Ujian Darah Hati, Gejala Tinggi & Normal, Punca & Keputusan.


Apa yang Harus Saya Ketahui Mengenai Ujian Darah Hati? Kenapa Mereka Digunakan?

Apakah Ujian Darah Hati? Kenapa Mereka Digunakan?

Ujian darah hati direka untuk menunjukkan bukti bahawa keabnormalan, sebagai contoh, keradangan, kerosakan sel hati, telah atau sedang berlaku di dalam hati. Ujian darah yang paling kerap digunakan untuk penyakit hati adalah aminotransferases (alanine aminotransferase atau ALT dan aspartate aminotransferase atau AST).

Apakah tanda-tanda dan gejala Ujian Darah Hati Tinggi?

Orang yang mempunyai tahap AST dan ALT yang ringan hingga sederhana dengan tidak atau sedikit gejala untuk melegakan kesakitan, keletihan, demam, selera makan yang tidak enak, sakit perut, jaundis (kekuningan kulit), gatal-gatal, loya, atau muntah-muntah.

Apakah Tahap Enzim Hati Normal dan Tinggi (Tinggi)?

Tahap biasa ALT berkisar antara 7-56 unit / liter, dan 10-40unit / liter untuk AST. Tahap tinggi AST dan ALT mungkin menandakan tahap kerosakan hati pada seseorang.

Apa Penyakit dan Penyalahgunaan Dadah Meningkatkan Enzim Hati?

Penyebab umum ALT dan AST yang tinggi adalah jangkitan hati virus, penyalahgunaan alkohol, sirosis (dari punca kronik), hemochromatosis (beban besi), kejutan, dan / atau kegagalan jantung. Penyebab umum masalah AST dan ALT yang tidak normal adalah luas (contohnya toksin, dan penyakit autoimun).

Banyak ubat boleh menyebabkan paras darah tinggi AST, dan ALT, dan beberapa ubat-ubatan boleh menyebabkan kerosakan teruk, contohnya, acetaminophen (Tylenol).

Apakah AST dan ALT (Aminotransferases)?

Aminotransferases adalah enzim (protein yang membantu mempercepat tindak balas kimia dalam badan) yang didapati terutamanya dalam hati, tetapi juga pada tisu lain, seperti otot. Mereka adalah sebahagian daripada proses metabolik biasa di hati dan bertanggungjawab untuk memindahkan asid amino (komponen yang membina protein) dari satu molekul ke yang lain. ALT dahulunya dikenali sebagai serum glutamic-pyruvic transaminase (SGPT) dan AST sebagai serum glutamic-oxaloacetic transaminase (SGOT).

Apakah Gejala Tahap Abnormal Enzim Hati?

Gejala-gejala enzim hati yang ringan hingga sederhana boleh berbeza-beza dari gejala-gejala umum sama ada gejala-gejala umum yang merangkumi kelesuan, keletihan, demam, selera makan yang kurang enak, sakit perut, jaundis (menguning kulit), gatal-gatal, loya, atau muntah-muntah.

Apakah Tahap AST dan ALT yang Normal dan Tinggi (Tinggi)?

Apakah Tahap Normal AST dan ALT?

Tahap normal AST dan ALT mungkin sedikit berbeza bergantung kepada nilai rujukan makmal individu. Biasanya julat AST biasa dilaporkan antara 10 hingga 40 unit seliter dan ALT antara 7 hingga 56 unit seliter. Ketinggian yang lazat pada umumnya dianggap 2-3 kali lebih tinggi daripada julat normal. Dalam beberapa keadaan, enzim ini boleh meningkat dengan ketara, pada jarak 1000s.

Apakah tahap AST dan ALT yang tinggi?

Tahap peningkatan enzim hati secara amnya menandakan beberapa bentuk hati (atau hepatic) kerosakan atau kecederaan. Tahap ini boleh dinaikkan akut (jangka pendek) yang menunjukkan kecederaan tiba-tiba ke hati, atau mereka mungkin dinaikkan kronik (jangka panjang) yang mencadangkan kecederaan hati yang berterusan. Di samping itu, tahap ketinggian aminotransferases yang tidak normal juga penting. Dalam beberapa keadaan, ketinggian boleh menjadi ringan, selaras dengan kecederaan ringan atau keradangan hati. Mereka juga boleh meningkat dengan ketara, mungkin sehingga 10 hingga 20 kali nilai normal, menunjukkan kerosakan yang lebih besar kepada hati.

Apakah Penyakit dan Ubat-ubatan yang Mengikut Tahap Abstensif AST dan ALT?

Penyakit yang Menaikkan Enzim Hati di dalam Darah

Penyakit-penyakit yang paling biasa menyebabkan ALT dan AST yang luar biasa adalah hepatitis virus akut, seperti hepatitis A atau B, hepatitis virus kronik, hepatitis B atau C, sirosis hati (parut hati akibat keradangan hati yang lama) , kerosakan hati dari penyalahgunaan alkohol atau hati berlemak alkohol, hemochromatosis (keadaan genetik menyebabkan kerosakan hati yang lama kerana besi membina hati), dan aliran darah yang berkurang ke hati (dari kejutan atau kegagalan jantung).

