Pengasas Y Combinator mendedahkan mengapa mereka kembali melalui program ini


Ia adalah Mac 2005. YouTube baru sahaja dilancarkan. Google melancarkan produk baru yang dipanggil Maps. "Selfie" masih belum memasuki kamus leksikon yang popular. Dan saintis komputer Inggeris Paul Graham menyambut kumpulan pertama usahawan Y Combinator.

Dalam tempoh 14 tahun sejak itu, program pemecut yang terkenal telah menghantui segelintir usahawan terinspirasi mengenai kehidupan yang kecil untuk membiayai beberapa permulaan swasta terbesar di Silicon Valley.

Minggu depan, Y Combinator akan menganjurkan satu lagi peristiwa Demo Day yang terkenal, di mana para usahawan dari kelas Summer 2019 program mengarahkan produk mereka kepada beberapa pelabur modal teroka terbesar. Tahun ini, buat kali pertama di San Francisco, Hari Demo Y Combinator akan menjadi acara dua hari yang akan berlangsung pada 19 dan 20 Ogos.

"Hari Demo yang pertama adalah sekumpulan rakan Paulus, bukannya pencinta pelaburan Lembah Silicon yang ada sekarang," kata Kiko Calendar dan pengasas Justin.TV Emmett Shear kepada Business Insider. "Saya tidak fikir ada sesiapa yang menaikkan wang pada Hari Demo walaupun mereka mengumpul wang kemudian."

Baca Lagi: Presiden New Combinator Geoff Ralston menerangkan mengapa dia begitu teruja untuk melabur dalam permulaan yang termuda, dan falsafahnya untuk membantu mereka membesar

Kumpulan musim panas ini, sebagai kohort usahawan yang mengambil bahagian dalam program selama 3 bulan ini penuh kasih sayang dirujuk oleh alumni YC dan para pelabur, termasuk 10 pengasas yang memberikan pemecut itu buat kali kedua. Dalam 14 tahun yang lalu, 150 usahawan telah kembali ke program sekurang-kurangnya sekali untuk memulakan permulaan baru.

Wikimedia Commons

"YC adalah seperti alat dan lebih baik anda menggunakan alat, semakin banyak anda boleh membuatnya," kata Ketua Pegawai Eksekutif Y Combinator Michael Seibel kepada Business Insider. "Kali pertama anda melakukannya, anda hanya belajar bagaimana keadaan bekerja, setelah melakukan YC, saya fikir ia lebih banyak pendidikan, dan anda tidak berasa seperti anda perlu mendapatkan gelaran lagi. sebagai alat, tiba-tiba semuanya diklik. "

Sebelum mengetuai program ini, Seibel merupakan salah satu peserta terdahulu sebagai seorang usahawan. Dia membentuk Justin.TV dengan mengulangi YC'ers Shear dan Justin Kan semasa kumpulan Winter 2007. Permulaan streaming langsung kemudiannya menjadi Twitch dan telah dibeli oleh Amazon untuk $ 970 juta pada bulan Ogos 2014. Seibel kembali ke YC pada tahun 2012 dengan Socialcam, aplikasi streaming yang merupakan pendahulu kasar kepada Snapchat, dengan pasukan pengasas baru dan prototaip kerja meningkat dari pengalamannya pada tahun 2007.

"Saya seorang pengasas kali kedua, pengasas saya adalah pengasas pertama," kata Seibel mengenai pasukan Socialcam. "Berputar dari Justin.TV, mereka sebenarnya pekerja saya, kini mereka adalah rakan kongsi saya dan saya mahu mereka mempunyai asas yang sama."

Masa keempat pesona itu

Kan menubuhkan Kiko, sebuah aplikasi kalendar, dengan Shear keluar dari kolej sebagai sebahagian daripada kumpulan YC yang pertama pada tahun 2005. Kan memberitahu Business Insider bahawa kumpulan pertama disusun serupa dengan kumpulan berikutnya, tetapi perbezaan utama ialah makan malam mingguan – satu ciri khas YC – dianjurkan di kediaman peribadi Graham di Boston.

Paul Graham

"YC adalah percubaan sahaja, lebih kecil, tidak ada jenama, dan Hari Demo kami adalah seperti penonton 15 orang," kata Kan. "Ia agak lemah."

Kan dan Shear bergelut untuk mendapatkan daya tarikan untuk Kiko, dan akhirnya permulaan mereka dilipat. Itulah ketika mereka bergabung dengan Seibel untuk melancarkan Justin.TV. Secara keseluruhan, Kan telah melalui YC empat kali, paling baru dengan Atrium, permulaan perkhidmatan undang-undang untuk startup lain.

"Saya rasa YC sangat baik untuk menetapkan DNA syarikat anda pada awal," kata Kan kepada Business Insider. "Saya sangat menyukai bahawa ia adalah insanely berfokus kepada pelanggan. Dengan Atrium, kami adalah syarikat yang menjual kepada pemula lain, jadi pasaran kami adalah pengasas YC.

Persekitaran jualan yang masak

Seibel berkata bahawa laluan Kan tidak luar biasa bagi pengasas YC berulang. Walaupun banyak usahawan kali pertama melalui program ini dengan idea teknologi pengguna, pengulang mengulangi menerusi penyelesaian untuk menjual kepada pemula lain memandangkan strategi pemerolehan pelanggan terbina dalam.

"Terdapat lebih banyak permulaan untuk kali kedua, dan mereka adalah pelanggan pertama kali yang sangat baik untuk kami," ujar kofounder Gusto Eddie Kim kepada Business Insider mengenai pengalaman YC kedua pada tahun 2011. "Pengasas YC membayar diri mereka supaya mereka memerlukan sistem penggajian, dan kami memerlukan pelanggan yang memerlukan gaji. "

Selain daripada komuniti kolaboratif, Zeus Living cofounder dan YC alum Kulveer Taggar menyifatkan persekitaran jualan yang sihat di YC untuk keperluan pengasas.

"Jika anda seorang [enterprise] syarikat, YC adalah aset yang besar, "kata Taggar." Contoh yang baik adalah Stripe, sebab YC benar-benar menolong mereka ketika mereka pertama kali memulai. Pengasas YC adalah pelanggan yang hebat kerana mereka memberikan maklum balas dan baik-baik saja dengan gangguan. Semua orang tahu betapa susahnya dan semua orang sanggup membantu satu sama lain. "

10 tahun akan datang YC

Pada masa Seibel menjual Socialcam pada bulan Ogos 2012, YC telah menawarkan kepadanya peranan sebagai apa yang kemudian dipanggil sebagai rakan sepuh masa. Beliau telah berada di senarai gaji YC sejak itu, dan kini memimpin program pemecut sebagai CEO.

"Ini jenis generasi baru orang yang dahulunya pengasas YC datang untuk menjalankan YC, dan kini sudah tiba masanya untuk membina yayasan itu berbanding dengan mengubahnya," kata Seibel.

Seibel menunjuk kepada beberapa alat baharu program, seperti program Startup School remote dan inisiatif Siri A, sebagai contoh bangunan di atas program yang ada dan menambah apa yang dia inginkan telah tersedia ketika dia seorang pengasas. Tetapi selain itu, dia memberi tumpuan kepada apa yang dilihatnya sebagai dekad pertama YC sebelum melompat ke hadapan.

"Ia pelik, kerana bahagian yang tidak sedap hati ialah saya hanya menjadi pengasas YC, jadi saya menjalankan pemecut ini dan ia hebat dan saya sukakannya, tetapi apa yang pelik adalah YC adalah semua yang saya ketahui, "Kata Seibel.