Satu-satunya cara untuk menghentikan berita palsu adalah untuk anda bertanggungjawab


Trump telah membuat banyak perkara yang menarik, tetapi mungkin tidak lebih daripada "berita palsu."

Setiap orang mempunyai pendapat yang kuat tentang siapa yang bersalah kerana menyebarkan kebohongan dalam akhbar. Ia adalah "media" kesalahan. Ia adalah kesalahan Trump. Sebelum Trump, ia adalah National Enquirer's kesalahan. Ia bersalah Facebook. Anda menamakan sumber, dan mereka mungkin telah dipersalahkan.

Dan sementara semua entiti itu telah memainkan peranannya dalam wabak ini, saya akan memberitahu anda sesuatu yang mungkin sukar untuk anda dengar: anda kesalahan.

Atau saya akan mengatakannya lebih baik … ia kami kesalahan.

Sifat media telah berubah, dan untuk lebih baik atau lebih teruk kini mereka kini beroperasi untuk menarik minat para pembaca, dan kami adalah pembaca. Jika kita ingin melihat berita palsu, kita perlu berhenti mengklik padanya, dan berhenti menyebarkannya. Klik kami bernilai wang. Anda mungkin pernah mendengar frasa "mengundi dengan dolar anda" yang digunakan untuk perkara-perkara seperti membeli barangan dagangan yang adil. Tetapi anda boleh, dan lakukan, mengundi dengan klik anda juga.

Berikut adalah beberapa tip untuk melihat berita palsu dan beberapa realiti yang perlu kami terima jika kami ingin mengambil bahagian dan menggalakkan akhbar yang bebas, jujur ​​dan bermaklumat.

Kenapa ini terjadi?

Kedai berita adalah perniagaan, dan mereka mempunyai pemilik yang peduli terhadap keuntungan, seperti mana-mana perniagaan. Apabila ada banyak membaca akhbar fizikal, organisasi-organisasi ini hanya memerlukan beberapa cerita penutup yang kuat untuk menjual kertas dan membuat keuntungan. Kini bahawa orang ramai menggunakan berita dalam talian, orang ramai membeli lebih kurang kertas. Sekarang ini mengenai mendapatkan klik dan hasil iklan, dan itu dilakukan secara per satu.

Setiap cerita perlu diklik, atau ia tidak bernilai apa-apa pada saluran berita. Oleh itu, setiap cerita perlu mempunyai tajuk seksi dan foto yang provokatif, yang mencetuskan cawangan menjadi semaksimal mungkin dengan setiap cerita.

Selain itu, kedai berita berada di bawah tekanan yang kuat untuk mendapatkan cerita secepat mungkin. Mendapatkan trafik adalah mengenai kelajuan. Kisah yang lebih cepat semakin meningkat, lebih banyak lalu lintas yang akan diperoleh kerana ia adalah yang pertama memukul media sosial dan mengumpul saham pesat. Ini menggalakkan saluran berita untuk menerbitkan cerita yang tidak disahkan, memikirkan mereka kemudian boleh mengeluarkan pembetulan atau pengulangan jika mereka salah. Dan kerana tiada siapa yang dihukum untuk ini, amalan ini berterusan. Tetapi ada satu cara untuk melawannya.

Anda boleh menghukum mereka dengan tidak mengklik tajuk berita yang benar-benar tidak masuk akal. Anda boleh menghukum mereka dengan tidak berkongsi laporan yang tidak disahkan. Kongsi cerita yang berasas dari sumber yang boleh dipercayai dan trafik langsung dengan cara mereka.

Bagaimana untuk melihat berita palsu

Berita palsu kebanyakannya mudah ditemui, apabila anda tahu apa yang perlu dicari. Inilah jenis berita palsu yang paling biasa yang perlu anda ketahui tentang:

Pembohongan luar biasa: Kisah-kisah palsu yang diambil oleh media arus perdana, seperti Pizzagate.

"Laporan": Taktik ini digunakan oleh banyak saluran media arus perdana untuk menyiarkan cerita yang tidak dapat disahkan. Tajuk-tajuk seperti "Laporan: Badut jahat mengambil alih Washington," bermakna akhbar itu tidak boleh mengesahkan badut mengambil alih diri mereka, tetapi menyebarkan cerita yang dilaporkan di tempat lain. Mereka berfikir bahawa dengan menulis "laporan" di hadapan tajuk utama mereka, ia membebaskan mereka dari tanggungjawab untuk kebenarannya.

