Murah di Akhir, Bateri Membuat Impian Matahari Datang Sejati


Todd Karin disediakan apabila utiliti terbesar California menutup kuasa kepada berjuta-juta orang untuk mengelakkan risiko kebakaran hutan bulan lepas. Dia mendapat panel solar di atas bumbung yang disambungkan ke Tesla Powerwall tunggal di rumah luar bandarnya berhampiran Fairfield, California. "Kami mempunyai kuasa sandaran sepanjang masa," kata Karin. "Kami berlari peti sejuk dan menonton filem."

Orang California bimbang tentang masa depan tenaga yang tidak selamat semakin mencari penyelesaian seperti ini. Karin, seorang rakan pasca doktoral berusia 31 tahun di Laboratorium Nasional Lawrence Berkeley, menghabiskan kurang dari $ 4,000 untuk baterinya dengan memanfaatkan kredit cukai. Dia juga menjimatkan wang dengan melepaskan bateri pada malam hari kerja, apabila tenaga lebih mahal. Dia menjangkakan untuk menjimatkan sekitar $ 1,500 selama 10 tahun bateri masih dalam jaminan.

Ekonomi tidak lagi berfungsi untuk setiap isi rumah, tetapi kombo hijau kuasa panel solar ditambah bateri muncul di skala yang jauh lebih besar di beberapa tempat yang tidak dijangka. Pemilik kilang pemprosesan beras di Arkansas sedang membina sebuah sistem untuk menghasilkan 26 megawatt tenaga suria dan menyimpan 40 MW lagi. Kilang itu akan memotong bil kuasanya dengan satu pertiga, dan pemiliknya berkata mereka akan lulus tabungan kepada penanam padi tempatan. Lapangan Terbang JFK New York sedang memasang storan tambahan solar untuk mengurangkan beban kuasa sebanyak 10 peratus, manakala Lapangan Terbang Antarabangsa Pittsburgh sedang membina sebuah mikrogrid solar dan gas asli 20-MW untuk memastikan ia bebas dari utiliti tempatan. Pegawai di kedua-dua lapangan terbang bimbang dengan penutupan kuasa baru-baru ini disebabkan oleh cuaca dan pemadaman yang berkaitan dengan beban.

Dan penduduk bandar hijau utara Green City (pop 608) mendapat 2.5 MW solar ditambah empat jam simpanan bateri dari utiliti awam negeri tahun depan. Kuasa solar tidak akan pergi terus ke penduduk bandar, tetapi sebaliknya akan menyokong pencawang bandar, mengurangkan risiko penutupan yang berpotensi. Ia adalah sebahagian daripada projek $ 68 juta untuk meningkatkan kebolehpercayaan pencawang jauh dari stesen janakuasa elektrik.

"Ia adalah satu perjanjian yang cukup besar bagi kami," kata Chad Raley, yang menguruskan teknologi dan tenaga boleh diperbaharui di Ameren, sebuah utiliti Missouri yang membina tiga projek solar-plus-simpanan luar bandar untuk menguruskan aliran elektrik lebih baik di grid tempatan. "Ia memberi kita fleksibiliti dengan generasi yang boleh diperbaharui. Kami tidak dapat mengawal matahari atau awan atau angin, tetapi kami boleh menyimpan storan bateri. "

Pemasangan solar-plus pertama dipasang bermula kira-kira satu dekad yang lalu pada skala kecil di negeri-negeri yang cerah seperti California, Hawaii, dan Arizona. Sekarang mereka merebak di seluruh negara, didorong oleh kejatuhan harga kedua panel solar dan bateri lithium-ion saiz bekas perkapalan yang diimport dari China dan Korea Selatan. Negara-negara ini telah meningkatkan kecekapan pengeluaran dan menurunkan kos buruh, menyebabkan banyak pengeluar AS dalam debu. Malah, harga membina kemudahan penjanaan solar-plus-setanding yang lebih rendah kini lebih murah daripada operasi loji janakuasa arang batu, kata para pegawai industri. Dalam keadaan tertentu, kos adalah sama dengan beberapa loji gas asli.

"Ini bukan hanya perkara California, New York, Massachusetts," kata Kelly Speakes-Backman, Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Penyimpanan Tenaga, sebuah kumpulan industri di Washington. Beliau berkata lebih daripada 30 negara mempunyai simpanan yang boleh diperbaharui di grid. Utiliti telah mencadangkan dan negeri-negeri telah meluluskan 7 gigawatt untuk dipasang pada tahun 2030.

Speakes-Backman menganggarkan kos unit elektrik yang dihasilkan dari sistem penyimpanan suria-surplus akan turun 10 hingga 15 peratus setiap tahun menjelang 2024. "Sekiranya anda mempunyai pilihan untuk mengeluarkan sumber mencemarkan atau tidak mencemarkan sumber penjanaan pada harga yang sama , apa yang akan anda pilih? "kata Speak-Backman.