Netflix vs Apple TV +: Perbandingan Sangat Awal Pesaing StreamingLandskap streaming semakin ramai hari ini, dengan perkhidmatan baru muncul kiri, kanan, dan tengah – dan ia tidak menunjukkan tanda-tanda menghilang. Pendatang baru terbaharu ialah Apple dengan Apple TV +, yang dijadual dilancarkan pada 1 November, tetapi akan mempunyai bukit curam untuk naik jika mahu mencabar raja streaming semasa, Netflix. Jadi bagaimana mereka membandingkannya? Inilah segala-galanya yang kita tahu tentang bagaimana Apple TV + menumpuk kepada Netflix pada peringkat awal ini, dengan lebih banyak lagi apabila platform permintaan baru Apple memanaskan.

Kandungan

Apple tidak dijangka mempunyai jumlah kandungan yang cukup pada pelancaran Netflix yang telah terkumpul. Ia mempunyai strategi untuk menarik pelanggan baru, walaupun: Ia akan menawarkan pengaturcaraan yang unik yang tidak dapat ditonton di tempat lain. Itulah sebabnya ia mencurahkan berbilion-bilion dolar untuk mendapatkan beberapa pemikiran kreatif dan bintang-bintang terkemuka Hollywood untuk menulis, mengarahkan, dan membintangi bahan eksklusif untuk perkhidmatan streaming yang diperlukan, termasuk Jennifer Aniston, Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Steven Spielberg, dan Steve Carell.

Ini bukan bermakna ia akan menjadi mudah untuk Apple. Netflix bukanlah orang asing untuk pelaburan besar untuk kandungan, sama ada – dan ia telah menuai faedah. Filem Asal Netflix Roma telah dicalonkan untuk 10 Anugerah Akademi dan memenangi dalam tiga kategori, termasuk Pengarah Terbaik (Alfonso Cuaron) manakala kebanyakan pertunjukan Asal Netflix, termasuk Rumah kad dan Orange adalah Black Baru, telah menjadi darlings tahunan Primetime Emmy darlings.

Kos

Melihat seperti Apple TV + tidak akan menjadi rumah kepada pemilihan kandungan berlesen atau eksklusif yang bahkan boleh mendekati Netflix, ia tidak boleh mengenakan bayaran yang sama. Dengan itu, Apple akan menelan kos $ 5 sebulan untuk pelan yang menampung sehingga enam pengguna. Itu $ 4 lebih rendah daripada langganan peringkat bawah Netflix dan $ 11 kurang daripada keanggotaan premium $ 16-per-bulan maksimumnya. Dan dalam usaha terdesak untuk mendapatkan bola rolling, ia membuang keahlian percuma setahun dengan setiap jualan perkakasan Apple terpilih, termasuk iPhone baru 11.

Ketersediaan

Belum ada kata rasmi mengenai bagaimana – atau di mana peranti – Apple TV + akan disediakan, tetapi melihat kerana ia menawarkan keahlian percuma dengan setiap penjualan Apple TV, iPad, iPhone, iPod Touch, dan Mac, selamat untuk mengandaikan ia akan disediakan pada mereka semua. Dan dengan lebih daripada 1.4 bilion peranti iOS yang digunakan sekarang, itu adalah pasaran yang penting yang ingin dimanfaatkan. Terdapat juga beberapa perbualan yang mengelilingi debut di TV pintar terpilih, termasuk model terbaru Samsung, tetapi itu belum disahkan.

Sebaliknya, Netflix tersedia pada semua peranti Apple yang disebutkan di atas dan boleh ditoreh melalui hampir setiap televisyen pintar, kotak set-top, dan batang streaming di pasaran, serta di Android, jadi ada banyak pelanggan berpotensi yang lebih besar di pelupusan Netflix hanya menunggu untuk dieksploitasi. Dan dengan 150 juta pelanggan yang dicatatkan pada masa penulisan, ia telah melakukan pekerjaan hebat di atas kepingan yang sihat.

Untuk mencapai peluang yang lebih baik untuk bersaing, Apple perlu menambah Android, Fire TV, dan Roku OS ke senarai.

Kualiti video dan audio

Apple tidak terperinci sama ada Apple TV + akan tersedia dalam resolusi 4K Ultra HD atau jika ia akan menawarkan video HDR. Walau bagaimanapun, Trend Digital telah belajar dari Dolby bahawa Apple Originals akan tersedia di Dolby Vision dan Dolby Atmos, mengesahkan yang terakhir. Dan memandangkan hakikat bahawa Cupertino, California (yang hanya batu membuang jauh dari Hollywood, jadi ia dibina kem di lokasi yang sempurna) gergasi teknologi sedang mencari untuk bersaing dengan Netflix, dan ia menembak semua kandungan baru, kemungkinan besar ia semua boleh didapati dalam 4K Ultra HD.

Begitu juga, sebahagian besar Netflix's Originals telah ditembak dalam 4K Ultra HD dan beberapa pilihan boleh didapati di Dolby Atmos. Apple hanya boleh mempunyai kelebihan apabila menyentuh nisbah kandungan yang ditawarkan dalam 4K Ultra HD, dan itu semata-mata kerana ia tidak akan menyimpan jumlah bahan yang sama seperti Netflix.

Cadangan Editor