SpaceX Adakah Perbankan di Internet Satelit. Mungkin Ia Tidak Perlu


Akses Internet adalah begitu di mana-mana di Amerika Syarikat dan Eropah Barat bahawa ia telah melahirkan seluruh industri kotej untuk membantu orang memutuskan. Tetapi untuk kira-kira separuh penduduk dunia, tahap hubungan ini tidak dapat diukur. Hampir 4 bilion orang tidak pernah berada dalam talian sekali dalam tiga bulan yang lalu-ambang rendah untuk menghitung seseorang sebagai pengguna internet – yang mana mereka terlepas dari banyak manfaat sosial, ekonomi dan pendidikan yang datang dengan sambungan internet .

Usahawan di Silicon Valley dengan cepat menyedari bahawa menghubungkan dunia membentangkan peluang perniagaan yang besar, yang dapat dibungkus dalam bahasa kemanusiaan yang baik untuk diboot. Keputusan yang menggembirakan? Belon internet dan drone internet. Terdapat idea lain, walaupun, itu sama berani dan mungkin lebih realistik: satelit internet. Beribu-ribu satelit internet.

Pada petang Rabu, SpaceX dijangka melancarkan 60 satelit internet ke orbit Bumi yang rendah. Mereka akan menjadi ahli pertama satelit megaconstellation, Starlink. Satelit 500-pound "panel rata" akan dinaikkan kepada hampir 275 batu di atas Bumi oleh roket Falcon 9, di mana mereka akan menggunakan tujahan ion atas mereka untuk mencapai ketinggian orbit akhir kira-kira 340 batu di atas Bumi.

Satelit ini masih dianggap "reka bentuk pengeluaran" oleh SpaceX. Mereka tidak akan memasukkan banyak ciri yang dirancang, termasuk pautan silang laser yang akan membolehkan satelit berkomunikasi dengan satu sama lain semasa dalam orbit. Tetapi mereka mewakili langkah besar pertama ke arah pelan jangka panjang syarikat itu. Menjelang 2027, SpaceX merancang untuk mempunyai sebanyak 12,000 satelit Starlink di orbit yang memancarkan internet berkelajuan tinggi kepada berpuluh-puluh juta pelanggan di seluruh planet ini.

Sejarah internet satelit bagaimanapun, ditakrifkan oleh kegagalan, termasuk salah satu kebangkrutan korporat terbesar dalam sejarah. Ini adalah kenyataan yang dikatakan Elon Musk kepada pemberita sebelum pelancaran Starlink. "Tidak ada seorang pun yang pernah berjaya membuat buruj perhubungan orbit rendah bumi yang jauh dari kelawar," kata Musk. "Saya percaya kita akan berjaya, tetapi ia jauh dari perkara yang pasti."

Kegagalan boleh datang dalam pelbagai bentuk. SpaceX akan menghadapi persaingan sengit daripada pengendali satelit lain dan penyedia jalur lebar darat, rintangan peraturan yang besar, dan pada akhir itu semua mungkin mendapati bahawa permintaan untuk internet satelit bukanlah apa yang difikirkannya akan menjadi. Ringkasnya, memasuki pasaran jalur lebar satelit adalah risiko yang besar. Namun SpaceX mungkin tidak mempunyai pilihan lain. Musk telah menjelaskan bahawa misi utama SpaceX adalah untuk menghantar manusia ke Marikh, tetapi tanda harga itu akan menjadi astronomi. Kajian 2014 NASA meletakkan kos misi manusia ke Marikh di taman permainan $ 220 bilion. Pendapatan SpaceX dari kontrak pelancaran sahaja, yang Musk berkata berjabat kira-kira $ 3 bilion setahun, tidak mungkin mendapatkan sesiapa pun ke Planet Merah.

