Pelindung matahari yang terbaik boleh anda beli pada tahun 2019: Supergoop, Thinksport, & banyak lagi


 • Penggunaan harian pelindung matahari yang baik akan menangkis sinaran matahari hari ini, dan membantu mencegah kerosakan yang menyebabkan kulit berumur awal di kemudian hari.
 • Kami sangat mengesyorkan pelindung matahari berasaskan mineral dari All Good, La-Roche Posay, dan Elemen Mentah, tetapi bagi mereka yang mencari bahan kimia, kami cadangkan Coppertone Ultraguard SPF 70.
 • Semak panduan kami yang lain pada pelindung matahari yang terbaik dan pelindung matahari yang terbaik.

Berkembang di California Selatan, musim panas bermaksud menuju ke pantai atau kolam renang, sebotol yang kemudian dilabelkan sebagai "minyak penyamakan". SPF bukan satu perkara lagi ketika itu. Sebenarnya, saya sering menggali minyak mineral pada kulit saya untuk meningkatkan kesan penyamakan kulit. Sudah tentu, saya membayar harga untuk kebodohan muda itu dengan sunburns pada masa itu, dan hari ini, dalam tompok-tompok pecah matahari akibat kerosakan bersama dengan risiko kanser kulit yang sangat meningkat.

Pengetahuan mengenai kesan-kesan kuat dan berbahaya dari sinar ultraviolet matahari telah datang jauh dalam dekad sejak percubaan saya yang tidak berguna di penyamakan. Hari ini, ia difahamkan bahawa pendedahan matahari yang berlebihan merosakkan kulit di kedua-dua permukaan dan di bawah epidermis, dan kerosakan itu adalah terkumpul sepanjang hayat anda. Itulah sebabnya anda perlu menggunakan pelindung matahari jika tidak setiap hari, maka sekurang-kurangnya apabila anda akan keluar di bawah matahari selama berjam-jam.

Lagipun, tiada siapa yang mahu bercuti musim panas mereka dimanjakan oleh selaran matahari yang menyakitkan – dan sudah tentu, tiada siapa yang mahu mendengar berita buruk dari ahli dermatologi mereka. Jadi, gunakan salah satu daripada produk penjimatan kulit berikut dan nikmati keseronokan anda di bawah matahari, tetapi ingat – sebaik sahaja kulit anda mula bertukar merah jambu, kerosakan telah dilakukan.

Memahami sinaran ultraviolet: UVA dan UVB

Terdapat dua jenis cahaya UV yang menyumbang kepada risiko kanser kulit: Ultraviolet A (UVA), yang mempunyai panjang gelombang yang lebih panjang dan dikaitkan dengan penuaan kulit, dan Ultraviolet B (UVB), yang mempunyai panjang gelombang yang lebih pendek dan dikaitkan dengan pembakaran kulit. Berikut adalah beberapa fakta yang lebih penting (walaupun, untuk rundown penuh, anda harus menyemak laman web The American Cancer Society):

UVA

 • Sinar ini disambungkan kepada "perlindungan spektrum luas" yang anda lihat pada tabir surya.
 • Walaupun sinaran UVA kurang sengit daripada sinaran UVB, mereka menembusi kulit anda dengan lebih mendalam. Pada dasarnya, pendedahan kepada sinar UVA boleh menyebabkan kerosakan genetik pada sel-sel di lapisan atas kulit anda, di mana kebanyakan kanser kulit berlaku. Kulit kemudian cuba menghalang kerosakan yang lebih jauh oleh gelap (itu suntan). Dalam erti kata lain, kulit yang disamak adalah kulit yang rosak.
 • Walaupun kita dalam topik ini, sinar UVA juga terdapat di katil penyamakan.
 • Sinaran UVA mengekalkan tahap kekuatan yang sama pada siang hari sepanjang tahun. Dengan kata lain, anda tidak hanya berisiko untuk pendedahan semasa musim panas.
 • Mereka juga boleh menembusi tingkap.

UVB

 • Sinaran UVB disambungkan kepada Faktor Perlindungan Matahari (SPF) pada tabir surya. Nombor itu memberitahu anda berapa lama masa radiasi matahari akan mula membakar kulit anda (jika anda melakukan sedikit matematik). Oleh itu, jika kulit anda biasanya terbakar selepas 10 minit di bawah sinar matahari, pelindung matahari SPF 30 akan memberikan 30 kali perlindungan, atau perisai selama 300 minit.
 • Walaupun sinaran UVB boleh menyebabkan kerosakan kulit sepanjang tahun, keamatan mereka berfluktuasi bergantung pada musim dan masa hari.
 • Sinaran UVB tidak dapat menembusi tingkap.

