Serangan Jantung di 44 Membantu Dia Menyedari Bahaya Diabetes


Gambar Berita: Serangan Jantung di 44 Membantu Dia Menyedari Bahaya DiabetesOleh Serena Gordon
Wartawan Kesihatan

ISNIN, 2 Dis, 2019 (HealthDay News) – Christina Herrera berusia 44 tahun ketika merasakan gejala serangan jantung.

"Saya berpeluh, berdebar-debar jantung dan keluar nafas," kata guru sekolah menengah itu. "Jururawat sekolah saya berkata, 'Saya perlu memanggil ambulans untuk anda,' dan saya katakan saya akan pergi kemudian, saya terpaksa kembali ke kelas saya, dia berkata, 'Anda perlu pergi sekarang." www.medicinenet.com/ "

Ia adalah perkara yang baik Herrera mendengarnya.

Doktor tidak dapat menemukan apa-apa yang salah dengan hatinya, tetapi mereka mencadangkan catheterisasi jantung. Itulah prosedur di mana tiub nipis diulirkan melalui saluran darah ke jantung. Ia membolehkan para doktor melihat dan kadang-kadang merawat saluran darah sempit.

Dalam kes Herrera, doktor mendapati tiga masalah. Oleh itu, guru yang hanya ingin kembali ke kelas akhirnya menjalani pembedahan pintasan triple.

Sambungan Penyakit Jantung Diabetes

Masalah jantung Herrera tidak keluar dari warna biru. Ibu dan ayahnya meninggal dunia akibat penyakit jantung yang berkaitan dengan diabetes, dan kakaknya Jessica hanya berusia 35 tahun ketika dia meninggal akibat komplikasi jantung yang berkaitan dengan diabetes.

Herrera telah didiagnosis dengan pra-diabetes, tetapi belum mengalami diabetes jenis 2 sebelum pembedahan jantungnya. Dia juga diberitahu bahawa kolesterolnya lebih tinggi daripada yang sepatutnya. Dan dia berkata dia berusaha untuk menjaga diri dengan lebih baik. "Saya fikir, saya tidak akan mempunyai soda dan saya akan mempunyai salad, saya fikir saya akan menguruskannya sendiri," katanya.

"Walaupun dengan sejarah keluarga saya, saya tidak mendapat hubungan antara penyakit kencing manis dan penyakit jantung," kata Herrera.

Dia jauh dari sendirian. Orang dengan diabetes jenis 2 adalah dua kali lebih mungkin mati akibat penyakit jantung dan strok berbanding orang tanpa penyakit.

Tetapi hanya sekitar separuh daripada orang yang menghidap diabetes jenis 2 yang berumur 45 tahun atau lebih tua memahami peningkatan risiko mereka atau telah membincangkannya dengan doktor mereka, menurut kajian American Association Association / American Diabetes Association. Orang dengan diabetes jenis 2 mungkin lebih prihatin terhadap komplikasi diabetes lain, seperti kehilangan penglihatan atau kehilangan anggota badan.

Menguruskan Diabetes Adalah Kompleks

Menguruskan diabetes jenis 2 tidak semudah kehilangan berat badan atau mengambil insulin. Bukan tugas yang mudah, kata Felicia Hill-Briggs, seorang profesor perubatan di Johns Hopkins Medicine dan presiden masa lalu penjagaan kesihatan dan pendidikan untuk Persatuan Diabetes Amerika.

"Diabetes adalah keadaan yang sangat kompleks. Rawatan dan pengurusan penyakit adalah antara penyakit yang paling kompleks, dan penjagaan secara harfiah dimasukkan ke tangan orang dengan penyakit dan anggota keluarga mereka. Mereka mempunyai pelbagai rejimen kompleks yang kompleks boleh berubah setiap hari, "jelasnya.

Hill-Briggs berkata bahawa orang yang menghidap diabetes memerlukan pendidikan yang berterusan sehingga mereka tahu bagaimana mengubah dan mengadaptasi pengurusan diabetes mereka sehari-hari. Beliau menegaskan bahawa penyedia penjagaan kesihatan perlu melalui pendidikan perubatan yang berterusan, tetapi pesakit diabetes sering terhad dalam pendidikan yang akan dikenakan oleh penanggung insurans.

"Jika orang tidak mempunyai pemahaman yang jelas tentang penyakit itu, mereka mungkin berfikir, 'Jika saya tidak merasakan apa-apa, saya mesti OK," http://www.medicinenet.com/ "kata Hill-Briggs. , orang yang pernah melihat ahli keluarga atau teman-teman merasakan penyakit itu mungkin percaya komplikasi tidak dapat dielakkan.

"Adalah penting bahawa penyedia penjagaan kesihatan campur tangan dengan harapan, mereka perlu membantu orang melihat bahawa ada perkara dalam kehidupan mereka yang boleh diubah suai. Komplikasi tidak secara automatik," katanya.

Buat Perubahan

Hill-Briggs disyorkan bermula dengan mencatat paras gula darah mereka sepanjang hari apabila mereka tidak mengambil ubat diabetes mereka, dan sekali lagi apabila mereka mengambil ubat mereka. "Apabila orang benar-benar dapat melihat perbezaannya, ia dapat mengubah kelakuan mereka sekitar 100% dan memberi mereka peluang untuk harapan," katanya.

Untuk Herrera, pembedahan jantung adalah panggilan bangun yang diperlukannya.

"Saya melihat makanan yang sangat berbeza sekarang, saya cuba bersungguh-sungguh mengenai segala-galanya, jika saya mahukan soda, saya fikir, 'Adakah ia berbaloi? Ia bukan satu proses belajar semalaman. Ia adalah satu peluang untuk belajar semula bagaimana melihat diri kita dan apa makanan untuk dimakan dan memastikan saya menyentuh asas dengan doktor saya, "kata Herrera.
IMAM

Ilustrasi Hati
Semak imbas koleksi imej perubatan kami untuk melihat ilustrasi anatomi dan fisiologi manusia
Lihat Imej

Dia juga mula berlari. Dia telah berlari dalam 5k dan kini mempunyai rancangan untuk menakluk 10k dengan rakan yang bersorak.

Herrera berkata kemajuannya perlahan dan stabil. "Tetapi saya tidak perlu melihat keputusan yang cepat," katanya. "Saya baru belajar untuk makan lebih baik dan berasa lebih baik selepas melakukan senaman dan mengajar kemahiran tersebut kepada anak saya."

Anak lelaki Herrera berusia 12 tahun, dan dia berharap contohnya yang positif dan positif terhadap kesihatannya akan menghalangnya daripada mewarisi warisan keluarga diabetes dan penyakit jantung.

"Ini akan berakhir dengan saya," kata Herrera.

MedicalNews
Copyright © 2019 HealthDay. Hak cipta terpelihara.


Dari Logo WebMD

Penyelesaian Kesihatan Dari Penaja Kami

Rujukan

SUMBER: Felicia Hill-Briggs, Ph.D., profesor, perubatan, Johns Hopkins Medicine, Baltimore, dan presiden masa lalu, penjagaan kesihatan dan pendidikan, Persatuan Diabetes Amerika; Christina Herrera, guru sejarah sekolah tinggi, Dallas, Texas