Sperma Kerosakan Boleh Menjelaskan Keguguran Berulang


Gambar Berita: Sperma Kerosakan Boleh Menerangkan Keguguran Berulang

KURSUS, 10 Januari, 2019 (HealthDay News) – Serangkaian keguguran boleh memberi isyarat bahawa sperma lelaki tidak setanding, kata penyelidikan British yang baru.

Penemuan ini boleh membawa kepada rawatan baru untuk mengurangkan risiko keguguran, kata penyelidik di Imperial College London.

"Secara tradisinya, para doktor menumpukan perhatian kepada wanita apabila mencari sebab-sebab keguguran berulang. Kesihatan lelaki dan kesihatan sperma mereka tidak dianalisis," kata penulis kajian Dr. Channa Jayasena, dari jabatan perubatan di Imperial Kolej.

"Bagaimanapun, kajian ini menambah bukti yang membuktikan kesihatan sperma menunjukkan kesihatan kehamilan," katanya dalam siaran berita universiti. "Sebagai contoh, kajian terdahulu menunjukkan sperma mempunyai peranan penting dalam pembentukan plasenta, yang penting untuk bekalan oksigen dan nutrien kepada janin."

Dalam kajian itu, saintis menganalisis kualiti sperma 50 lelaki yang rakannya telah mengalami tiga atau lebih keguguran berturut-turut dan mendapati sperma mereka mempunyai dua kali ganda kerosakan DNA sebagai sperma lelaki yang rakannya tidak mengalami keguguran.

Kerosakan DNA dalam sperma mungkin disebabkan oleh molekul yang dipanggil spesis oksigen reaktif. Molekul-molekul ini terdapat dalam air mani untuk melindungi sperma dari bakteria dan jangkitan, tetapi kepekatan molekul yang tinggi dapat menyebabkan kerosakan yang signifikan terhadap sperma, para penyelidik menjelaskan.

Lelaki yang mana rakannya telah mengalami keguguran berulang mengalami empat kali lebih tinggi daripada spesies oksigen reaktif daripada lelaki yang rakannya tidak mengalami keguguran.

Para penyelidik berkata mereka kini cuba menentukan apa yang boleh menyebabkan spesies oksigen reaktif yang tinggi.

"Walaupun tiada seorang lelaki dalam percubaan mempunyai jangkitan yang berterusan seperti klamidia – yang kita tahu boleh menjejaskan kesihatan sperma – mungkin ada bakteria lain dari jangkitan sebelumnya yang berlarutan dalam kelenjar prostat, yang membuat air mani," Jayasena kata. "Ini boleh mengakibatkan spesies oksigen reaktif yang tinggi."

Penyelidik hanya menemui persamaan antara kualiti sperma dan keguguran, bukan sebab dan akibat.

Dan sementara ini adalah kajian kecil, "ia memberi kami petunjuk untuk diikuti," kata Jayasena.

"Sekiranya kita mengesahkan dalam kerja lebih lanjut bahawa spesies oksigen reaktif yang tinggi dalam air mani meningkatkan risiko keguguran, kita boleh cuba untuk membangunkan rawatan yang menurunkan tahap ini dan meningkatkan kemungkinan kehamilan yang sihat," katanya.

Kajian itu diterbitkan baru-baru ini dalam jurnal Kimia Klinikal.

– Robert Preidt

MedicalNews
Copyright © 2019 HealthDay. Hak cipta terpelihara.

SUMBER: Imperial College London, siaran berita, 4 Januari, 2019