Mengapa Lightning Strikes dua kali lebih banyak daripada Lanes Pengangkut


Untuk semua kemajuan kemanusiaan telah dibuat sejak Odysseus mempunyai masalah masalah di rumah pelayaran yang panjang, kehidupan di lautan yang tinggi kekal sebagai urusan kegembiraan. Pelayar abad ke-21 menghabiskan berminggu-minggu dari rumah. Waktu yang panjang, bayaran yang biasa-biasa saja, risiko bencana tidak pernah cukup jauh. Dan, para penyelidik baru-baru ini mengetahui, lelaki dan wanita ini menghadapi masalah bahkan Raja Ithaca terpaksa berurusan dengan: jumlah kilat yang tidak wajar. Ternyata di sepanjang lorong perkapalan tersibuk di dunia, serangan kilat adalah dua kali lebih biasa kerana mereka berada di kawasan berhampiran dengan keadaan iklim yang sama.

Seperti biasa dalam kisah-kisah seperti itu, penyalahsi tidak jatuh ke atas Olympian yang merosakkan. Ia pergi ke hubris manusia yang, dalam kes ini, menyangka kapal-kapal mereka boleh membakar bahan api kotor tanpa apa-apa penghakiman turun.

Itulah takeaway dari beberapa tahun kerja oleh penyelidik di University of Washington dan NASA, bermula dengan kertas 2017 bertajuk "Peningkatan kilat di lorong perkapalan lautan utama." Penulisnya memberi tumpuan kepada Lautan Hindi timur laut dan Laut China Selatan, termasuk sekitar Singapura dan Indonesia. Mereka mengambil topik itu ketika Katrina Virts, seorang pelajar siswazah pada masa itu, mencipta kaedah untuk memecahkan lebih banyak resolusi daripada data yang ada pada serangan kilat. Dia dan Joel Thornton, seorang saintis atmosfer di University of Washington, menggunakan kaedah dan data bernilai 11 tahun mengenai serangan kilat untuk membuat peta kawasan dengan kadar serangan yang tinggi. Dan mereka melihat corak. "Kami dengan serta-merta mengakui bahawa ini adalah lorong perkapalan," kata Thornton, penulis utama kertas itu.

Dari segi Kesatuan Geofizik Amerika

Perbandingan kilat antara 2005 dan 2016 di Lautan Hindi Timur dan Laut China Selatan (di atas) dan pelepasan pelepasan (di bawah) menunjukkan korelasi yang jelas antara di mana manusia belayar dan di mana kilat hits.

||||

Ini mungkin terdengar gila-sehingga anda tahu sedikit tentang kilat. Di bawah keadaan biasa, tetesan air mikroskopik di udara merebut ke "nukleus kondensasi awan," yang merupakan zarah aerosol lebih besar daripada 50 nanometer, seperti sedikit debu, atau sulfur dioksida. Apabila beberapa zarah hadir, masing-masing mengambil lebih banyak titisan, dan mereka menyatu menjadi awan yang agak pendek pada ketinggian rendah. Mereka membuat hujan. Apabila banyak zarah aerosol hadir, masing-masing mendapat titisan yang lebih sedikit, dan boleh mengapung cukup tinggi ke atmosfera untuk membekukan. Dalam awan tinggi yang terhasil, potongan-potongan ais dan lendir itu bertelur antara satu sama lain dan memindahkan caj elektrik. Perbezaan yang dikenakan membuat medan elektrik, yang menyebabkan kilat.