Orang Keenam Meninggal Dari Penyakit Lung yang Berkaitan Dengan MisteriPihak berkuasa di Kansas mengesahkan kematian lain yang disebabkan oleh penyakit paru-paru yang berkaitan dengan vaksin misterius, menjadikannya kematian keenam kematian setakat ini di A.S.

Menurut Washington Post, penduduk Kansas itu dimasukkan ke hospital selepas mengalami gejala yang berkembang pesat. The Post melaporkan bahawa pemastautin berusia lebih 50 tahun dan mempunyai sejarah penyakit yang sudah sedia ada. Tidak diketahui apa jenis produk yang digunakan oleh pesakit.

Kematian lain telah disahkan di California, Illinois, Indiana, Minnesota, dan Oregon. Pesakit telah melaporkan pelbagai gejala seperti sesak nafas, sakit dada, batuk, keletihan, dan demam.

Pihak berkuasa percaya bahawa produk-produk berbentuk tertentu – termasuk kartrij-infused THC – boleh menyebabkan penyakit yang berkaitan dengan paru-paru yang cepat dan parah yang akhirnya menyebabkan kematian ini. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengeluarkan pengumuman pada 30 Ogos memberi amaran kepada orang ramai tentang kesan-kesan berbahaya e-rokok. Menurut CDC, pada 6 September, lebih daripada 450 kemungkinan penyakit yang berkaitan dengan penyerang telah dilaporkan merangkumi 33 negeri. CDC memberi amaran kepada kanak-kanak bawah umur, wanita hamil, orang dewasa muda, dan orang-orang yang tidak menggunakan tembakau untuk menjauhkan diri daripada merebak produk.

CDC berkata, bersama-sama dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA), sedang menyiasat kejadian "penyakit paru-paru yang teruk yang berkaitan dengan produk e-rokok (alat, cecair, tiub refill dan / atau kartrid)."

FDA memisahkan penyiasatan laporan bahawa penggunaan e-rokok boleh dikaitkan dengan sawan atau gejala neurologi lain. Agensi merancang untuk melaksanakan sekatan baru mengenai e-rokok berperisa dan bentuk-bentuk lain yang menjelma pada tahun 2021.

Di tengah-tengah banyak kematian dan peringatan CDC, sesetengah negeri dan bandar sedang mengambil tindakan selanjutnya untuk mengehadkan penggunaan fitnah. Pada 3 September, Michigan menjadi negara pertama yang melarang rokok elektronik berperisa sebagai tindak balas terhadap peningkatan dalam belia dan kebimbangan kesihatan yang semakin meningkat bagi semua penduduknya.

Pada bulan Jun, San Francisco menjadi bandar pertama yang mengharamkan semua penjualan e-rokok, berperisa atau sebaliknya, sepenuhnya.

Nicotine vaping products – seperti jenama popular Juul – sering mengiklankan diri mereka sebagai alternatif yang lebih selamat dan sihat terhadap rokok tradisional. Walau bagaimanapun, kajian secara konsisten menunjukkan perokok e-rokok kurang cenderung berhenti daripada perokok biasa yang tidak pernah menggunakan jenis peranti ini.

Cadangan Editor