Seperti yang diperincikan dalam unjuran pendapatan tahun 2016 yang diperolehi oleh jurnal dinding jalan, SpaceX menganggarkan bahawa menjelang 2025 perkhidmatan pelancarannya akan menarik kira-kira $ 5 bilion hasil, yang berkurangan oleh anggaran $ 30 bilion untuk perkhidmatan internet Starlinknya. Syarikat itu tidak mengeluarkan sebarang butiran tentang struktur harga untuk perkhidmatan internetnya atau berapa banyak stesen darat untuk pengguna akan dikenakan biaya. Tetapi nasib usaha lalu untuk melancarkan buruj satelit internet, serta kemungkinan perkembangan masa depan, menyarankan SpaceX mungkin perlu menyesuaikan jangkaannya yang cerah.

Internet satelit jalur lebar di AS secara historis dikuasai oleh dua syarikat, Hughes Network Systems dan ViaSat. Satelit mereka berada dalam orbit geosynchronous, yang bermaksud satelit tidak pernah berubah kedudukan berbanding dengan permukaan Bumi. Walaupun Hughes menganggarkan bahawa terdapat kira-kira 15 hingga 18 juta isi rumah yang tidak diberi tanggungjawab atau tidak terlayani di AS, Hughes dan ViaSat hanya mempunyai kira-kira 2.5 juta pelanggan internet satelit.

Alasannya Hughes tidak memperoleh asas pelanggan yang lebih besar berkaitan dengan kapasiti dan ekonomi, kata Paul Gaske, naib presiden Hughes. Hughes hanya mempunyai dua satelit jalur lebar yang menawarkan perkhidmatan di Amerika Syarikat, dan menarik lebih banyak pelanggan yang merancang untuk menambah satelit lain untuk armadanya pada tahun 2021. Tetapi masalah yang lebih besar mungkin merupakan kos yang mahal untuk perkhidmatan tersebut.

Di internet satelit AS, terutama merayu kepada isi rumah luar bandar yang tidak disampaikan oleh sambungan serat atau kabel. Perkhidmatan Internet dari satelit geosynchronous tertakluk kepada kependaman yang tinggi, walaupun, kerana isyarat tersebut telah mengembara ribuan mil ruang kosong dan kembali lagi, yang boleh menyebabkan penangguhan sehingga setengah saat.

Starlink dan pesaingnya, seperti OneWeb, Telesat dan Kuiper Projek Amazon, telah memeluk pendekatan baru untuk internet satelit. Daripada menempatkan beberapa satelit besar dalam orbit geosynchronous, syarikat-syarikat ini ingin meletakkan ribuan satelit jalur lebar di orbit bumi rendah. Satelit-satelit ini hanya beberapa ratus batu di atas Bumi supaya dapat mengurangkan kelewatan sekitar 20 milisaat, yang tidak dapat dilihat dari perspektif pengguna.

Sebagai pengendali internet satelit, salah satu cabaran terbesar SpaceX akan membezakan dirinya daripada buruj jalur lebar lain yang akan beroperasi di orbit Bumi rendah, kata Roger Rusch, presiden TelAstra, sebuah firma perunding yang menasihati pelabur dalam industri satelit. Sebagai tambahan kepada Starlink, OneWeb dan Telesat telah mengumumkan niat mereka untuk mewujudkan LEO jalur lebar dengan 650 dan 292 satelit. Pada bulan Februari, OneWeb melancarkan kumpulan pertama enam satelit. Tidak lama selepas itu, Amazon mengumumkan Project Kuiper, yang akan menempatkan 3,236 satelit jalur lebar ke orbit Bumi yang rendah.

Mendapatkan satelit ke orbit boleh dibilang adalah bahagian mudah untuk mewujudkan mega-buruj satelit jalur lebar. Kesukaran yang sebenar, dan di mana kos cepat meroket, berada di atas tanah. Pada bulan April, SpaceX menerima kelulusan FCC untuk satu juta stesen darat, yang akan digunakan oleh pelanggan untuk berkomunikasi dengan satelit yang melewati overhead. Tidak seperti hidangan satelit yang tidak bergerak yang digunakan untuk menyambungkan satelit geosynchronous, yang hanya perlu menunjuk pada satu bahagian langit, satelit trek antena bertenaga SpaceX ketika mereka melewati overhead.

