Syarikat-syarikat Amerika Bayar Terlalu Banyak untuk Bakat Baru  • Hampir 25% daripada pekerja A.S. berkata mereka sedang mencari kerja lain, menandakan kenaikan 7.6% daripada suku lepas.
  • Hanya 43% daripada pekerja A.S. melaporkan "niat tinggi" untuk tinggal di pekerjaan mereka sekarang.
  • Keyakinan perniagaan meningkat 2.6% daripada laporan Gartner pada Q4 2018.

Banyak faktor yang menyebabkan pekerja mencari pekerjaan baru, tetapi peningkatan pampasan tetap menjadi salah satu sebab utama mengapa orang mencari padang rumput yang lebih hijau. Oleh kerana itu, majikan menawarkan kenaikan gaji untuk menarik bakat baru. Mengikut data baru dari Gartner, majikan Amerika mungkin membayar lebih banyak pekerja baru.

Terdahulu hari ini, Gartner mengeluarkan 1Q19 Global Talent Monitor, yang menganggarkan bahawa pekerja A.S. akan bersedia untuk menukar majikan untuk kenaikan gaji 10%, kebanyakan majikan menawarkan kenaikan purata 15% untuk menarik bakat baru.

Brian Kropp, naib presiden kumpulan dalam amalan HR Gartner, berkata bahawa perbezaan 5% boleh membawa kepada lebih daripada sekadar upah yang lebih tinggi untuk pendatang baru. "Bukan sahaja majikan A.S. sering membayar terlalu banyak kepada pekerja baru, tetapi apabila pekerja berpagar mendapati perbezaan antara gaji mereka dan rakan sekerja baru, mereka mungkin lebih cenderung mencari kedudukan lain di tempat lain," kata Kropp.

Diambil dari Gartner yang lebih besar Penyiasatan Pasaran Buruh Global, yang mengundi lebih 40,000 pekerja di 40 negara setiap suku tahun, Global Talent Monitor "mencerminkan keadaan pasaran" pada suku sebelumnya, kata para pegawai.

Pekerja Amerika kerap mencari peluang baru

Dengan gaji yang lebih baik menjadi tawaran biasa kepada pekerja baru, tidaklah mengejutkan bahawa data Gartner juga menunjukkan peningkatan jumlah pekerja Amerika yang ingin beralih pekerjaan.

Menurut para penyelidik, hampir 25% pekerja Amerika sedang giat mencari kerja lain, menandakan peningkatan 7.6% dari suku terakhir. Walaupun kenaikan itu, para pegawai mengatakan angka Amerika masih rendah berbanding purata global sebanyak 27%.

Pegawai berkata laporan itu juga mendapati bahawa hanya 43% pekerja Amerika melaporkan "niat tinggi" untuk tinggal di pekerjaan mereka sekarang. Walaupun angka ini sedikit menurun dari suku terakhir, penyelidik berkata ia "jauh lebih tinggi daripada purata global sebanyak 33%."

Yakin perniagaan sedang berjalan ke atas

Walaupun pekerja mencari peluang pekerjaan yang lebih baik, data Gartner menunjukkan bahawa keyakinan perniagaan keseluruhan di kalangan pekerja A.S. telah meningkat sedikit sejak suku terakhir. Mengikut data, keyakinan perniagaan naik 2.6% di A.S., sementara angka global menurun sebanyak 1% dalam tempoh yang sama.

Walaupun ancaman tarif dari Washington terhadap China masih belum memberi kesan kepada keyakinan perniagaan, para pegawai berkata perubahan di depan ini harus dipantau dengan teliti.

"Persepsi pekerja terhadap ekonomi terutamanya didorong oleh bagaimana syarikat mereka melaksanakan kewangan, dan apa yang mereka kumpulkan dari kitaran berita … Syarikat perlu secara proaktif berkomunikasi dengan pekerja mereka mengenai pelan perniagaan semasa dan apa yang akan memastikan organisasi berjaya," katanya. Kropp. "Dengan mengetuai perbualan ini, majikan dapat membantu menyebar isu-isu potensi tempat kerja yang mungkin membawa bakat berharga untuk pergi ke tempat lain."

Taktik untuk menarik dan mengekalkan bakat baru

Memandangkan pasaran kerja semasa terus memihak kepada pekerja, dengan kadar pengangguran yang rendah dan lebih banyak peluang kerja daripada orang yang mencari pekerjaan, majikan mesti mencari cara untuk membawa bakat baru ke dalam lipatan. Untuk itu, Gartner berkata majikan harus melibatkan pekerja mereka dengan mengiktiraf kerja keras dan pencapaian.

Gartner juga mencadangkan bahawa majikan membangunkan Proposal Nilai Pekerja (EVP) yang kuat yang memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang nilai pasaran buruh, seperti faedah, peluang pembangunan kerjaya dan keseimbangan kerja-hidup.

"Apabila syarikat melabur dan menyampaikan EVP yang kuat, tahap penglibatan dalam tenaga kerja mereka mungkin akan melihat rangsangan – bukan hanya untuk kemampuan mengekalkan bakat, tetapi juga untuk menarik bakat yang dicari," kata Kropp. "Dalam pasaran pekerja A.S. yang bersifat hipercompetitive, organisasi dengan EVP yang menarik boleh mengurangkan premium pampasan yang diperlukan untuk menarik calon yang berkelayakan, serta berpotensi mengurangkan perolehan pekerja tahunan dengan hanya di bawah 70%, yang semuanya membantu reputasi syarikat dan reputasi jenama."