Pelancaran Angkatan Tentera Jepun melancarkan Pelancaran Kapal Kargo ke Stesen Angkasa: LaporanJepun melancarkan pelancaran kapal kargo yang dirancang ke Stesen Angkasa Antarabangsa hari ini (10 Sept) selepas kebakaran meletup di platform pelancaran untuk roket misi itu, menurut laporan akhbar.

"Pelancaran hari ini ditangguhkan kerana kami mendapati kebakaran di sekitar lubang di dek pelancar mudah alih pada jam 3:05 pagi (2:05 petang EDT / 1805 GMT). Sekarang kita cuba memadamkan api," wakil dengan Mitsubishi Industri Berat, pembina roket, berkata dalam kemas kini status Twitter.

Agensi Eksplorasi Aeroangkasa Jepun (JAXA) menghitung ke arah pelancaran kapal kargo HTV-8 di atas roket H-IIB apabila api pelancaran berlaku di Pusat Angkasa Tanegashima, menurut editor ruang angkasa Aviation Week Irene Klotz, yang menyiarkan kemas kini secara langsung dari laman pelancaran di Twitter. Api terbakar selama kira-kira dua jam sebelum ia dipadamkan, dan tiada kecederaan dilaporkan, kata Klotz.

Punca kebakaran, dan sama ada ia menyebabkan apa-apa kerosakan kepada roket H-IIB, masih belum ditentukan, Klotz menambah.

Ray Iechika Takaku, jurucakap Mitsubishi Heavy Industries, memberitahu pemberita di laman web bahawa syarikat itu tidak pernah melihat api pelancaran semasa pelancaran H-IIB, Laporan Klotz di Twitter. Kebakaran bermula selepas api untuk pelancaran selesai, tambahnya.

Video: Bagaimana Kerja Kapal Kargo HTV Jepun
Berkaitan:
Trak Angkasa HTV Jepun Dijelaskan (Infographic)

Jepun mempunyai rekod kejayaan untuk roket H-IIB. Pesawat angkasa lepas dihantar pada September 2018. Sehingga kini, Mitsubishi Heavy Industries telah melancarkan tujuh misi HTV sejak tahun 2009. Pelancaran hari ini akan dinaikkan pada ulang tahun ke-10 penerbangan HTV yang pertama.

HTV-8 membawa lebih daripada 4 tan bekalan untuk Stesen Angkasa Antarabangsa, termasuk enam bateri lithium-ion dan prototaip sistem komunikasi laser Sony ke ISS, dan hari ini akan menjadi ulang tahun ke-10 pelancaran pertama ke stesen angkasa . Angkasawan NASA akan memasang bateri pada modul pelbagai solar P6 di ruang angkasa lepas pada tahun ini untuk menggantikan penuaan yang telah ada di sana, kata para pegawai NASA.

Pegawai NASA berkata krew kapal angkasa enam orang yang berada di stesen Ekspedisi 60 berada dalam keadaan baik dan tiada bahaya daripada kehabisan makanan atau bekalan penting lain.

"Para angkasawan selamat di stesen dan dibekalkan dengan baik," kata pegawai NASA dalam satu kenyataan.

Foto: Armada Angkasa Kargo Angkasa Robot Jepun

Sistem Sony akan digunakan untuk menguji komunikasi masa depan antara satelit atau dengan stesen darat, menggunakan komunikasi laser ultra cepat, menurut Agensi Penerokaan Aeroangkasa Jepun atau JAXA. (Pesawat angkasa hari ini biasanya bergantung kepada radio, yang mempunyai jalur lebar yang lebih terhad untuk menghantar maklumat.)

"Kami mempunyai jangkaan yang sangat tinggi untuk teknologi ini," kata angkasawan ISS Koichi Wakata, yang kini menjadi naib presiden di JAXA, dalam satu kenyataan. "Teknologi ini … mungkin akan digunakan secara meluas bukan sahaja dalam industri telekomunikasi, tetapi di masa depan sebagai cara komunikasi dalam bidang penerokaan. Secara khusus, ia boleh digunakan sebagai alat komunikasi antara Bumi dan Antarabangsa Stesen Angkasa, bulan dan Marikh. "

Nota editor: Cerita ini dikemaskini jam 6:12 pagi. EDT (1212 GMT) untuk memasukkan kemas kini dari sidang akhbar pasca-api oleh Space Space Penerbangan Editor Irene Klotz menerusi Twitter dan kenyataan rasmi dari MHI dan NASA. Ia telah diperbetulkan sebelum ini untuk menunjukkan bahawa hanya roket H-IIB Jepun mempunyai rekod pelancaran yang sempurna. Roket hoki negara H-IIA telah mengalami kegagalan dalam 40 pelancaran.

Ini adalah cerita yang sedang berkembang. Semak semula tidak lama lagi untuk kemas kini.

Ikuti Elizabeth Howell di Twitter @howellspace. Ikut kami di Twitter @Spacedotcom dan seterusnya Facebook.