Trik Fizik untuk Membuat Golf Show Steph Curry Lebih Melampau


Saya tidak dapat membantu saya sendiri: Saya perlu melihat rancangan ABC baru Holey Moley, pertunjukan mini golf melampau yang mempunyai Steph Curry sebagai pro golf penduduknya dan salah satu pengeluar eksekutifnya. Ia di suatu tempat di antara MXC (persembahan Jepun Cabaran Penghapusan Ekstrim yang paling melampau) dan golf PGA. Lubang-lubang itu lebih gila dari padang golf putt-putt biasa. Selain itu, pemain golf mini kadang-kadang perlu mengatasi halangan-halangan untuk mendapatkan bola mereka. Episod pertama adalah menyeronokkan, tetapi bolehkah mereka menyimpannya?

OK, dengan semangat membantu orang lain-saya akan memberi beberapa idea untuk beberapa lubang golf mini baru. Di sini kita pergi. Steph Curry, saya harap anda membaca ini.

Coriolis Force

Sebenarnya, ini bukan cadangan sebenar. Ia satu idea yang bagus, tetapi mereka sudah mempunyai ini dalam episod pertama. Satu-satunya masalah-mereka menunjukkannya selama beberapa saat.

Idea ini adalah untuk mempunyai lubang dan pemain golf pada platform berputar. Biasanya, bola golf akan mengikuti peraturan fizik (OK, ini selalu benar). Idea kami mengenai kuasa dan gerakan, bagaimanapun, hanya berfungsi dalam bingkai rujukan yang tidak mempercepatkan. Lantai berputar sebenarnya mempercepatkan tetapi kita masih boleh menggunakan idea daya. Kita hanya perlu menambah beberapa kuasa palsu. Kekuatan palsu membolehkan kerangka rujukan berputar untuk bertindak seperti satu pegun.

Tapi tunggu! Anda sudah tahu ini. Anda mempunyai pengalaman dengan pasukan palsu-walaupun anda tidak menyedarinya. Apabila anda berada di dalam kereta yang mengelilingi bulatan, anda merasakan daya menolak anda dari pusat bulatan. Kejutan. Tiada daya sedemikian. Ia palsu. Ia adalah daya empar (tidak boleh dikelirukan dengan daya centripetal). Sebenarnya jika anda bergerak ke arah atau jauh dari pusat platform berputar, terdapat satu lagi daya palsu yang anda boleh tambahkan-daya Coriolis.

Mari bermula dengan demo hebat. Dalam video di bawah ini, dua manusia berada di platform berputar (di hujung yang bertentangan). Apa yang berlaku apabila mereka cuba melontar bola ke belakang? Semak ia.

OK, bagaimana pula dengan demonstrasi yang lain. Berikut adalah program python yang hebat (di Glowscript.org) yang menunjukkan dua pandangan stesen angkasa berputar yang sama. Tingkap kiri menunjukkan stesen angkasa seperti yang dilihat dari sudut pandangan yang tidak berputar dan tetingkap lain berputar dengan stesen angkasa. Anda boleh bermain dengan program di sini.

Ini penting kerana ia menunjukkan bahawa kuasa-kuasa memang palsu. Dalam bingkai yang tidak berputar, bola hanya bergerak dengan halaju yang berterusan-sama seperti yang sepatutnya tanpa kekuatan bersih yang bertindak di atasnya.

Sekarang untuk cadangan lubang untuk Holey Moley. Ya, menjadikannya platform berputar. Ia harus cukup besar dan berputar dengan cepat sehingga anda dapat melihat kesan Coriolis yang ketara. Saya akan meletakkan pemain golf di pinggir platform dan lubang di tengah (atau di sisi lain). Jika anda benar-benar mahu membiaknya, anda juga boleh menambah beberapa bukit kecil atau sesuatu seperti itu. Kemungkinannya tidak berkesudahan. Melakukan ini.

