 109 saluran banci di Amerika Syarikat, termasuk dua di kawasan Smyrna, hanya di barat laut Atlanta, dan satu di Covington, kira-kira 35 batu di timur Atlanta, kerana mengalami peningkatan risiko kanser, sebahagian besarnya disebabkan untuk penggunaan etilena oksida.

Kawasan Smyrna dan Covington, yang pertama kali mendengar tentang masalah etilena oksida dari laporan tersebut, mengadakan mesyuarat dewan bandar baru-baru ini di mana banyak penduduk diminta untuk ujian udara.