Ubat-ubatan yang menyebabkan tahap-tahap yang tidak normal dalam Enzim Hati dalam Darah

  • Berlebihan ubat-ubatan yang berlebihan, seperti acetaminophen (kerosakan hati Tylenol).
  • Acetaminophen (Tylenol atau ubat-ubatan lain dengan komponen Tylenol, seperti Vicodin).
  • Sesetengah ubat sakit, misalnya, diclofenac (Voltaren) dan naproxen (Naprosyn, Anaprox, Aleve, Naprelan).
  • Pengurangan kolesterol, statin, misalnya, atorvastatin (Lipitor) dan simvastatin (Zocor).
  • Beberapa antibiotik, misalnya, sulfonamides dan nitrofurantoin (Macrodantin; Furadantin; Macrobid).
  • Sesetengah ubat tuberkulosis, misalnya, isoniazid (Nydrazid, Laniazid, INH).
  • Sesetengah ubat anti-kulat, misalnya, fluconazole (Diflucan) dan itraconazole (Sporanox).
  • Beberapa ubat psikiatri, sebagai contoh, antidepresan trisiklik.
  • Sesetengah ubat penyitaan, misalnya, phenytoin (Dilantin), carbamazepine (Tegretol, Tegretol XR, Equetro, Carbatrol), dan asid valproic (Depakote, Depakote ER, Depakene, Depacon).

Apa yang Kurang Penyebab Umum Enzim Hati yang Tidak Biasa?

Terdapat banyak punca lain dari tahap enzim hati darah yang luar biasa di samping yang disebutkan di atas. Antara syarat-syarat ini termasuk:

Apakah Ujian dan Prosedur Mengesan Penyebab Tahap Abnormal Enzim Hati?

Langkah yang paling penting dalam menilai pesakit dengan tahap enzim hati yang tidak normal adalah dengan mengambil sejarah perubatan yang teliti dan melakukan pemeriksaan perubatan yang lengkap. Semua ubat pesakit, termasuk ubat over-the-counter (OTC, dan ubat herba.

Mana-mana sejarah transfusi darah (terutamanya jika dilakukan lama dahulu ketika pemeriksaan darah yang disumbangkan adalah kurang ketat), sejarah penggunaan ubat intravena (suntikan) atau intranasal (snorting) atau perkongsian jarum, tatu, hubungan seksual dengan seseorang yang mungkin virus hepatitis, penggunaan alkohol, perjalanan asing, dan penggunaan makanan yang tercemar perlu dipertanyakan. Selain itu, sebagai tambahan kepada ujian hati (transaminase), ujian lain untuk menyaring fungsi hati, seperti panel pembekuan darah, tahap albumin, dan jumlah bilirubin serta jumlah darah lengkap perlu diukur. Pemeriksaan untuk hepatitis virus juga dilakukan secara rutin untuk mengesan sebarang kemungkinan jangkitan aktif hati (akut atau aktif kronik) atau untuk menentukan imuniti terhadap virus ini sama ada melalui jangkitan atau vaksinasi sebelumnya.

Dalam banyak keadaan, seorang doktor juga boleh memerintahkan ultrabunyi hati untuk menilai struktur hati dan pokok empedu serta mencari batu karang mana pun yang mungkin menyebabkan penyakit hati.

Bagaimana Enzim Hati Abnormal dalam Darah Dipantau?

Memantau Tahap Enzim yang Tidak Normal dalam Darah

Ujian hati diawasi bergantung kepada ijazah, durasi, dan penyebab kelainan. Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai jangkitan hepatitis B atau C yang kronik (tahan lama), pakar hati (pakar hepatologi) boleh memilih pengawasan peringkat ini setiap 3 hingga 6 bulan untuk memastikan mereka tidak meningkat. Sebaliknya, jika seseorang yang sihat dilihat di hospital untuk overdosis Tylenol, maka dia perlu dipantau dengan sangat teliti, dan tahap ALT dan ALT boleh diambil beberapa kali sehari untuk mengawasi trend mereka dan untuk membimbing terapi .

Ujian Darah Hati lain yang Mengukur Tahap Enzim yang tidak normal dalam Darah

Terdapat beberapa enzim hati yang lain yang menjalankan fungsi penting, tetapi kebanyakannya tidak secara selektif mengukur dalam ujian darah. Fosfatase alkali sangat sering dilaporkan dengan transaminase sebagai sebahagian daripada ujian darah panel metabolik. Molekul ini biasanya berada di dinding saluran intra- dan ekstra bilier (struktur tiub seperti dalam hati yang menghubungkan sel-sel hati bersama-sama dan akhirnya bersatu dari saluran hempedu, menyambung hati ke pundi hempedu). Peningkatan enzim ini mungkin menunjukkan dan kecederaan atau keradangan pada tiub-tiub ini (saluran). Penyebab umum untuk ini adalah halangan pundi hempedu dan ubat-ubatan tertentu.

Terdapat juga enzim hati lain seperti, laktat dehidrogenase (LDH), glutamat dehidrogenase, dan gamma-glutamyltranspeptidase (GGT), yang kurang diukur secara klinikal secara rutin.

Berapa Lama Adakah Ia Akan Ambil Keputusan (Tafsiran) Ujian Darah Hati Anda?

Tahap ALT dan AST diperoleh secara langsung daripada sampel darah yang dihantar ke makmal untuk pengukuran. Keputusan biasanya tersedia dalam waktu beberapa jam hingga hari dan dilaporkan kepada doktor untuk diperiksa.

Disemak pada 1/10/2019


Sumber:
Rujukan