Memberi Kelahiran Malah Sekali Berkaitan dengan Kesihatan Kardiovaskular yang Lebih Buruk


Diana Swift
November 07, 2019

Ibu mungkin memerlukan campur tangan sebelum dan selepas melahirkan untuk mencegah kesihatan kardiovaskular yang buruk kemudian. Mengikut kajian Multi-Etnik Atherclerosis (MESA) Institut Jantung Negara dan Penyakit Jantung Negara (MESA), terdapat lebih kurang satu bayi – tetapi terutama lima atau lebih – dikaitkan dengan kesihatan kardiovaskular ibu yang lebih rendah (CVH) pada pertengahan dan dewasa.

Oluseye Ogunmoroti, MD, MPH, seorang biostatistik di Johns Hopkins Ciccarone Centre untuk Pencegahan Penyakit Kardiovaskular di Baltimore, Maryland, dan rakan-rakan menyiarkan penemuan kajian multisite mereka dalam edisi Disember American Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Menganalisa rekod kesihatan dan data tinjauan dari kohort berasaskan masyarakat yang besar tanpa penyakit kardiovaskular (CVD) pada peringkat awal, mereka yang mempunyai sejarah satu hingga dua, tiga hingga empat, dan lima atau lebih kelahiran hidup mempunyai kelaziman purata yang lebih rendah Skor CVH berbanding dengan mereka yang mempunyai kelahiran tanpa sifar. Tambahan pula, pada wanita dengan lima atau lebih kelahiran hidup, prevalensi skor CVH yang optimum adalah lebih rendah daripada yang mempunyai kelahiran nol hidup, dan prevalensi indeks jisim badan yang ideal (BMI) lebih rendah.

Penemuan ini diadakan selepas pemfaktoran dalam pembolehubah demografi seperti umur, bangsa / etnik, pendidikan, pendapatan, insurans kesihatan, status perkahwinan, tapak medan MESA, penggunaan terapi hormon semasa, dan status menopaus.

"Kajian masa depan perlu dijalankan untuk mengkaji implikasi dari penemuan kami, termasuk meneroka mekanisme yang mana multiparitas menyumbang kepada CVH yang lemah dan mengkaji sama ada intervensi pencegahan yang disasarkan yang ditujukan kepada wanita pada masa kehamilan dapat memperbaiki CVH mereka dalam kehidupan," Ogunmoroti dan rakan sekerja menjelaskan.

Semasa tahun 2000 hingga 2002, MESA merekrut 3430 wanita berumur 45 hingga 84 tahun. Semua mempunyai ujian fizikal, memberikan sampel darah, dan membuat tinjauan mengenai tabiat kesihatan mereka. Kohort adalah 38% putih, 28% Afrika Amerika, 23% Hispanik, dan 11% Cina Amerika; 18% tidak melaporkan kelahiran, 39% melaporkan satu atau dua, 19% tiga atau empat, dan 13% lima atau lebih.

Para penyelidik menghitung skor CVH mengikut 7, tujuh metrik sistem dari American Heart Association yang menilai merokok, aktiviti fizikal, BMI, diet, tekanan darah, kolesterol total, dan glukosa darah, dan menggred setiap peserta untuk setiap faktor risiko pada skala 0 hingga 2, dengan 2 menunjukkan status ideal, 1 status pertengahan, dan 0 status miskin.

Penemuan Spesifik

Purata skor CVH adalah lebih rendah dengan pariti yang lebih tinggi (8.9, 8.7, 8.5, dan 7.8 untuk 0, 1 – 2, 3 – 4 dan ≥ 5 kelahiran hidup). Skor purata adalah jauh lebih rendah untuk semua kategori pariti vs nulliparity (rasio odval prevalence (OR) adalah 0.64 untuk pariti 1 – 2, 0.65 untuk pariti 3 – 4, dan 0.64 untuk pariti ≥ 5). Skor CVH optimum juga kurang biasa pada wanita dengan lebih daripada lima kelahiran hidup, untuk OR dari 0.50.

