Terdapat 2 jenis kontrak pasangan suami isteri yang boleh menandatangani untuk melindungi wang mereka – inilah yang bermakna jika menceraikan jutawan Jeff dan MacKenzie Bezos tidak pernah menandatangani satu


Jeff Bezos, pengasas dan CEO Amazon dan orang terkaya di dunia, mengumumkan Rabu bahawa dia dan isterinya, MacKenzie Bezos, akan bercerai.

Mereka telah berkahwin selama 25 tahun dan mempunyai empat anak bersama.

Bloomberg menganggarkan bahawa Jeff Bezos bernilai $ 137 bilion, dan Amazon telah mencapai paras pasaran $ 792 bilion.

Pada ketika ini, tidak jelas bagaimana dia dan MacKenzie Bezos, seorang novelis, akan membahagikan aset mereka semasa perceraian mereka. TMZ melaporkan bahawa Bezoses tidak menandatangani perjanjian prenuptial, menurut "sumber dengan pengetahuan langsung" keadaan. Kebanyakan nilai bersih Bezos adalah dalam bentuk saham Amazon, kata Business Insider Troy Wolverton, yang bermaksud bahawa MacKenzie Bezos dapat ditanggung dengan kepentingan besar dalam syarikat itu.

Jeff Bezos mengasaskan Amazon selepas perkahwinannya dengan MacKenzie (mereka bertemu ketika mereka berdua bekerja di firma pengurusan pelaburan D.E Shaw di New York) dan MacKenzie Bezos adalah salah seorang pekerja Amazon yang terawal. Ada kemungkinan bahawa mereka menandatangani perjanjian selepas persaraan.

Jadi apa perbezaan antara perjanjian prenuptial, yang biasa dikenali sebagai "prenup," dan perjanjian pasca-akhiran, atau "penghapusan"?

Beberapa pasangan menandatangani tahun selepas berkahwin, apabila mereka menyedari ada masalah yang boleh mengancam hubungan mereka

Prenup adalah kontrak yang sah mengikat dua orang sebelum menikah yang meliputi isu-isu kewangan dan masa depan aset sekiranya perceraian, Kelly Frawley, rakan kongsi dalam undang-undang perkahwinan dan keluarga di Kasowitz Benson Torres, memberitahu Hillary Hoffower Business Insider tahun.

Hoffower melaporkan bahawa prenups pernah stigmatized tetapi dengan cepat mendapat sokongan di kalangan pasangan milenium.

Baca lebih lanjut: Meghan Markle dan Putera Harry dilaporkan tidak menandatangani prenup – tetapi inilah sebabnya mengapa anda masih perlu

Satu begini sama dengan prenup, tetapi berlaku selepas pasangan berkahwin. Sebagai Heather Locus, ketua kumpulan perceraian di Balasa Dinverno Foltz, menulis untuk Forbes, "tempat pascaan adalah cara yang efektif untuk mendekrasikan niat untuk pendapatan dan aset selama perkawinan serta dalam hal perceraian masa depan."

Pasangan biasanya menandatangani pascabalah sama ada apabila mereka tidak mempunyai masa untuk menandatangani prenup sebelum perkahwinan atau ketika mereka "menyedari tentang isu-isu yang mengancam hubungan mereka dan ingin mendapatkan kejelasan mengenai bidang konflik," kata Locus.

The Bezoses dilaporkan tidak menandatangani prenup, yang akan meliputi masalah seperti mendefinisikan harta yang berasingan dan perkahwinan, ketika mereka tinggal di New York. Menurut perkhidmatan rujukan undang-undang Persatuan Bar City New York City, itulah perbezaan antara harta yang akan menjadi milik satu orang sekiranya berlaku perceraian, dan harta yang akan dimiliki oleh kedua-dua pasangan.

Baca lebih lanjut: Pasangan jutawan Jeff dan MacKenzie Bezos tinggal di salah satu negara terbaik di Amerika Syarikat untuk bercerai sekiranya pasangan anda dimuatkan – di sini adalah rehat

Sekiranya pasangan itu menandatangani tempat tinggal ketika mereka tinggal di Seattle, ia mungkin telah menentukan hak harta bagi aset yang diperoleh selepas perkahwinan (seperti pendapatan dari Amazon).

Sekiranya Jeff dan MacKenzie Bezos tidak menandatangani poskan sama ada aset mereka akan dipecah 50/50 oleh hakim. Washington adalah sebuah negara milik masyarakat, yang bermaksud semua aset dan hutang yang diperoleh pasangan semasa perkahwinan adalah milik kedua pasangan – jadi, sebagaimana yang dilaporkan oleh Business Insider, Tanza Loudenback, jika mereka berpisah, masing-masing berhak mendapat separuh daripada aset tersebut.

Didalam kenyataan yang disiarkan di akaun Twitter Jeff Bezos pada hari Rabu, dia dan MacKenzie Bezos berkata mereka "melihat niaga hadapan yang indah di hadapan, sebagai ibu bapa, rakan, rakan kongsi dalam usaha dan projek, dan sebagai individu yang mengejar usaha dan pengembaraan."