Satu-satunya sebatian yang melindungi kita dari spektrum penuh sinar UVA dan UVB ialah zink oksida dan Tinosorbs M dan S, yang masih belum diuji oleh FDA dan tidak dapat digunakan di Amerika Syarikat (walaupun bahan-bahan pelindung matahari yang biasa di seluruh Eropah dan Asia ).

Menakutkan, huh? Kami akan memerhatikan keputusan baru yang akan berlaku.

Masalah dengan pelindung matahari kimia

Tahun lepas, kami mendapati sekali dan semua bahan aktif dalam pelindung matahari berasaskan kimia membunuh terumbu karang pada kadar yang membimbangkan. Musim bunga ini, kita mengetahui bahawa bahan kimia itu – Avobenzone, Oxybenzone, Octocrylene, dan Ecamsule – boleh dikesan dalam plasma darah kita, beberapa hanya selepas penggunaan sehari. Apa maksudnya tidak jelas, tetapi kedua-dua Jurnal Persatuan Perubatan Amerika dan Pentadbiran Makanan dan Dadah bersetuju bahawa lebih banyak kajian diperlukan.

Bahawa dikatakan, semua bahan aktif di pelindung matahari berpotensi membahayakan kita. Zink oksida dan titanium dioksida (logam berat dan ringan, masing-masing), adalah toksik dalam dos tertentu, tetapi mereka tidak begitu dekat dengan alam sekitar (dan mungkin kita) sebagai bahan kimia yang disenaraikan di atas, menurut penemuan terkini oleh FDA, yang diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika.

Jadi, sementara FDA mengambil masa untuk menentukan apa yang selamat dan apa yang tidak, mereka mencadangkan kita semua terus menggunakan pelindung matahari, tetapi mungkin hanya pelindung matahari fizikal, atau mineral, yang berfungsi untuk mencerminkan sinar matahari daripada menyerapnya, seperti pelindung matahari.

Secara kolektif, kami mempunyai lebih dari satu dekad pengalaman melaporkan mengenai pelindung matahari, dan lebih daripada setengah abad memakainya hampir setiap hari. Kami bukan ahli sains, dan kami pasti tidak mendakwa, tetapi kami akan mencadangkan bahawa, sama ada kesihatan anda atau terumbu karang yang menyangkut anda lebih, mungkin langkah yang baik untuk meninggalkan pelindung matahari kimia di rak , setidaknya sekarang.

Di bawah adalah pelindung matahari berasaskan fizikal (a.k.a. mineral) yang kebanyakan kita di Insider Picks telah mencuba dan didapati berkesan. Tetapi pertama, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui.

Kebaikan dan keburukan tabir suria fizikal

Cahaya matahari berasaskan fizikal atau mineral seringkali 100% organik, menggunakan sama ada zink oksida atau titanium dioksida untuk memesongkan sinar UV, daripada menyerapnya seperti pelindung matahari. Kepekatan kira-kira 18% zink oksida atau 14.5% titanium dioksida atau gabungan tertentu akan melakukan silap mata.

Walau bagaimanapun, anda mempunyai lebih banyak kerja yang dipotong dengan anda apabila menggunakan pelindung matahari berasaskan mineral. Kerana mereka mengambil begitu banyak usaha untuk menggosok, kita sering membuat kesilapan untuk meninggalkan kulit yang tidak dijumpai, atau kurang dilindungi daripada itu dengan pelindung matahari kimia.

Berikut adalah pilihan utama kami untuk tabir suria terbaik yang boleh anda beli:

Nota editor: Pelindung matahari yang berasaskan kimia adalah berkesan, tetapi bahan aktif di dalamnya (iaitu avobenzone, oxybenzone, dan octinoxate) sedang dikenal pasti dan diperiksa semula oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat sebagai gangguan gangguan endokrin (dan karsinogen). Bahan kimia ini juga dikaitkan dengan mortaliti yang tinggi di kalangan batu karang, bersama-sama dengan senarai makhluk akuatik yang semakin meningkat.

Dikemaskini pada 10/9/2019 oleh Owen Burke dan Caitlin Petreycik: Salin, pautan, dan teks yang dikemas kini. Kami sedang meneliti dan menguji pilihan baru untuk kemas kini masa depan.