Sekarang Bahawa Anda Mudah Mentransfer Foto Dari Facebook, Adakah Anda Akan Menginap?


Facebook pada hari Isnin mengumumkan satu ciri baru yang akan mula dilancarkan di Ireland sebelum menyebarkan ke tempat lain: Keupayaan untuk memindahkan foto Facebook anda terus ke platform lain tanpa perlu memuat turunnya terlebih dahulu. Ciri ini pada mulanya hanya akan mengalihkan foto anda ke Google Foto, walaupun kemungkinan lebih banyak platform sedang dalam perjalanan.

Ini adalah langkah ke hadapan dari alat mudah alih data yang sedia ada Facebook, "Muat Turun Maklumat Anda", yang membolehkan pengguna menyimpan salinan semua yang mereka pernah letakkan di Facebook di komputer peribadi mereka. Dalam satu kenyataan, Facebook memberitahu Trend Digital bahawa "maklum balas yang kami terima selama bertahun-tahun memberitahu kami bahawa walaupun alat ini membantu, ia tidak cukup lancar untuk pengguna mengambil maklumat secara langsung dari satu perkhidmatan ke yang lain."

"Memberi pilihan orang dan mengawal data mereka dan perkhidmatan yang mereka gunakan membina kepercayaan – dan akhirnya itu penting bagi kita sebagai perniagaan," kata kenyataan itu. Tetapi apa yang masih harus dilihat sebagai alat yang digulung selama bulan-bulan akan datang adalah sama ada ini akan memberi isyarat pengumuman besar-besaran baru dari platform Facebook.

Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg
Josh Edelson / AFP melalui Getty Images

"Kalau saya Facebook, saya fikir ini dengan berhati-hati," kata Marc Jamison, pengarah Pusat Penyelidikan Utiliti Awam di University of Florida, kepada Trends Digital. "Saya akan melakukan ujian untuk melihat apakah arkib foto benar-benar membuat orang di sana."

Bagi ramai orang yang telah berada di Facebook selama satu dekad atau lebih lama, rangkaian sosial boleh bertindak sebagai peti masuk atau arkib foto lalai. Foto-foto, Jamison berkata, menyimpan orang di Facebook, tetapi tidak semestinya aktif, dan sekarang Facebook perlu berhati-hati untuk memastikan alat-alat baru direka untuk membawa orang kembali. "Perkongsian itu harus direka bentuk dengan cara menjadikan Facebook platform pilihan untuk menyimpan perkara yang dapat kami lalui kemudian," kata Jamison.

"Jawapan yang sinis adalah bahawa mereka perlu melakukan ini," kata Ross Schulman, penasihat senior dan ahli teknologi kanan senior di Institut Teknologi Terbuka New America, ketika ditanya mengapa Facebook ingin bermain bagus dengan platform lain dengan cara ini. Terdapat terlalu banyak peraturan yang berlaku sekarang, katanya kepada Trend Digital, termasuk undang-undang seperti Peraturan Perlindungan Data Umum (GDPR) di Eropah dan Akta Privasi Pengguna California (CCPA), yang membuat kemudahan mudah alih data wajib.

"Ada tekanan dari kerajaan yang mungkin Facebook terlalu besar, mungkin ia terlalu banyak data," kata Jamison. "Ini adalah satu cara cuba menangani ini, ia melembutkan hujah-hujah tersebut."

Schulman menambah bahawa "orang yang saya telah bincang dalam industri umumnya seolah-olah melihat keupayaan data sebagai sejenis kebaikan bersih. Ia semacam isyarat muhibah. Ia tidak kelihatan hebat untuk menangkap pengguna anda dan menjadikannya sangat sukar bagi mereka untuk pergi ke tempat lain. "

Sama ada keupayaan untuk memindahkan foto ke platform lain akan menyebabkan pengeluaran besar-besaran, Schulman tidak dapat mengatakan. Tetapi dia mengatakan bahawa dia berharap ia akan membolehkan pesaing Facebook memasuki permainan dengan lebih mudah dan menjadi kebaikan bersih untuk persaingan, terutama jika Facebook mendapat kepuasan.

"Jika apa yang menyimpan orang di Facebook adalah foto, dan kunci masuk ada di sana, anda mungkin melihat rangkaian sosial yang bersaing yang lebih fokus pada foto timbul," katanya. Itu telah berlaku, setakat ini, dengan peningkatan Instagram – yang dibeli dengan segera oleh Facebook. Walau bagaimanapun, Schulman berkata bahawa keupayaan data dapat memudahkan rangkaian sosial baru untuk berinovasi dengan konsep dan ciri baru.

"Anda boleh melompat ke perkhidmatan baru tanpa perlu memuat turun gigabait data dan memuat semula mereka," katanya. "Orang yang tidak mempunyai jalur lebar yang cepat di rumah, yang benar-benar membuka pintu untuk pesaing dan, oleh itu, inovasi."

Cadangan Editor