Serangan Alien Blackout menunjukkan peminat dan pencipta melihat mudah alih secara berbeza



Peminat dan pembuat permainan bertempur di atas permainan mudah alih yang baru diturunkan,  Alien Blackout. Penerusan dari Alien siri, dihidupkan kembali dengan begitu hebat dengan 2014â € ™ s Pengasingan Alien, permainan ini mempunyai peminat yang menangis dan pemaju menimbulkan kening yang keliru. Dua sikap yang sangat berbeza terhadap permainan mudah alih mula menemui â € "yang memfokuskan kepada potensi genre, dan yang lain melihatnya sebagai domain pengambilalihan tunai rendah.

Di hadapannya, ia tidak berbunyi seperti masalah besar. Walaupun permainan mudah alih tidak semestinya selagi atau sebagai terperinci seperti konsol atau permainan PC, mereka adalah satu genre yang dihormati di dalam mereka sendiri dan sekarang terdapat beberapa permainan yang sangat baik di telefon. Ia bukan hanya domain Candy Crush lagi.

Tetapi pemain menolak kembali, menunjukkan pembahagian yang masih ada di antara pasaran untuk permainan berasaskan konsol dan mudah alih.

Bagaimana kita sampai di sini?

Sebelum Alien Blackout telah diturunkan, satu lagi permainan mudah alih sedang melukis yang sama, atau berani saya katakan bahkan lebih besar, tindak balas daripada peminat:  Diablo Immortal. Setelah mempunyai kemasukan baru di dalam Diablo francais digoda buat seketika, peminat tidak gembira dapat ditunjukkan permainan mudah alih.

Pemaju Abadi seolah-olah menjadi salah faham oleh reaksi itu. Semasa pemaju Q & A di Blizzcon, selepas ia secara rasmi diumumkan, peminat berdiri dan bertanya, titik kosong, jika ini adalah jenaka April Fool. Ia tidak. Kemudian Blizzard eksekutif cuba menenangkan peminat â € œproperâ € Diablo permainan sedang dalam pembangunan, tetapi Immortal masih menjadi sesuatu seperti pantat jenaka.

Begitu juga, reaksi terhadap Alien Blackout telah diganggu. Nampaknya menjadi sekuel Pengasingan, memandangkan ia bintang protagonis permainan, Amanda Ripley. Penerbit D3 Go! sejak itu memberitahu TNW ​​ada yang lain Makhluk asing permainan dalam karya, termasuk "penembak dalam talian secara besar-besaran." Walau bagaimanapun, (lain-lain) penerbit FoxNext diberitahu Pelbagai jenis bahawa sekuel yang lebih tradisional Pengasingan ⠀ "hipotesis â € œPengasingan Alien 2â € â € "tidak dalam pembangunan.

Sebab utama para pemain tidak senang apabila francais yang dikasihi pergi bergerak turun dua perkara. Yang pertama adalah mungkin permainan mudah alih yang paling terkenal untuk: microtransactions. Permainan mudah alih selalunya cenderung untuk dijumpai sebagai alasan untuk menghisap dompet pemain yang kering melalui peti masuk atau jalan pintas mahal – amalan sedemikian runtuh Harry Potter: Hogwarts Mystery, sejauh yang saya bimbang.

Itu tidak seolah-olah berlaku Blackout. TQ Jefferson, VP dari pembangunan luaran FoxNext, berkata dalam perkara yang tersebut di atas Pelbagai jenis wawancara dia merasakan perbandingan kepada Immortal adalah peregangan: â € œÂ € œDiabloâ € ™ backlash difokuskan pada percuma-untuk-bermain dan mudah alih, permainan kami adalah permainan mudah alih premium di mana anda membayar satu harga dan anda sudah selesai. Itâ € ™ s pengalaman yang terkandung.  € Tetapi itu bukan satu-satunya bantahan.

Sebab kedua para pemain merasa kecewa adalah bahawa permainan mudah alih adalah, dengan keperluan, permainan yang sangat berbeza daripada jenis yang ditawarkan untuk pemain PC atau konsol. Kadang-kadang permainan seperti Fortnite atau Battlegrounds PlayerUnknown boleh membuat lompatan ke telefon bimbit pada dasarnya utuh, tetapi mereka adalah jarang. Jadi apabila pemain mendengar "kereta" Alien permainan, â € apa yang mereka (sering tepat) mentafsirkan itu bermakna â € œan Alien permainan yang sangat berbeza daripada yang anda kenal dengan dan mungkin telah berharap untuk.â €

Dari taman berdinding ke kedai aplikasi

Penerbit permainan mungkin melihat pasaran mudah alih sedikit berbeza. Terdapat satu contoh pemaju permainan utama yang menggerakkan sifat intelektualnya yang disukai untuk bergerak dan berjaya: Nintendo. Apabila Big N mengumumkan bahawa ia bergerak ke telefon bimbit pada tahun 2015, tindak balasnya berkisar dari kekeliruan dan amaran kepada kemarahan. Ia seolah-olah satu langkah ganjil untuk sebuah syarikat yang telah, selama ini, terhad francaisnya dengan ketat ke peranti sendiri.

Dan ya, penerimaan itu Super Mario Run pada awalnya suam-suam kuku, tetapi syarikat itu kemudian melanda emas Wira Lambang Api, yang mencatatkan pendapatan lebih $ 400 juta pada tahun lepas. Dan sementara Pokemon GO adalah dari Niantic, bukan Nintendo, Â ia masih merupakan contoh francais eksklusif Nintendo yang sebelum ini membuat lompat ke telefon dengan kejayaan yang luar biasa.

Perbezaannya ialah waralaba berasaskan Nintendo yang bergerak ke telefon bimbit sangat popular atau disukai oleh syarikat induk (Mario,  Lambang Api,  Pokemon) bahawa pemain boleh memastikan mereka tidak akan bergerak secara eksklusif. Peminat yang berharap untuk satu lagi utama Diablo tajuk yang akan diumumkan, dan ditunjukkan Diablo Immortal, difahamkan kecewa dengan idea bahawa ini mungkin satu-satunya jenis Diablo mereka akan maju ke hadapan. Makhluk asing peminat akan dibenarkan dengan menganggap yang sama ⠀ "dan mereka mungkin tertekan dekat dengan tanda.

Jadi di mana penerbit permainan melihat pasaran untuk versi yang lebih kecil dari permainan sedia ada mereka, pemain melihat francais kegemaran mereka berubah menjadi pemenang tunai malas. Pembahagian antara penerbit dan pemain ke atas permainan mudah alih mungkin akan tetap luas sehingga kita melihat jika Diablo Immortal, atau Alien Blackout Sebenarnya cukup baik untuk mempengaruhi pendapat.