Nintendo seolah-olah menyentuh muziknya di luar YouTube, dan yang menyebalkanSelepas nampaknya menyelesaikan hubungannya dengan YouTubers, Nintendo kini turun ke orang-orang yang memuat naik muzik dari permainannya. Sekurang-kurangnya dua saluran popular telah dipukul, dan jika ini memulakan trend, tidak banyak alternatif untuk mendengar muzik ini.

Saluran GilvaSunner dan BrawlBRSTMs3 telah kedua melaporkan Nintendo mengeluarkan tuntutan hak cipta pada video dengan muzik mereka. BrawlBRSTMs3 ditamatkan malam tadi, walaupun pemiliknya berkata di Twitter mereka merancang untuk menutupnya pula, memetik mereka mengetahui risiko ketika memuat naik muzik berhak cipta:

Alasan ini datang kerana kejutannya adalah kerana Nintendo telah nampaknya telah melepaskan boot dari leher YouTube berkaitan dengan harta intelektualnya. Sejarah Nintendo dengan YouTubers adalah duri. Pada mulanya, syarikat itu mengejar sesiapa sahaja yang memuat naik video permainan dengan semangat yang biasanya dikhaskan untuk pemburu permainan besar. Kemudian ia mencuba "kompromi" dalam bentuk CreatorProgram, pada asasnya raket perlindungan yang melibatkan Nintendo mengambil potongan pendapatan pencipta sebagai pertukaran untuk tidak mengemukakan tuntutan hak cipta terhadap video mereka.

Perkara seolah-olah menjadi lebih baik pada November lalu, apabila syarikat akhirnya membatalkan Program Pencipta, beralih ke pendekatan laissez-faire yang lebih. Dasar baru syarikat di video YouTube semata-mata meminta para pengguna meletakkan setem tersendiri pada video, seperti "input kreatif dan ulasan, "bukan hanya video lurus permainan.

Istilah ini – buat tetapi pastikan kandungan anda tersendiri – mungkin menjelaskan mengapa Nintendo kini mengejar saluran yang memuat naik muzik. Ia tidak meletakkan tanda tersendiri pada kandungan muzik untuk memuat naiknya terus ke YouTube. Dan untuk menjadi jelas, Nintendo sempurna dalam haknya secara sah untuk melakukan ini.

Ia masih agak menyebalkan, tidak akan berbohong. Muzik Nintendo sangat indah, dan ia juga tidak boleh didapati di tempat lain. Salah satu daripada muzik kegemaran saya dari permainan baru-baru ini adalah lagu dari Fame Lambang Emblem yang pada masa ini hanya terdapat di CD eksklusif Jepun – melainkan saya ingin membayar melalui hidung untuk mengimport CD, cara saya untuk mendengar sahaja YouTube. Kecuali Nintendo pergi ke arah Square Enix dan meletakkan muziknya di Spotify, tidak akan ada outlet lain untuk mendengar muzik – selain dari permainan itu sendiri, tentu saja.

Kami menjangkau Nintendo, yang enggan mengulas.

melalui Kotaku