Pasukan AT & T dan T-Mobile untuk melawan roboco penipuan – TechCrunch


Dua syarikat utama A.S., AT & T dan T-Mobile, mengumumkan pagi ini satu rancangan untuk bekerjasama untuk melindungi pangkalan pelanggan masing-masing dari serangan robotik. Kedua-dua syarikat hari ini akan mula melancarkan teknologi pengesahan panggilan lintas rangkaian berdasarkan piawaian SHAKEN / STIR – sejenis sistem ID pemanggil universal yang direka untuk menghentikan pemalsuan ID pemanggil yang tidak sah.

Robocalls telah menjadi wabak nasional. Pada tahun 2018, pengguna mudah alih A.S. menerima hampir 48 juta robocalls – atau lebih daripada 150 panggilan setiap orang dewasa, kata para pembawa.

Sebahagian besar masalah ialah panggilan ini sering kali masuk dengan nombor telefon palsu, sehingga sukar bagi pengguna untuk menyaring panggilan yang tidak diinginkan sendiri. Ini membawa kepada kenaikan dalam aplikasi penghalang dan penapisan robocall. Malah syarikat teknologi telah terlibat, dengan Google memperkenalkan A.I. panggilan masuk dalam Android dan Apple melancarkan pengesanan panggilan spam berkuasa Siri dengan iOS 13.

Untuk membantu melawan masalah spoofing panggilan, industri ini menyusun satu set piawaian yang dipanggil SHAKEN / STIR (Identiti Telephony Identity Revisited / Handling Secure of Asserted information menggunakan toKEN), yang secara efektif menandatangani panggilan sebagai "sah" ketika mereka melakukan perjalanan melalui telefon yang saling berkait rangkaian.

Walau bagaimanapun, industri telah lambat melancarkan sistem, yang mendorong FCC akhirnya melangkah masuk.

Pada November 2018, Pengerusi FCC Ajit Pai menulis kepada operator mudah alih A.S., meminta mereka untuk menggariskan rancangan mereka di sekitar pelaksanaan standard SHAKEN / STIR. Pengawal selia juga mengatakan bahawa ia akan melangkah ke mandat pelaksanaannya jika syarikat penerbangan itu tidak memenuhi tenggat akhir tahun 2019 untuk mendapatkan sistem pengesahan panggilan mereka.

Berita hari ini dari AT & T dan T-Mobile menerangkan bagaimana kedua-duanya akan bekerjasama untuk mengesahkan panggilan di seluruh rangkaian mereka. Dengan melaksanakan SHAKEN / STIR, panggilan akan diberi ID yang dipanggil sebagai sah oleh pembawa asal, kemudian disahkan oleh pembawa lain sebelum mereka mencapai pengguna. Panggilan yang ditipu akan gagal proses pengesahan ini dan tidak ditandakan sebagai "disahkan."

Oleh kerana lebih banyak pembawa mengambil bahagian dalam pengesahan seperti ini, lebih banyak panggilan boleh disahkan.

Walau bagaimanapun, sistem ini sahaja tidak akan menyekat panggilan spam – ia hanya memberi maklumat lebih banyak penerima. Di samping itu, peranti juga perlu menyokong teknologi, untuk memaparkan maklumat "pengesahan" baharu.

T-Mobile awal tahun ini pertama kali melancarkan sistem pengesahan pemanggil pada Samsung Galaxy Note9, dan hari ini ia masih hanya berfungsi dengan telefon bimbit Android terpilih dari Samsung dan LG. Sementara itu, AT & T, yang diumumkan pada bulan Mac, bekerja dengan Comcast untuk bertukar-tukar panggilan antara dua rangkaian berasingan – satu peristiwa penting dari segi kerjasama antara dua pembawa. T-Mobile dan Comcast mengumumkan perjanjian mereka sendiri pada bulan April.

Berita itu juga mengikuti kenyataan Pengerusi Pai yang mengatakan FCC akan menandatangani untuk meluluskan penggabungan T-Mobile / Sprint, seperti yang dijangkakan.