Pesakit kencing manis boleh mengurangkan penyakit haba dari senaman


(Reuters Health) – Diabetes dapat membuat orang lebih cenderung memanaskan strok ketika mereka bersenam pada hari-hari panas, tetapi dua kajian mencadangkan ada masalah kencing manis dan yang lain dapat dilakukan untuk menurunkan risiko penyakit berkaitan panas.

Bersenam dalam haba mungkin menjadi lebih sukar dengan usia kerana orang dewasa yang lebih tua tidak berpeluh dengan mudah untuk membantu mengurangkan suhu badan. Risiko ini mungkin lebih besar apabila orang mengidap kencing manis kerana aliran darah berkurangan di kulit dan keupayaan berkurang untuk menghilangkan haba berlebihan dengan berpeluh, para penyelidik mencatat 8 Oktober dalam talian di JAMA.

Salah satu daripada dua kajian yang diterbitkan dalam jurnal itu mengesahkan bahawa orang-orang yang aktif secara fizikal dengan peluh diabetes kurang, mencapai suhu badan yang lebih tinggi dan menaikkan kadar jantung mereka lebih banyak ketika bersenam dalam keadaan panas daripada rakan-rakan tanpa diabetes. Tetapi kajian ini juga mendapati bahawa satu minggu latihan latihan yang diawasi dalam keadaan panas dapat membantu penderita diabetes berpeluh lebih banyak dan mengekalkan suhu badan yang rendah dan kadar denyut jantung.

"Penemuan ini penting kerana senaman digunakan secara meluas untuk menguruskan diabetes jenis 2, dan kerana terdapat banyak pekerja yang mempunyai diabetes jenis 2 dan terlibat dalam pekerjaan yang menuntut secara fizikal dalam persekitaran yang panas," kata Glen Kenny, pengarang kanan kajian dan penyelidik di Universiti Ottawa di Kanada.

Kajian ini menguji program latihan senaman di 34 orang lelaki pertengahan umur dan lelaki yang biasanya mendapat sekurang-kurangnya 150 minit aktiviti fizikal intensiti sederhana seminggu, separuh darinya mempunyai diabetes. Semua peserta telah menjalani ujian senaman dengan tiga pertandingan berbasikal 30 minit pada suhu yang semakin meningkat, sekali pada permulaan kajian dan sekali lagi kira-kira seminggu kemudian.

Selepas ujian senaman pertama, 10 lelaki dengan diabetes dan 8 lelaki tanpa penyakit mengambil bahagian dalam program senaman selama seminggu untuk membantu mereka menyesuaikan diri dalam melakukan panas, melakukan 90 minit berbasikal sehari dalam keadaan yang sama dengan ujian senaman.

Dalam ujian kedua, orang yang menghidap kencing manis yang melakukan program latihan senaman meningkatkan keupayaan mereka untuk menumpahkan haba badan lebih daripada mereka yang tidak mengalami kencing manis.

Keputusan ini menunjukkan bahawa pesakit kencing manis yang sudah aktif secara fizikal boleh mendapat manfaat daripada melakukan program seminggu yang sama untuk mempersiapkan latihan pada musim panas musim panas, kata Kenny melalui e-mel. Walaupun senaman biasa masih perlu berhati-hati, bagaimanapun.

"Penemuan kajian kami menunjukkan bahawa berhati-hati harus digunakan ketika melakukan latihan berat terutama pada panas," kata Kenny.

"Individu sepatutnya mempertimbangkan untuk bersenam di dalam persekitaran yang sejuk dan atau kering dan berventilasi baik jika di luar rumah panas," tambah Kenny. "Apabila melakukan aktiviti di luar semasa panas, cubalah untuk menghadkan aktiviti pada awal atau lewat jam ketika suhu berada di tahap paling rendah."

Satu kajian berasingan di JAMA menawarkan strategi lain untuk membantu pesakit kencing manis mengurus senaman dalam keadaan panas. Kajian ini mendapati bahawa membasahi kulit dengan spons sejuk di dada, lengan, belakang, kaki, dan muka boleh membantu mengurangkan berpeluh dan ketidakselesaan terma ketika latihan di panas.

Penyelidik menguji tiga strategi penyejukan yang berbeza untuk latihan dalam haba: minum air sejuk; merendam kaki dan kaki yang lebih rendah dalam air sejuk; dan mencuci air sejuk di badan. Mereka menguji pendekatan ini dalam keadaan yang lembap dan gersang dalam sekelompok sukarelawan muda yang sihat.

Merendam kaki menurunkan berpeluh dan ketidakselesaan haba hanya dalam keadaan panas dan lembap; mengunyah air sejuk pada badan yang mengurangkan kadar denyutan jantung, berpeluh dan ketidakselesaan haba dalam keadaan yang lembap dan kering.

"Mengaplikasikan air ke kulit membolehkan ia menguap, yang membawa banyak tenaga termal dari badan," kata Ollie, penulis kanan pengarah dan pengarah Makmal Ergonomik Thermal di University of Sydney di Australia.

"Ini biasanya kerja yang berpeluh, tetapi ini membawa tekanan fisiologi" yang boleh membawa kepada peningkatan kadar denyutan jantung, kata Jay melalui e-mel. "Kami juga mendapati bahawa memohon air ke kulit juga membuatkan anda berasa lebih sejuk."

SUMBER: https://bit.ly/2IveeWI dan https://bit.ly/2LXW2ah

JAMA 2019.