Ini bersamaan dengan seorang kanak-kanak di bilik makan yang mengatakan "Saya tidak melihat sendiri, tetapi saya mendengar bahawa quarterback itu secara rahsia bertarikh semua pembimbing sorak. Tetapi saya tidak tahu sama ada ia benar. "Dengan menulis penafian, organisasi berita memutuskan mereka boleh menyiarkan cerita berdasarkan apa yang mereka dengar tetapi tidak dapat membuktikan diri mereka sendiri. Penafian atau tidak, ia masih menyebarkan "berita" sama sahaja.

Penafian: Cawangan boleh menyebarkan cerita yang tidak boleh disahkan dengan menyebarkan penafian. Sebagai contoh, katakanlah seorang wartawan mendengar bahawa Godzilla telah bangkit dari laut. Tetapi wartawan itu tidak dapat menemui apa-apa bukti bahawa ini adalah kesnya. Mereka boleh menghubungi Pengawal Pantai Amerika Syarikat, dan kemudian menyiarkan sebuah kisah yang mengatakan "Pengawal Pantai AS Meninggalkan Godzilla Telah Terbangkitkan dari Laut." Walaupun penafian itu benar, outlet juga berjaya menyebarkan desas-desus Godzilla bahawa mereka tidak dapat membuktikan dengan menulis cerita itu dengan cara yang berlawanan.

Tajuk utama yang mengelirukan: Keterlaluan atau separuh kebenaran dalam tajuk utama adalah kejadian yang tetap dan hampir diterima. Sekiranya kedengarannya terlalu berat sebelah, mungkin itu. Sekiranya kedengarannya sama sekali tidak masuk akal, mungkin itu. Jika anda merasakan anda akan membuka klik-umpan, anda mungkin.

Bagaimanakah anda boleh melawannya: Berhenti membayar penumpang

Setiap kali anda mengklik cerita palsu, anda membayar penerbitnya. Anda mengundi untuk kandungan itu. Setiap kali anda berkongsi berita palsu, walaupun anda fikir ia lucu atau tidak masuk akal, anda menjual kandungan itu dan membuat wang penerbitnya. Orang berhenti membeli pita kaset, jadi mereka tidak lagi membuatnya. Satu-satunya cara untuk menghentikan pengeluaran berita palsu adalah dengan berhenti membelinya.

Media harus mempertimbangkan menggunakan teknologi baru untuk memasak penyumbang dan sumber mereka. Teknologi blockchain boleh mengesahkan identiti dengan cara yang tidak mungkin sehingga sekarang. Blockchain juga boleh mengesahkan lokasi dan cap waktu yang tidak berubah, menjadikannya sukar untuk membuat laporan. Perhatikan perkhidmatan berita yang menawarkan pengesahan seperti ini dan memberi ganjaran kepada mereka dengan klik anda, dan menafikan perhatian anda kepada sumber yang tidak.

Facebook telah memberikan banyak perkhidmatan bibir kepada keinginan mereka untuk melawan berita palsu, tetapi saya pasti anda bersetuju bahawa anda masih melihat banyaknya pada feed anda. Facebook baru-baru ini melancarkan siri web mengenai bagaimana mereka menggunakan pereka fakta dan AI untuk menangkap berita palsu dan maklumat salah. Tetapi setakat ini, apabila mereka menangkapnya, mereka hanya menaikkan statistik pos supaya tidak muncul pada suapan berita sebanyak mungkin, tidak mengeluarkan jawatan.

Adakah ia mencukupi? Dan adakah mereka diwajibkan untuk mengadili berita itu jika mereka tidak membekalkannya? Adakah orang mempunyai hak untuk menyebarkan kepalsuan jika tidak ada kerosakan?

Demi perbincangan ini, tidak mengapa.

Jangan klik pada cerita gila yang anda lihat. Jika anda tahu ia palsu tetapi fikir ia lucu, anda masih membayar dengan klik anda. Berhenti.

Dalam iklim ini, sukar untuk mempercayai bahawa kami pernah menyalurkan definisi kebenaran kepada organisasi lain tanpa sebarang pertanyaan, tetapi sangat jelas hari-hari tersebut berakhir.