SpaceX Akan Membawa Ilmu Kebakaran dan Bir ke ISS


Pada hari Rabu, sebuah roket SpaceX Falcon 9 dijangka melarikan diri dari Cape Canaveral di Florida ke Stesen Angkasa Antarabangsa. Roket jenama baru akan membawa kapsul Naga yang diangkut sebelum ini dengan bekalan dan eksperimen. Ia akan menandakan perjalanan ke SpaceX ke-19 ke stesen angkasa sebagai sebahagian daripada program Perkhidmatan Penyediaan Komersial NASA. Selepas penggalak roket menghantar muatannya dalam perjalanannya, ia dijangka cuba mendarat di kapal pengebom di Lautan Atlantik. Kapsul naga perlu kembali ke Bumi kira-kira sebulan kemudian.

Eksperimen sains menyumbang kira-kira satu pertiga daripada berat yang SpaceX akan menyampaikan kepada makmal orbital utama dunia. Di sisi fizik, angkasawan akan menggunakan peralatan untuk mengkaji kelakuan api dalam mikrograviti dan mengemas kini Makmal Atom Sejuk di stesen, yang mempunyai perbezaan tempat yang paling sejuk di alam semesta yang diketahui. Terdapat juga beberapa eksperimen biologi di atas kapal. Empat puluh tikus hidup akan digunakan untuk mengkaji bagaimana otot merosot di ruang angkasa dan pembuat bir Anheuser-Busch menghantar beberapa benih barli untuk mengkaji bagaimana persekitaran ruang mempengaruhi percambahan dan malting sebagai sebahagian daripada usaha berterusan untuk menjadikan Budweiser sebagai "bir pertama pada Mars. "

PELAJARI LEBIH

Misi CRS-19 bermula pada bulan yang sibuk untuk SpaceX yang akan melancarkan tahun yang perlahan. Pada tahun 2018, SpaceX menghidupkan rekod 21 pelancaran, tetapi pelancaran hari ini hanya akan menjadi ke-12 untuk tahun ini. Namun, syarikat itu mempunyai beberapa lagi pelancaran untuk pergi sebelum ia berdering dalam dekad baru.

Pada pertengahan Disember SpaceX akan melancarkan satelit telekomunikasi yang akan menyediakan perkhidmatan jalur lebar ke pulau-pulau di Pasifik dan Asia Tenggara. SpaceX juga dijangka melancarkan lebih daripada 60 satelit internet Starlinknya dan melakukan ujian abort dalam penerbangan yang akan meletupkan kapsul Crew Dragon pertengahan penerbangan, tetapi ia belum mengumumkan tarikh bagi salah satu misi ini.

Tingkap pelancaran dibuka pada 12:51 petang EDT; kami akan mengemas kini siaran ini dengan maklumat bagaimana untuk menonton pelancaran sebaik sahaja ia tersedia.


Lebih Banyak KERETAIAN WIRED