Ola kini sedang dalam perniagaan kad kredit, juga – TechCrunch


Sehari selepas Paytm app wallet terbesar di India memasuki perniagaan kad kredit, raksasa menunggang tempatan, Ola mengikutinya. Ola telah menandatangani perjanjian dengan SBI dan Visa yang dikendalikan oleh kerajaan untuk mengeluarkan sebanyak 10 juta kad kredit dalam tempoh tiga setengah tahun yang akan datang, katanya hari ini.

Langkah ini akan membantu Visa dan SBI (State Bank of India) memperoleh lebih ramai pelanggan di India, di mana kebanyakan urus niaga masih dibaraskan melalui wang tunai. Bagi Ola, yang menyaingi Uber di India, peralihan ke kad kredit mewakili cara baru untuk mengewangkan pelanggannya, seperti yang dilaporkan oleh TechCrunch.

Dengan kira-kira 150 juta pengguna yang menggunakan lebih daripada 2 juta rides di platformnya setiap hari, Ola sedang duduk di atas gunung data mengenai kuasa kewangan penggunanya dan membelanjakannya. Dengan kad itu, yang digelar Ola Money-SBI Credit Card, firma mobiliti juga menawarkan beberapa diskaun dan penjimatan untuk mengekalkan asas pelanggannya yang setia.

Ola, yang mendekati $ 6 bilion dalam penilaian dan mengira SoftBank dan Naspers di kalangan pelaburnya, berkata ia akan menawarkan pemegang kad kreditnya "cashback tertinggi dan ganjaran" dalam bentuk Ola Money yang boleh ditebus untuk Ola rides, serta penerbangan dan tempahan hotel. Akan ada pembiayaan semula 7% peratus ke atas teksi, 5% di tempahan penerbangan, 20% di hotel tempahan domestik (6% di tempahan hotel antarabangsa), 20% di lebih daripada 6,000 restoran dan 1% untuk semua perbelanjaan lain.

Dalam temu bual dengan TechCrunch, Nitin Gupta, Ketua Pegawai Eksekutif perkhidmatan kewangan Ola, mendakwa syarikat itu menawarkan "lima kali hadiah kepada pelanggan" berbanding dengan purata syarikat kad kredit. "Juga, kad itu adalah tawaran pertama yang boleh diuruskan secara digital menerusi App Ola. Kami komited untuk mewujudkan ekosistem yang inklusif di mana mobiliti dan perkhidmatan kewangan berjalan seiring dengan pertumbuhan dan pembangunan yang terkemuka, "katanya. Ola berkata ia telah melancarkan kad itu kepada beberapa pengguna dan akan menjemput pelanggan yang layak untuk memanfaatkannya.

"Mobiliti menghabiskan membentuk bahagian penting dompet bagi pengguna dan kami melihat peluang besar untuk mengubah pengalaman pembayaran mereka dengan penyelesaian ini. Dengan lebih daripada 150 juta pelanggan digital pertama di platform kami, Ola akan menjadi pemangkin dalam memacu ekonomi digital India dengan penyelesaian pembayaran canggih, "Bhavish Aggarwal, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Ola, dalam satu kenyataan.

Mengapa kad kredit?

Ola nampaknya mengikuti buku Grab dan Go-Jek, dua perkhidmatan menunggang di pasaran Asia Tenggara yang telah menceburi beberapa perniagaan dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Kedua-dua Grab dan Go-Jek menawarkan pinjaman, pengiriman wang dan insurans kepada penunggang mereka, manakala bekas juga mengekalkan kad kredit maya mereka sendiri. Menariknya, Uber, yang juga menawarkan kad kredit di sesetengah pasaran, tidak pernah bermain di India.

Langkah itu akan membolehkan Ola melihat ke arah penyampaian dan penyampaian makanan, dua perniagaan yang sepatutnya melanda titik ketepuan di India, kata Satish Meena, seorang penganalisis dengan firma penyelidikan Forrester.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Ola telah mula meneroka perkhidmatan kewangan. Ia menawarkan pelumba "insurans mikro" yang merangkumi pelbagai risiko, termasuk kehilangan bagasi dan perbelanjaan perubatan. Syarikat itu berkata awal tahun ini, ia telah menjual lebih daripada 20 juta insuran kepada pelanggan. Menggunakan Ola Money untuk memudahkan pembayaran tunai juga menggariskan tolakan Ola untuk meningkatkan penggunaan dompet bergeraknya, yang, menurut anggaran, menyekat Paytm dan beberapa aplikasi pembayaran dompet dan UPI yang lain.

Syarikat itu juga telah membuat dorongan utama dalam perniagaan kenderaan elektrik, yang diputar sebagai syarikat berasingan awal tahun ini. Pada bulan Mac, perniagaan EVnya menaikkan $ 300 juta dari Hyundai dan Kia. Syarikat itu mengatakan bahawa ia merancang untuk menawarkan satu juta EVs menjelang 2022. Program EV yang lain termasuk ikrar untuk menambah 10,000 beca untuk digunakan di bandar-bandar.