Ini jenis antena mungkin akan mahal untuk pelanggan, kata Rusch. Memandangkan keterjangkauan itu sudah menjadi salah satu halangan terbesar dalam penggunaan internet, itu boleh menjadi penghalang utama SpaceX. SpaceX juga akan menyerap kos yang ketara untuk membina dan menjalankan gerbang satelit, yang pada dasarnya adalah stesen pensuisan yang besar di mana satelit menyambung ke tulang belakang internet. Pada bulan April, SpaceX mendapat kebenaran daripada FCC untuk membina empat gerbang satelit di seluruh Amerika Syarikat, tetapi kerana ia memerlukan perkhidmatannya global, ia juga perlu membina beberapa stesen ini di luar negara.

Ini menimbulkan persoalan sama ada pasaran akan mencukupi untuk menyokong satu, lebih kurang empat, mega-buruj satelit berbilang-bilion dolar. Walaupun Starlink, Telesat, OneWeb, dan Kuiper Projek semua bercita-cita untuk menghubungkan dunia, mungkin tidak cukup orang yang mampu membayar perkhidmatan mereka. "Adakah terdapat permintaan yang mencukupi di dunia untuk semua kapasiti yang akan datang dalam talian dalam tempoh 10 tahun ke depan? Tidak ada yang benar-benar tahu, "kata Matt Desch, Ketua Pegawai Eksekutif Iridium, sebuah syarikat komunikasi satelit yang memberi tumpuan kepada suara dan data. "Pasaran pelaburan sangat prihatin, oleh sebab itu pasaran baru ini perlahan dibiayai, sekurang-kurangnya oleh pasaran ekuiti dan hutang awam."

Carissa Christensen, Ketua Pegawai Eksekutif firma analisis Bryce Space and Technology, menunjuk kepada O3B, syarikat internet satelit yang diasaskan oleh CEO OneWeb, Greg Wyler pada tahun 2007, sebagai contoh apa yang boleh berlaku. Walaupun O3B bertujuan untuk membawa "orang tiga bilion" yang lain tanpa akses internet dalam talian, pasaran semata-mata tidak ada di sana. Hari-hari ini, O3B menyokong dirinya dengan menyediakan perkhidmatan data satelit untuk operasi maritim, yang dikatakan Christensen menggarisbawahi titik bahawa "visi transformasi tidak semestinya akan diterjemahkan ke dalam model perniagaan yang realistik."

SpaceX juga akan bersaing dengan pembekal internet darat. Walaupun SpaceX boleh mengurangkan kependamannya kepada sekitar 20 milisaat dan sepadan dengan kelajuan muat turun internet purata AS (sekitar 93 megabit sesaat), ketibaan 5G dapat menjejaskan perniagaannya. Janji akhirnya 5G adalah untuk membawa jalur lebar 10 gigabit sesaat ke telefon anda. Banyak yang perlu dilakukan sebelum 5G menjadi realiti, tetapi walaupun pada jadual pembangunan yang paling perlahan 5G, ia mungkin akan digunakan sebelum tarikh akhir 2027 untuk SpaceX untuk menyelesaikan buruj Starlinknya. "Pandangan saya adalah bahawa konstelasi LEO ini benar-benar tidak ekonomik," kata Rusch.

Sudah tentu, Musk tidak pernah menjadi malu dari cabaran besar. Inilah lelaki yang mencipta syarikat yang secara terbuka menentang semua konvensyen dalam industri perbankan, industri auto, dan industri aeroangkasa, yang mana mana-mana penganalisis memberitahu anda tidak mungkin mengganggu hanya sedekad yang lalu. Dengan semua akaun nampaknya SpaceX perlu berjuang untuk mewujudkan dominasi pasaran dalam jalur lebar satelit, terutamanya jika matlamat membiayai misi Marikh. Ia akan menjadi sukar, tetapi sekali lagi, tiada apa-apa pun di angkasa yang pernah menjadi mudah.


Lebih Banyak KERETAIAN WIRED