Radiohead Siaran 18 Jam Bahan Selepas Hacker Menuntut Ransom


radiohead melepaskan 18 jam bahan selepas penggodam menuntut tebusan thom yorke
Mehan Jayasuriya / Creative Commons

Radiohead telah diretas. Dan tindak balasnya terhadap insiden itu sangat … baik … Radiohead.

Pelaku berjaya mencuri bahan tidak dirilis selama 18 jam yang dicatatkan semasa band 1997 OK Komputer sesi, dan dilaporkan meminta $ 150,000 untuk memulangkannya.

Tetapi apabila mengetahui tentang insiden itu dan tuntutan tebusan berikutnya, lima anggota kumpulan itu memutuskan untuk mencuri peluang penggodam hari gaji dengan membuat rakaman tersedia untuk muat turun di laman web muzik Bandcamp. Untuk 18 hari akan datang, sesiapa sahaja boleh membayar £ 18 British (kira-kira $ 23) untuk trove, dengan semua hasil pergi ke kumpulan tindakan iklim Pemberhentian Pemberontakan.

Gitaris utama Radiohead, Jonny Greenwood telah dibawa ke Twitter pada hari Selasa, 11 Jun untuk mengesahkan hack itu dan mendedahkan respons kumpulan.

"Kami mendapat hack minggu lalu – seseorang mencuri arkib Minidisc Thom dari sekitar masa OK Komputer, dan dilaporkan menuntut $ 150,000 atas ancaman melepaskannya, " Greenwood menulis.

"Jadi bukannya mengadu – banyak – atau mengabaikannya, kami melepaskan semua 18 jam di Bandcamp dalam membantu Pemberhentian Kepupusan. Hanya untuk 18 hari akan datang. Jadi untuk £ 18 anda boleh mengetahui sama ada kita sepatutnya membayar tebusan itu. "

Beliau meneruskan: "Jangan sekali-kali ditujukan untuk penggunaan awam (walaupun beberapa klip telah mencapai kaset di dalam OK Komputer mengeluarkan semula) ia hanya menarik. Dan sangat, sangat lama. Bukan muat turun telefon. Hujan, bukan? "

Jurucakap Radiohead, Thom Yorke menyifatkan bahan berusia 22 tahun itu sebagai "tidak menarik," sambil menambah, "Ada banyak … kerana ia di luar sana mungkin juga di luar sana sehingga kita semua bosan dan bergerak."

Pemberhentian Kepupusan, sebuah kumpulan alam sekitar yang ditubuhkan di U.K. pada 2018, bertindak balas kepada band dengan mesej di laman webnya mengucapkan terima kasih atas sokongannya.

Butiran mengenai bagaimana kejadian itu tidak diketahui, dan ia tidak diketahui sama ada pihak berkuasa sedang berusaha mengesan orang atau orang yang bertanggungjawab.

Walaupun percubaan Yorke untuk memainkan penting bahan yang dibebaskan, penggemar Radiohead diehard mungkin akan bergegas untuk memuat turun bahan yang tidak pernah dikeluarkan.

OK Komputer adalah album studio ketiga, dengan kejayaan besarnya membawa Radiohead ke tahap yang baru. Jejak Bandcamp termasuk versi demo Keluar Muzik (Untuk Filem A) dengan lirik yang berbeza untuk trek yang dikeluarkan pada asalnya, dan versi 11 minit Paranoid Android – hampir lima minit lebih lama daripada yang asal. Terdapat juga versi yang dikeluarkan kemudian Saya janji, Cinta Sejati Menunggu, dan Lif, di antara keseluruhan beban kandungan lain.

Tetapi ambil perhatian, beberapa rekaman tidak mengandungi trek tetapi hanya bahan seperti solos gendang, ujian instrumen, dan bunyi ambien yang direkam di luar studio. Untuk butiran terperinci kandungan, periksa laman peminat ini.