Rudy Giuliani berganda atas dakwaannya yang diragui bahawa Rumah Putih sepatutnya dapat mengkaji dan membetulkan laporan Mueller sebelum ia dibebaskan


Rudy Giuliani, peguam bela utama pertahanan Donald Trump, menggandakan perselisihannya bahawa White House harus mengkaji dan menyunting laporan peguam khas Robert Mueller tentang gangguan pilihan raya Rusia sebelum ia dikeluarkan kepada Kongres atau orang awam.

Giuliani pertama kali membuat hujah dalam temu bual dengan INSIDER pada bulan September. Sebagai pendakwa mengumpulkan laporan, peguam Trump semasa dan bekas peguam mengatakan maklumat yang terkandung di dalamnya dilindungi oleh keistimewaan eksekutif.

Atas sebab itu, mereka berkata Rumah Putih perlu menandatangani pada versi akhir laporan sekiranya Timbalan Peguam Negara Rod Rosenstein – yang mengawasi Mueller – memilih untuk melepaskannya ke Kongres atau orang ramai.

Giuliani memberitahu INSIDER bahawa pasukan Trump akan melepaskan keistimewaan eksekutif jika "kami mempunyai peluang yang mencukupi untuk mengkaji semula laporan itu sebelum dibebaskan kepada orang awam; jika kami merasakan bahawa – walaupun kami tidak bersetuju dengan penemuannya – ia adalah adil dan jika kami mempunyai peluang untuk melepaskan laporan balas serentak yang membincangkan semua tuduhan Mueller. "

Tetapi setakat ini, katanya, White House "mempunyai keistimewaannya." Beliau menambah bahawa pasukan undang-undang Trump mempunyai komitmen terhadap kesan itu daripada Mueller. Apabila ditanya sama ada Mueller bersetuju untuk membenarkan pasukan Trump mengkaji draf laporan itu sebelum dibebaskan, Giuliani berkata beliau tidak pasti sama ada kedua pihak telah mencapai persetujuan mengenai perkara tersebut.

Baca lebih lanjut: Giuliani meletakkan 3 syarat Mueller terpaksa bertemu untuk White House untuk mengetepikan keistimewaan eksekutif dalam siasatan Rusia

Giuliani menggandakan hujahnya dalam temu bual dengan The Hill pada hari Jumaat.

"Sebagai perkara yang adil, mereka harus menunjukkan kepada anda – jadi kami boleh membetulkannya jika mereka salah," kata Giuliani. "Mereka bukan Tuhan, mereka semua boleh salah."

Renato Mariotti, bekas penuntut persekutuan di Chicago, memberitahu INSIDER sebelum ini bahawa walaupun White House secara teorinya mendakwa bahawa maklumat tertentu dalam laporan dari Mueller dilindungi oleh keistimewaan eksekutif, mahkamah kemungkinan akan memukul hujah tersebut.

"Apa yang dikatakan oleh Rumah Putih pada dasarnya ialah pendakwa boleh mendapatkan maklumat daripada presiden atau Rumah Putih, tetapi mereka tidak boleh berbuat apa-apa," kata Mariotti. "Itu hujah yang sangat lemah."

Jeffrey Cramer, bekas pendakwa raya yang membelanjakan 12 tahun di Jabatan Kehakiman, berkata terdapat tiga sebab utama mengapa menegaskan keistimewaan eksekutif adalah "satu hujah yang sukar untuk membuat undang-undang, dan seorang yang bodoh untuk membuat politik."

Presiden Donald Trump.
AP Photo / Carolyn Kaster

Dalam bidang politik, beliau berkata bahawa jika White House cuba "mula merubah laporan sebelum ia bahkan sampai ke Kongres, yang boleh menimbang prosiding pencabutan, itu tidak akan terbang."

Secara sah, beliau berkata berdasarkan tafsirannya, peguam bebas itu bukan sebahagian daripada cawangan eksekutif walaupun dia diawasi oleh Jabatan Kehakiman.

"Dia entiti yang berasingan," kata Cramer mengenai Mueller. "Perkara penasihat bebas adalah mempunyai suara bebas yang menentukan apa yang berlaku. Oleh itu, menegaskan keistimewaan terhadap bahan yang dikumpulkannya seolah-olah mengalahkan titik mempunyai seorang penilai bebas di tempat pertama."

Trump mungkin juga membatasi dirinya apabila ia datang maklumat yang berkaitan dengan beberapa peristiwa yang paling penting dalam siasatan halangan – contohnya, penembakan pengarah FBI kemudian James Comey.

Cramer berkata Trump "mengecewakan" sebarang pernyataan keistimewaan apabila dia tweet tentang Comey selepas menyingkirnya.

"Ia seperti keistimewaan peguam-klien," kata Cramer. "Anda tidak mempunyai keistimewaan peguam-klien sebaik sahaja anda membawa orang ketiga ke dalam bilik. Dan Trump tidak membawa orang ketiga, dia membawa seluruh rakyat Amerika ke bilik ketika dia menulis tentang mengapa dia melepaskan Comey dan bercakap kira-kira kepada Lester Holt. "

Dasarnya, katanya, adalah untuk White House untuk menegaskan keistimewaan eksekutif atas maklumat dalam laporan Mueller, "ia harus menjadi sesuatu yang Trump tidak tweet atau bercakap tentang. Dan saya tidak fikir ada banyak yang tinggal di alam semesta itu. "