Rintangan angin

Apabila anda berfikir tentang golf mini, anda perlu berfikir mengenai daya. Oh, saya tahu itu bukan apa yang difikirkan oleh kebanyakan orang-tetapi itu benar. Tanpa daya, objek akan bergerak sepanjang garis lurus pada kelajuan yang tetap. Itu akan menjadikan golf agak remeh. Oleh itu, kita menambah kuasa. Di dalam mini golf biasa terdapat daya geseran mundur ke belakang, dan terdapat juga daya dari permukaan tidak rata (juga dikenali sebagai "bukit").

Tetapi bagaimana dengan gaya lain seperti daya seret udara? Ini adalah daya yang bergantung pada kelajuan dan arah gerakan relatif bola dan udara. Pergerakan relatif antara bola dan udara dapat disebabkan oleh bola yang bergerak cepat atau ia boleh dari angin. Itulah tiket di sini untuk a Holey Moley lubang.

Berikut adalah idea: Dapatkan beberapa peminat super dan minta mereka melepasi sisi menyeberang gerak bola. Itu akan mendorong bola ke sisi dan pemain golf perlu membayar ganti rugi. Ya, ini seperti bukit-tetapi tidak cukup. Jika anda mahu, anda boleh menjatuhkan beberapa confetti atau barangan di dalam angin untuk mencipta kesan visual yang bagus.

Tentera Elektromagnetik

Kunci lubang yang menarik ialah menambah daya. Tetapi tidak ada banyak pilihan yang tersisa kecuali kuasa elektromagnet. Ini adalah kuasa asas yang bertindak atas caj elektrik (dan menggerakkan caj elektrik).

Anda mungkin mahu melakukan sesuatu dengan kuasa elektrik statik yang biasa sahaja. Itulah idea yang baik, tetapi sangat sukar untuk mendapatkannya bekerja. Masalahnya adalah bahawa objek biasanya mempunyai bilangan elektron dan proton yang sama, sehingga daya bersih sekurang-kurangnya lemah. Masalah lain adalah bahawa apa-apa caj lebihan yang anda dapatkan pada objek boleh meninggalkan apabila ia menyentuh perkara-seperti tanah atau udara. Malah, caj statik sering pudar dengan cepat di hadapan udara kelembapan yang tinggi. Itulah sebabnya anda tidak mendapat banyak kejutan statik kecil pada musim panas apabila kelembapan lebih tinggi.

Jadi, ia meninggalkan kita dengan sisi magnetik daya elektromagnetik. Saya akan menjadi jujur ​​super di sini-perkara ini sering menjadi sangat rumit. "Magnet, bagaimana mereka bekerja?" Saya hanya akan mengatakan atom dan mekanik kuantum. Tetapi sebenarnya, beberapa bahan magnet dan boleh menghasilkan daya magnet yang kuat.

Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan berasaskan magnet Holey Moley lubang anda akan memerlukan bola khas. Bola golf standard tidak akan mempunyai sebarang interaksi dengan magnet. Tetapi anda boleh meletakkan magnet dalam bola. Atau lebih baik lagi, berikan bola sebagai teras besi. Selepas itu, anda boleh meletakkan magnet yang kuat di sisi atau di bawah permukaan bermain. Kesan pada bola nampaknya sangat sukar untuk diramalkan sejak daya magnet meningkat dengan ketara apabila objek semakin dekat.

Terdapat satu lagi pilihan. Letakkan magnet di dalam bola dan kemudian melakukan permukaan logam di bawah permukaan bermain. Apabila magnet bergerak ke atas konduktor, ia menghasilkan arus elektrik. Arus elektrik ini kemudian membuat medan magnet lain untuk melambatkan bola ke bawah. Itu akan menjadi keseronokan.

Oh, saya bahkan tidak mendapat idea mengenai halangan untuk pemain golf. Itu akan mewujudkan banyak cara untuk mengubah keadaan. Jadi, saya harap mereka terus membuat beberapa perubahan-ia akan menjadi seronok untuk melihat apa yang mereka temui.


Lebih Banyak KERETAIAN WIRED