Tapak Kemalangan Bulan Ditemui! NASA Probe Spots Grave Lander Israel Lunar


Pesawat angkasa NASA yang tajam melihat mayat pesawat kapal angkasa Israel yang mendarat di bulan bulan lepas.

Imej lunar baru menunjukkan apa yang kelihatan sebagai tempat berehat terakhir Pendarat Beresheet, sebuah kapal angkasa yang diuruskan oleh SpaceIL organisasi bukan keuntungan.

Laman kesan Beresheet muncul sebagai "halo kesan putih" dalam imej baru dari Orbiter Reconnaissance Lunar (LRO), kata pegawai NASA dalam satu kenyataan. Ekor putih juga kelihatan jelas dalam imej, yang menurut NASA adalah konsisten dengan trajektori Beresheet dan sudut pendekatan ketika kapal angkasa turun pada 11 April.

Berkaitan: Ini Adakah Photo Terkini Israel Beresheet Moon Lander Pernah Mengambil

NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter melihat tapak kemalangan pesawat Space Beresheet, yang gagal semasa pendaratan bulan April 11, 2019.

(Imej: © NASA / GSFC / Arizona State University)

"Kamera-kamera itu merangkul kemerahan gelap, kira-kira 10 meter [32 feet] luas, yang menunjukkan titik impak. Nada gelap menunjukkan permukaan yang dikelilingi oleh pendaratan keras, yang kurang mencerminkan daripada permukaan yang licin, licin, "kata pegawai NASA.

"Halo cahaya di sekitar kotoran boleh terbentuk daripada gas yang berkaitan dengan kesan atau dari zarah tanah halus yang ditiup ke luar semasa keturunan Beresheet, yang meleburkan tanah di sekitar tapak pendaratan, menjadikannya sangat mencerminkan," tambah agensi itu.

Berkaitan: The Crashes Bulan Terbesar Sepanjang Masa

Misi Beresheet, pendatang lunar pertama yang pertama, tiba-tiba berakhir pada 11 April semasa keturunannya ke permukaan bulan. Orbit LRO pertama kali membawa kapal angkasa ke atas tapak impak pada 22 April, dan orbiter menangkap imej menggunakan kamera hitam-dan-putih, sempit.

LRO terbang di atas tapak di ketinggian kira-kira 56 batu (90 kilometer). Dari jarak itu, kapal angkasa tidak dapat mengesan sebarang kawah. Pegawai NASA berkata mungkin kawah itu terlalu kecil untuk kamera LRO atau bahawa Beresheet mencipta indent kecil dan bukannya kawah.

Beresheet melanda permukaan pada sudut pendekatan rendah (8.4 darjah berbanding dengan permukaan) dan dengan kelajuan yang agak rendah dan jisim cahaya berbanding dengan meteoroid biasa (ruang batuan) yang disekat ke permukaan bulan, kata pegawai NASA. Kesemua syarat ini mungkin telah menambahkan sehingga indent kecil di permukaan.

NASA mendapati tapak itu berkat pengesanan radio keturunan Beresheet, yang menunjuk tapak pendaratan kepada ketidakpastian hanya beberapa batu. Juruteknik membandingkan imej baru hingga 11 "sebelum" imej yang diambil dari kawasan itu dan hanya mendapati satu ciri yang mungkin dibuat oleh Beresheet. Pasukan itu juga membandingkan tapak itu ke kawah yang dibuat oleh kapal angkasa lain yang melanda permukaan lunar, termasuk GRAIL, LADEE dan Ranger.

NASA tidak dilakukan dengan pemerhatian Beresheet lagi. Cermin kecil dipasang di bahagian atas kapal angkasa, jadi agensi cuba memantul denyutan laser dari LRO ke cermin. Ia tidak jelas lagi jika retroreflector itu selamat dari kemalangan itu.

Ikuti Elizabeth Howell di Twitter @howellspace. Ikut kami di Twitter @Spacedotcom dan seterusnya Facebook.