Sejumlah 698 wanita menjaringkan 11 hingga 14 untuk semua tujuh faktor dan disifatkan mempunyai CVH optimum. Sejumlah 1118 menjaringkan 9 hingga 10 mata untuk risiko CVD purata, dan 1614 wanita mencatatkan 8 atau kurang mata keseluruhan dan dianggap mempunyai skor kesihatan jantung yang tidak mencukupi.

Skor purata CVH adalah bergantung kepada dos (9 untuk 0 kelahiran, 8.7 untuk 1 – 2, 8.5 untuk 3 – 4, dan 7.8 untuk ≥ 5). Daripada 453 wanita dengan sekurang-kurangnya lima kelahiran hidup, 35 mempunyai CVH optimum berbanding 279 yang mempunyai skor terendah.

Ibu yang mempunyai keseimbangan sekurang-kurangnya lima kelahiran lebih berkemungkinan menjadi Hispanik, mempunyai tekanan darah sistolik yang lebih tinggi atau glukosa darah puasa, melaporkan kurang aktiviti fizikal, dan mempunyai pendapatan tahunan lebih rendah daripada $ 40,000.

"Proses metabolik yang berlaku semasa kehamilan seperti perubahan lipid, glukosa, dan berat badan mungkin sebahagiannya menjelaskan beban CVD di kalangan wanita berganda di kemudian hari," tulis penulis.

Mereka menyatakan bahawa analisis meta-sebelumnya termasuk 10 kohort berjumlah lebih daripada 3 juta wanita mendapati peningkatan risiko kejadian kejadian CVD yang dikaitkan dengan pariti vs nulliparity dalam cara yang tidak linear, bergantung kepada dos.

Fokus pada Kesihatan Postpartum, Pemeriksaan Faktor Risiko

Pengkaji bersama Erin D. Michos, MD, MHS, pengarah program kesihatan kardiovaskular wanita di Ciccarone Centre, berkata dalam siaran berita hasilnya tidak menunjukkan bahawa wanita harus mempunyai anak yang lebih sedikit tetapi perhatian itu perlu difokuskan pada kesihatan pasca kelahiran dan pemeriksaan faktor risiko, terutamanya dalam ibu yang berlipat ganda.

Tidak juga penemuan menunjukkan hubungan kausal antara kehamilan dan CVD. "Kedua-dua faktor biologi dan sosial mungkin merupakan penyebab dalam meningkatkan risiko penyakit jantung," tambah Michos.

Setiap hari, ibu-ibu yang menjaga banyak anak mungkin mempunyai masa yang kurang untuk bersenam, merancang untuk makan yang sihat, dan mengambil langkah untuk kembali ke berat badan pra-kehamilan, jelas Michos. Di samping itu, keuntungan berat badan gestational dapat meningkatkan tahap lipid darah dan meningkatkan ketahanan insulin, meningkatkan risiko CVD.

"Langkah-langkah seterusnya untuk penyelidikan ini adalah untuk merancang kajian untuk menentukan apakah hubungan kausal antara bilangan kelahiran hidup yang lebih tinggi dan kesihatan kardiovaskular yang lebih buruk, selain meneroka mekanisme biologi yang mana kelahiran lebih hidup dapat memperburuk kesihatan kardiovaskular," Ogunmoroti berkata dalam siarannya. Beliau dan rakan-rakannya mengatakan penemuan mereka lebih menekankan keperluan untuk kesedaran dan pencegahan CVD pada wanita.

Kajian Multi-Etnik Atherosclerosis disokong oleh National Heart, Lung, dan Blood Institute dan National Center for Research Resources. Michos disokong oleh Dana Scholars Blumenthal dalam Kardiologi Pencegahan. Penulis-penulis yang lain telah mendedahkan tiada hubungan kewangan yang relevan.