Tidak Lebih Masa Skrin! The Navy kembali ke Throttles Fizikal


Tentera Laut AS mengikuti nasihat Talker dan teknologi TED Cassandras: Ia mengambil langkah jauh dari skrin.

Aarian Marshall merangkumi kenderaan autonomi, polisi pengangkutan, dan perancangan bandar untuk WIRED.

Minggu lepas, Naval Sea Systems Command berkata ia akan mula menukar sistem skrin sentuh yang membantu mengawal perosak kembali ke pendikit fizikal. Keputusan itu datang selepas dua penyiasatan memutuskan bahawa pelayar yang mengetuai pemusnah tidak sepenuhnya memahami bagaimana jambatan bersepadu dan sistem navigasi yang didorong oleh skrin sentuh berfungsi. Siasatan oleh Komando Angkatan Bersenjata Amerika Syarikat dan Lembaga Keselamatan Pengangkutan Nasional mendapati bahawa sistem cacat, dan penggunaannya yang salah oleh para pengawas Tentera Laut, bertanggungjawab sebahagian untuk perlanggaran 2017 antara pemusnah USS John McCain dan kapal kontena yang membunuh 10 pelayar.

Memulihkan sistem skrin sentuh kembali kepada pendikit fizikal akan mengambil masa 18 hingga 24 bulan, menurut Berita Tentera Laut Amerika Syarikat.

Masalah dengan skrin sentuh seolah-olah berpunca daripada triumvirate yang mematikan: reka bentuk buruk, ujian buruk, dan latihan yang buruk. Kajian USFFC pada John McCain Insiden yang diselesaikan pada bulan-bulan selepas kemalangan itu mendapati bahawa sistem helm kapal baru-baru ini dinaik taraf, tetapi mereka yang berdiri menonton tidak dilatih dengan jelas untuk menggunakannya. Ia mendapati bahawa cara kawalan disusun pada skrin sentuh, dan juga skema warna, "tidak konsisten dengan amalan terbaik dalam industri untuk panel kawalan kritikal keselamatan." Malah, ia mendapati mereka yang menggunakan sistem helm sering menggunakan bola jejak dan butang sandaran dan bukannya skrin sentuh.

Laporan NTSB, yang dilancarkan awal bulan ini, menunjukkan kelemahan antara muka yang sama, dan juga menyerlahkan isu-isu dengan mod manual sandaran sistem, yang diketuai oleh beberapa pegawai yang memerintah untuk mengawal dan mengawal manuver. Penyiasat keselamatan persekutuan mendapati bahawa apabila sistem berada dalam mod manual yang dibantu oleh komputer, menonton pendirian di sebalik stesen lain boleh secara tidak sengaja dan secara sepihak mengambil alih kawalan stereng.

Lukisan Jambatan Bersepadu dan Sistem Navigasi di atas USS John McCain apabila ia bertembung dengan kapal tangki pada tahun 2017.

Lembaga Keselamatan Pengangkutan Negara

Laporan itu juga menyebutkan faktor lain yang menyumbang kepada kemalangan USS John McCain, dan satu lagi kejadian kemalangan yang berlaku di Pasifik barat pada 2017: pengawasan operasi yang tidak baik oleh Tentera Laut, pengawasan yang tidak baik oleh kepimpinan kapal, dan juga keletihan, yang meningkatkan kemungkinan kesilapan anak kapal.

Kekecewaan dengan sistem digital yang terlalu rumit telah berleluasa merentasi Tentera Laut, menurut tinjauan armada dalaman. "Kami menjauhkan diri dari pendikit fizikal, dan itu mungkin maklum balas nombor satu daripada kumpulan itu. Mereka berkata, 'Berikan saja pendikit yang boleh kita gunakan,' "pegawai eksekutif program untuk kapal Laksamana Laksamana Galini berkata dalam satu alamat awal bulan ini.

Aduan itu bukan sesuatu yang baru, menurut Weston Ross, seorang penyelidik pasca doktoral yang mengkaji kejuruteraan mekanikal di Duke University, yang telah melihat rancangan sistem pada pesawat angkatan laut AS. Personel tentera laut "cenderung menjadi sekumpulan orang yang suka teknologi peringkat rendah kerana ia berfungsi sepanjang masa," katanya.

Dalam e-mel, jurucakap Sistem Naval Sea Command Colleen O'Rourke berkata Tentera Laut "memacu ke arah persamaan di sebalik konfigurasi jambatan pada kapal-kapal permukaan," yang juga akan memudahkan pasukan untuk mengendalikan sistem, dan untuk Tentera Laut melatih mereka.

Isu ini-sistem digital kritikal keselamatan yang tidak selaras dengan keutamaan dan keperluan pengguna mereka, atau yang pengguna tidak dilengkapi untuk menggunakan-sering timbul ketika manusia mesti berinteraksi dengan mesin. Sebagai contoh, Boeing mengalami kesakitan pada tahun 1990-an untuk memastikan bahawa kawalan dalam sistem "fly-by-wire" yang berasaskan perisian pertama meniru apa juruterbang yang digunakan ketika tembaga dan butang fizikal mengawal setiap penerbangan. Tetapi juruterbang mengadu bahawa Boeing tidak memberi amaran kepada mereka tentang kewujudan sistem perisian yang dibina untuk mengimbangi perubahan reka bentuk dalam 737 MAX, pesawat yang terlibat dalam dua kemalangan maut yang telah didasarkan sejak Mac.

Selepas seseorang yang bekerja untuk duduk di dalam kereta dan memantau teknologi memandu sendiri gagal untuk mengelakkan perlanggaran maut di antara kenderaan ujian Uber yang memandu sendiri dan pejalan kaki Arizona, jurutera bertanya-tanya sama ada sistem yang menuntut manusia di belakang roda melaksanakan tugas yang membosankan menyaksikan perjalanan jalan dan pada masa yang sama bersedia untuk merebut kawalan roda jika ada sesuatu yang sangat salah – tidak disangka.

Namun, ia jarang berlaku bagi sesiapa sahaja, apalagi Tentera Laut Amerika Syarikat, untuk memecahkan sistem digital atau skrin sentuh sama sekali jika mereka mendapati mesin kurang berfungsi dengan manusia daripada pada mereka. Kadang-kadang, ketika hidup berada di barisan, nampaknya para profesional lebih suka berpegang pada perkara yang sebenarnya.


Lebih Banyak KERETAIAN WIRED