Mengapa Lightning Strikes dalam Arctic Gone Bizarro


Hujung minggu ini, sesuatu pelik melawat Artik, hanya 300 batu dari Kutub Utara: kilat. Ia adalah pelik kerana ribut petir biasanya merupakan fenomena cuaca yang panas, di mana Matahari memanaskan udara, yang naik dan mengalir ke titisan air. Pada masa yang sama, udara sejuk turun ke bawah dalam "awan konveksi yang mendalam," dan semua udara bergerak membina cas elektrik yang akhirnya meledak sebagai kilat.

Arctik sepatutnya sejuk, tentu saja, membuat ribut petir – lebih kurang puluhan dan mungkin beratus-ratus serangan yang berlaku berhampiran Kutub Utara pada hujung minggu-jarang sekali. Tetapi tidak lagi. Rantau ini memanaskan dua kali lebih cepat seperti yang lain di planet ini, dan musim panas ini khususnya telah membawa haba rekod. Kekurangan ais laut bermakna lebih banyak air terdedah kepada matahari, yang bermaksud lebih banyak kelembapan, membentuk ribut petir. "Kebarangkalian kejadian seperti ini akan bertambah seiring dengan tahap pengambilan es laut yang jauh lebih jauh dan jauh ke utara pada musim panas," kata Alex Young, seorang ahli meteorologi dengan Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan di Fairbanks, Alaska.

Matt Simon merangkumi ganja, robot, dan sains iklim untuk WIRED.

Weirder masih, di atas sana biasanya tidak cukup haba untuk membentuk awan konkrit dalam Arctic, juga ada batasan bagaimana tinggi benda-benda ini dapat membina ke atmosfera. Di sekeliling khatulistiwa, tropopause – sejenis sempadan antara troposfera dan stratosfera – duduk rata-rata kira-kira 10 batu, sementara di dekat tiang itu rata-rata separuh yang tinggi. "Ini lapisan stabil di atmosfera yang bertindak sebagai penutup pada awan ini," kata saintis iklim UCLA, Daniel Swain. Salah satu daripada awan ini perlu meningkat pada tahap minimum 15,000 kaki jika ia akan menghasilkan ribut petir, dan tropopause menjadikannya lebih sukar dilakukan di Artik daripada di khatulistiwa.

Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan

Ratcheting up yang aneh dari badai Artik ini, imej satelit menunjukkan bahawa petir kadang-kadang menarik ke atas ais laut. "Itu sangat mengagumkan, kerana prasyarat yang diperlukan, setakat yang mereka tidak biasa di Artik, mereka adalah lenyap yang luar biasa di atas lautan laut di Lautan Artik itu sendiri, "kata Swain. Es laut menyediakan haba dan kelembapan yang kurang untuk memberi makan awan konveksi yang mendalam apabila ia semakin tinggi. Tetapi kali ini, ribut masih berjaya.

Musim panas ini, kering, panas Arctic telah terbakar ke tahap yang belum pernah terjadi sebelumnya, yang menimbulkan persoalan sama ada ribut petir yang lebih kerap mungkin mencetuskan kebakaran liar, melepaskan lebih banyak karbon ke atmosfera … membuat lebih banyak pemanasan. Swain mencatatkan fenomena yang terlalu baru untuk mengatakan dengan pasti.

Walau bagaimanapun, apa yang menjadi jelas, betapa hebatnya Arctik berubah dalam pelbagai cara. "Para saintis sudah tahu Arctic akan berubah jauh lebih cepat daripada yang lain di dunia, namun kita masih terkejut dengan kadar perubahan yang telah kita perhatikan," tambah Swain. Terdapat kadar pelebaran permafrost yang pesat, misalnya, dan lebur lembaran ais. "Semua proses tersebut telah mula mempercepatkan, dan dalam banyak kes telah dipercepat lebih cepat daripada yang telah diunjurkan."

"Saya fikir terdapat potensi kejutan yang luar biasa dari Arktik," kata Swain. "Dan mereka sukar untuk kuantitinya sekarang kerana kami tidak mempunyai penanganan yang baik terhadap semua proses maklum balas."

Selamat datang ke Kutub Utara pergi bizarro.


Lebih Banyak KERETAIAN WIRED