Memberi Alkohol Meningkatkan Kesihatan Mental pada Wanita


Oleh Norra MacReady
Berita Kesihatan WebMD

9 Julai 2019 – Bagi wanita, berhenti minum mungkin dikaitkan dengan peningkatan yang signifikan dalam kesihatan mental, menurut satu kajian yang diterbitkan dalam talian minggu ini dalam Jurnal Persatuan Perubatan Kanada.

Penemuan ini datang dari perbandingan dua kumpulan orang, yang bersama-sama termasuk lebih daripada 40,000 orang. Kedua-duanya, wanita yang tidak pernah meminum alkohol melaporkan tahap kesejahteraan mental tertinggi, tetapi wanita yang bermula sebagai peminum sederhana dan berhenti selama tempoh belajar selama 4 tahun mempunyai peningkatan dalam kesihatan mental, sehingga kesejahteraan mereka dekat dengan orang yang tidak senonoh.

Kesihatan mental juga bertambah baik di kalangan lelaki yang berhenti minum, namun hasilnya tidak signifikan secara statistik, kata penulis kajian Xiaoxin I. Yao, PhD, dari Sekolah Kesihatan Awam, Fakulti Perubatan Li Ka Shing, Universiti Hong Kong, dan rakan-rakan mereka .

Penemuan itu menambah bukti yang menunjukkan bahawa minum sederhana tidak dapat meningkatkan kualiti hidup yang berkaitan dengan kesihatan, pengarang bersama Michael Y. Ni, MD, dari Sekolah Kesihatan Awam Universiti Hong Kong, dalam satu siaran berita. "Sebaliknya, berhenti minum mungkin dikaitkan dengan perubahan yang lebih baik dalam kesejahteraan mental, menghampiri tahap pengabaidan seumur hidup."

Para penyelidik menganalisis data daripada orang dewasa yang mengambil bahagian dalam kajian FAMILY Cohort, yang menganalisis perkara-perkara yang menyumbang kepada kesejahteraan warga di Hong Kong.

Untuk mengambil kira perbezaan budaya, penulis juga menganalisis data dari Kajian Keilmuan Epidemiologi Nasional A.S. mengenai Alkohol dan Syarat Berkaitan, yang direka untuk mengukur gangguan penggunaan alkohol dan penyakit berkaitan di kalangan orang dewasa di Amerika Syarikat.

Untuk kajian ini, penulis menyatakan "peminum sederhana" sebagai wanita yang mempunyai tujuh minuman atau kurang setiap minggu. "Orang yang melaporkan minum berat dikecualikan kerana bukti kesan buruk minum berat terhadap kualiti hidup yang berkaitan dengan kesihatan sudah mantap," jelas mereka.

Pada mulanya, lelaki dan wanita yang tidak pernah minum alkohol melaporkan tahap kesihatan mental yang tinggi, setelah menyesuaikan diri dengan pelbagai pembolehubah termasuk ciri-ciri sosiodemografi, indeks jisim badan, status merokok, kesihatan fizikal yang dilaporkan dan aktiviti fizikal .

Tetapi pada susulan, penambahbaikan dalam kesihatan mental di kalangan wanita yang telah berhenti minum semasa tempoh kajian adalah lebih besar daripada wanita yang mengalami abstainer seumur hidup.

Bagi orang yang berhenti minum, faedah mungkin sama dengan yang dialami oleh orang yang berhenti merokok, yang pada akhirnya mempunyai hasil kesihatan yang sama dengan mereka yang tidak pernah merokok, penulis mencadangkan.

Disemak pada 7/10/2019

© 2019 WebMD, LLC. Hak cipta terpelihara.