Naltrexone Seolah Berkesan untuk Gangguan Penggunaan Opioid dalam Kehamilan


NEW YORK (Reuters Health) – Naltrexone mungkin berkesan untuk merawat gangguan penggunaan opioid (OUD) pada wanita hamil yang memilih untuk menyahtoksikan sepenuhnya dadah opioid, laporan penyelidik.

"Bagaimana kajian ini dapat mengubah amalan masa depan adalah untuk memberi beberapa wanita hamil pilihan untuk memilih bagaimana mereka diuruskan semasa kehamilan, dan naltrexone adalah satu bentuk rawatan yang dibantu dengan ubat (MAT) yang boleh digunakan yang bukan ubat opioid , "Dr. Craig V. Towers dari Pusat Perubatan Universiti Tennessee, di Knoxville, memberitahu Reuters Health melalui e-mel.

Tiga ubat utama dianjurkan untuk MAT oleh Pentadbiran Perkhidmatan Kesihatan Mental dan Mental: metadon dan buprenorphine, kedua-dua agonis opioid yang meneruskan ketergantungan opioid-ubat tetapi mencegah keinginan untuk ubat-ubatan opioid yang tidak disengajakan, dan naltrexone antagonis opioid, yang boleh mencegah keinginan tanpa menghasilkan pergantungan. Naltrexone tidak dikaji secara mendalam semasa kehamilan kerana ia memerlukan detoksifikasi penuh sebelum ia boleh digunakan.

Dr Towers dan rakan sekerja membandingkan hasil daripada 121 wanita hamil yang memilih ketoksikan farmaseutikal naltrexone (selepas detoksifikasi penuh) dengan 109 wanita yang sama yang memilih untuk meneruskan AG farmasioterapi opioid agonis (tradisional).

Kadar skrin toksikologi positif untuk ubat opioid sekali bebas ubat opioid tidak banyak berbeza antara kumpulan naltrexone (14/121, 11.6%) dan kumpulan MAT tradisional (16/109, 14.7%).

Hasil obstetrik tidak berbeza antara kumpulan, dan tidak ada masalah dengan pengurusan kawalan kesakitan semasa penghantaran dalam gugusan naltrexone.

Tidak ada satupun dari ibu-ibu neonatus yang naltrexone pada penyerahan dirawat untuk tanda-tanda sindrom panting neonatal (NAS), tetapi 10 bayi yang baru lahir dari 34 wanita yang berhenti naltrexone sebelum penyampaian telah dirawat dengan gejala NAS, laporan penyelidik dalam American Journal Obstetrik dan Ginekologi, dalam talian pada 31 Julai.

Tidak ada perubahan yang berlaku dalam trake jantung janin selama 60 minit pemantauan dengan dos pertama naltrexone dalam 64 wanita yang memulakan rawatan pada usia kehamilan 24 minggu atau kemudian.

Terdapat dua neonatus dengan anomali di kedua-dua kumpulan rawatan, termasuk satu dengan kaki kelab dua hala dan satu dengan herniasi kecil usus ke dalam tali pusat dalam gugusan naltrexone, dan satu dengan bibir bibir, tidak ada palet dan satu dengan paru-paru pulmonari kongenital kecil kecacatan dalam kumpulan tradisional.

Berat kelahiran dan kadar berat kelahiran di bawah persentil ke-10 tidak berbeza antara kumpulan.

"Kami mendapati bahawa ubat ini sangat baik untuk mencegah keinginan ubat-ubatan opioid, yang kami perlu lakukan," kata Dr Towers. "Walau bagaimanapun, dengan pelepasan pantas, ini bermakna pengguna boleh mendambakan dalam masa 48 hingga 72 jam selepas menghentikan ubat dan risiko kemungkinan berulang. Oleh itu, kami memberitahu semua pesakit kami bahawa kami berjaya mendapatkan naltrexone tentang penemuan ini, dan mengulangi yang menunjukkan setiap kali kita melihatnya, untuk memastikan mereka memahami bahawa mereka tidak dapat menghentikan dadah dengan tiba-tiba tanpa kita mengetahui. "

"Kami perlu membiarkan ibu memilih jalan yang dia mahu ikuti," katanya. "Beri pilihan kepada ibu, dan jika dia berjaya menanggalkan dadah opioid atau MAT, maka naltrexone adalah ubat yang sangat baik yang boleh diteruskan sebagai bentuk MAT yang berbeza tetapi dengan kesan anti-opioid. Begitu juga pada naltrexone, mereka perlu kekal di atasnya (lisan atau sebaiknya suntikan selepas penghantaran) selama 18 hingga 24 bulan selepas penghantaran. "

"Kajian ini tidak dirancang untuk menilai perbezaan antara MAT agonis opioid dan pengeluaran pengawasan secara medis semasa kehamilan," kata para penyelidik. "Walau bagaimanapun, kajian lanjut diperlukan di kawasan ini dan naltrexone boleh memainkan peranan dalam proses rawatan ini."

Dr Cresta Wedel Jones dari Sekolah Perubatan Universiti Minnesota, di Minneapolis, yang baru-baru ini mengkaji semula farmakoterapi naltrexone semasa mengandung, memberitahu Reuters Health melalui e-mel, "Saya rasa kajian ini tidak memulakan perbualan baru tentang peranan naltrexone sebagai rawatan yang lebih selamat Semasa mengandung, khususnya, jika wanita stabil pada naltrexone yang datang ke kehamilan, data ini menunjukkan bahawa ini adalah pilihan yang mungkin tanpa penemuan untuk menunjukkan peningkatan risiko komplikasi kehamilan yang tersisa dalam rawatan ini. ingin memulakan naltrexone semasa mengandung mereka sebagai alternatif kepada methadone atau buprenorphine. "

"Saya sangat berminat dengan hasil jangka panjang wanita yang memilih rawatan naltrexone semasa kehamilan, seperti hasil kajian hanya sehingga 14 hari berlakunya tindak lanjut," katanya. "Sudah pada masa itu, 16 pesakit telah kembali ke methadone / buprenorphine dan 5 tidak pernah kembali untuk lawatan tersebut. Kajian lain mengenal pasti tempoh selepas bersalin sebagai masa di mana risiko overdosis opioid meningkat, dan saya tertarik untuk mengetahui bagaimana wanita-wanita ini yang dikekalkan pada naltrexone dalam 6 hingga 12 minggu selepas bersalin berkaitan dengan kambuh dan berlebihan. "

"Sebagai pembekal penjagaan kesihatan wanita, saya ingin memastikan bahawa rawatan yang kami sediakan untuk wanita semasa kehamilan mereka juga meletakkan mereka untuk pemulihan jangka panjang kesihatan selepas penghantaran juga," kata Dr Jones, yang tidak terlibat dalam kajian ini. "Jika hasil selepas rawatan yang dirawat dengan terapi naltrexone adalah sama dengan hasil untuk wanita dalam methadone atau buprenorphin yang berterusan selepas penyerahan, maka naltrexone harus dianggap sebagai alternatif yang mungkin dapat mengurangkan kadar sindrom penarikan opioid neonatal dengan ketara."

SUMBER: https://bit.ly/2Z37i8V

Am J Obstet Gynecol 2019.