Peguam terkemuka Uber mendedahkan bagaimana CEO itu meyakinkannya untuk menyertai syarikat yang sebelum ini beliau cakap dia akan mengelakkan


Pada awal tahun 2017, Tony West, penasihat umum untuk Pepsi, baru sahaja selesai mengadakan pertemuan dengan anggota kakitangannya ketika dia melihat isu New York Times di meja pejabatnya.

Di halaman depan, di atas lipatan, adalah ekspresi yang mengecewakan: "Budaya Keberanian Uber Dalam Kajian," tajuk utama dibaca. Cerita 1,400-kata akan menandakan permulaan peralihan besar di bahagian Uber dari permulaan permulaan yang goyah untuk pertumbuhan astronomi kepada entiti global yang didagangkan secara terbuka.

Halaman depan New York Times pada hari itu di pejabat Barat.
NYTimes

Untuk Barat, ia akan memangkinkan perubahan kerjaya, yang bahkan tidak diketahui pada masa itu.

"Saya masih ingat menamatkan artikel itu dan melemparkan kertas di meja saya dan berkata kepada rakan saya: 'Lelaki, saya gembira saya bukan GC syarikat itu, mereka mempunyai masalah yang sebenar,' 'kata West podcast "Di dalam rumah ICE house", diterbitkan Rabu.

Muncul beberapa bulan lagi, Dara Khosrowshahi, yang baru-baru ini mengambil alih ketua Uber berikutan penyingkiran pengasas Travis Kalanick, bersungguh-sungguh cuba meyakinkan West, bekas penuntut persekutuan, untuk menyertai Uber.

"Apa yang sepatutnya menjadi mesyuarat selama tiga puluh minit menjadi pertemuan selama sejam," kata West. "Kami bercakap tentang syarikat luar biasa ini yang telah jatuh cinta pada tahun-tahun sebelum ini. Saya sudah ada orang yang menggunakan telefon saya dan menggunakannya sepanjang masa."

Baca lebih lanjut: Seorang pelabur Uber awal mengatakan pemimpin baru syarikat itu telah 'kehilangan mojo' mereka – tetapi masih boleh mengalahkan Lyft dalam jangka masa panjang

Lebih stik, pasangan itu membincangkan "cabaran [Uber] sedang menghadapi, apa yang diperlukan untuk mengubah budaya, untuk mengubah masalah undang-undang, untuk membuka kunci potensi besar syarikat ini, dan hakikat bahawa dia memerlukan rakan kongsi untuk mendapatkannya. "

Barat melihatnya sebagai satu cabaran yang dibina khas untuk kemahirannya yang diperoleh di Harvard, Stanford, Jabatan Kehakiman, dan Pepsi.

"Saya meninggalkan mesyuarat itu dalam ruang minda yang sangat berbeza, dari segi memikirkan peluang yang luar biasa ini, dan dengan jelas cabaran yang dihadapi syarikat pada masa itu, yang benar-benar sesuai dengan resume saya," katanya.

"Mereka memerlukan bantuan dengan pengawal selia, saya menjadi pengawal selia. Mereka memerlukan seseorang yang memahami tadbir urus syarikat awam, saya menjadi GC salah sebuah syarikat awam terbesar di dunia," katanya. "Dan apabila anda menyatukan semuanya, ia kelihatan seperti perlawanan yang sempurna. Selebihnya, seperti yang mereka katakan, adalah sejarah."

Adakah anda pekerja Uber? Mempunyai cerita untuk dikongsi? Berhubung dengan wartawan ini di grapier@businessinsider.com Selamat – dan tanpa nama – kaedah hubungan boleh didapati di sini.