Teksi Flying Lilium's 36-Motor Tolak Off untuk Kali Pertama


Tangki udara terbaru akan datang ke langit: prototaip menegak dan pendaratan menegak baru Lilium membuat penerbangan pertamanya pada 4 Mei, permulaan berasaskan Munich hari ini. Walaupun Lilium mengatakan elektrik lima tempat duduk berkilauan boleh terbang 186 batu dalam satu jam, penerbangan pertama, seperti kebanyakan ujian itu, adalah sederhana. Dioperasikan oleh alat kawalan jauh, ia ditarik balik, melayang beberapa meter di atas tanah, dan mendarat. Pelayaran pertama yang sederhana itu biasa bagi mana-mana jenis pesawat baru. Ini berikutan beberapa bulan pengujian tanah yang luas.

Lilium telah tenang sejak menyemai prototaip dua tempat duduk, dua tempat duduk, tetapi ia mempunyai salah satu pendekatan yang lebih menarik dan diperjuangkan di bidang ini. "Lilium Jet" menggunakan 36 peminat yang berkuasa elektrik. Di dalam setiap, pemutus rotor kecil udara dari depan dan menolaknya dari belakang pada kelajuan yang lebih tinggi. Mereka bukan teknikal jet enjin (jadi pesawat bukan "jet"). Kekurangan bilah berputar meningkatkan kecekapan, mengurangkan bunyi bising, dan menghilangkan risiko memalingkan burung yang melewati suey.

Walaupun kerja ujian dan pensijilan penerbangan kekal, Lilium berhasrat untuk membina perkhidmatan teksi udara yang diperlukan dalam beberapa tahun sahaja.

Lilium

Motor diatur dalam dua baris enam pada kedua-dua sisi hidung-tertanam dalam sebuah perhimpunan ke hadapan yang dikenali sebagai kanard-dan dua baris 12 di sayap belakang. Pesawat akan memasang pemasangan kipas secara menegak untuk berlepas, kemudian beralih 90 darjah untuk penerbangan mendatar, dengan sayap aerodinamik dan fiuslaj menyediakan kebanyakan lif pada kelajuan pelayaran. Dalam konfigurasi ini, pesawat itu hanya memerlukan kira-kira 10 peratus daripada teras maksimum motor untuk mengekalkan penerbangan ke hadapan, kata jurucakap Lilium. Tingkap panoramik dan pintu sayap-sayap membuat pengalaman terbang yang menyerupai sedikit persamaan dengan penerbangan komersial.

Lilium menghilangkan jenis alat yang digunakan oleh pesawat konvensional untuk mengawal pergerakan mereka, termasuk penstabil tegak, aileron, atau lif. Sebaliknya, ia bergantung kepada komputer kawalan penerbangan yang akan memberi sudut kepada motor dalam arah yang berbeza. Motor hadapan mengendalikan hidung naik dan turun. Mereka di sayap menguruskan gerakan roll. Pesawat itu berputar pada paksinya di atas hover dengan mengubah kelajuan rotor, sama seperti drone quadcopter pengguna.

Walaupun kerja pengujian dan pensijilan penerbangan tetap-tidak ada kerja yang mudah-Lilium cofounder dan CEO Daniel Wiegand bertujuan untuk membina perkhidmatan teksi udara yang diperlukan dalam beberapa tahun sahaja, dengan rangkaian pelancaran dan pendaratan di beberapa bandar untuk memulakan , dan perkhidmatan operasi yang lebih besar menjelang 2025. Untuk memulakan, manusia akan menjadi juruterbang, tetapi syarikat itu bertujuan untuk menggugurkan mereka ASAP. Lilium mengatakan teknologi autonominya hampir siap dan ia hanya menunggu pengawal selia untuk membolehkan mereka pergi robo. Apabila ia berlaku sukar untuk diramalkan dan akan berubah mengikut rantau, tetapi penganalisis mengatakan Lilium harus mempunyai tiga hingga lima tahun untuk memastikan teknologi siap seperti yang dikatakannya.

Lilium menghilangkan jenis alat yang digunakan oleh pesawat konvensional untuk mengawal pergerakan mereka, termasuk penstabil tegak, aileron, atau lif. Sebaliknya, ia bergantung kepada komputer kawalan penerbangan yang akan memberi sudut kepada motor dalam arah yang berbeza.

Lilium

Bagi pesawat baharu itu sendiri, Lilium telah menurunkan motor lenturan yang menggunakan prototaip lama untuk memihak kepada reka bentuknya. Ia terbuat dari bahan kelas aeroangkasa, berbanding dengan pelbagai bahagian tangan yang dibentuk dari teknik prototyping. Wiegand berkata langkah dari dua tempat duduk dalam prototaip hingga lima akan membantu sistem baru mencapai kecekapan dan ekonomi skala dengan menyediakan pengangkutan kepada lebih ramai penumpang dengan setiap penerbangan. Syarikat ini mempunyai ciri teknikal, tetapi ia mengatakan bateri adalah kira-kira saiz apa yang anda dapati di dalam kereta elektrik.

"Dalam masa kurang dari dua tahun, kami telah dapat merancang, membina, dan berjaya menerbangkan pesawat yang akan menjadi templat kami untuk pengeluaran besar-besaran," kata Wiegand.

Skeptis, bagaimanapun, berpendapat bahawa keputusan Lilium untuk menggabungkan pendorong dan kawalan dalam satu mekanisme merompak kemampuan sama ada berfungsi dengan cekap. "Kami tidak percaya bahawa perkara itu berlaku," kata seorang jurucakap syarikat dalam e-mel, dengan alasan bahawa mempunyai 36 enjin yang dikendalikan secara bebas menawarkan kawalan yang lebih baik dan penambahan yang lebih baik. Pesawat ini juga menggunakan komputer kawalan triple-redundant dan 12 flaps bebas. Bentuknya membolehkan meluncur sekiranya berlaku kegagalan kuasa lengkap, dan ia akan membawa payung terjun balistik sekiranya berlaku.

Tetapi di antara banyak cabaran yang dihadapi oleh syarikat-syarikat 200-plus dalam usaha untuk mobilisasi, bising boleh menjadi halangan tinggi sebagai ekonomi atau keselamatan. Pesawat angkat menegak perlu memindahkan banyak udara untuk bergerak dengan kelajuan rendah dan berlegar, dan itu bermakna membuat raket yang serius-terutamanya jika anda mendapat sekumpulan di satu kawasan bandar. Lilium berkata peminatnya yang tersenyum tidak hanya menyerap dan meredakan bunyi bising pesawat udara, tetapi juga meminimumkan kesakitan tinggi tambahan yang datang dari menggunakan bilah yang lebih kecil. Secara keseluruhannya, syarikat itu berkata, reka bentuk akan membolehkan pesawat itu "menggabungkan ke latar belakang pemandangan bandar yang biasa."

Dengan penerbangan pertama yang kini menjadi ingatan, Lilium akan menjalankan pesawatnya melalui pergerakan yang semakin kompleks, termasuk peralihan antara penerbangan menegak dan mendatar, yang berjalan di antara bandar-bandar, dalam cuaca buruk, dan dengan pelbagai darjah automasi. Sekiranya semuanya berjalan lancar, penumpang akan mengalami penerbangan dalam ujian dengan lebih baik menjelang sasaran 2025 untuk perkhidmatan operasi sepenuhnya.


Lebih Banyak KERETAIAN WIRED