Massachusetts Man Dapat 10 Tahun Penjara untuk Hospital Cyberattack


BOSTON (Reuters) – Seorang lelaki Massachusetts dijatuhi hukuman pada hari Khamis untuk lebih 10 tahun penjara kerana melakukan cyberattack di sebuah hospital bagi pihak kumpulan aktivis peretasan Anonymous untuk membantah rawatan seorang remaja dalam pertikaian penjagaan berprofil tinggi.

Martin Gottesfeld, 34, dijatuhi hukuman oleh Hakim Daerah A.S. Nathaniel Gorton di Boston hampir tiga tahun selepas dia diselamatkan dari powerboat orang kurang upaya dari pantai Cuba oleh kapal Disney Cruise Line setelah melarikan diri ke Amerika Syarikat di tengah-tengah siasatan persekutuan.

Seorang juri persekutuan pada bulan Ogos mendapati dia bersalah atas dua tuduhan, termasuk konspirasi untuk merosakkan komputer yang dilindungi berkaitan dengan cyberattacks yang dilakukan pada tahun 2014 di Boston Children's Hospital dan kemudahan lain.

"Jangan salahkan, kejahatan anda dihina, mencemaskan dan menjijikkan," kata Gorton.

Penolong A.S. Attorney David D'Addio menggelar Gottesfeld sebagai "ancaman merangsang diri" yang cyberattack membahayakan nyawa kanak-kanak dan siapa yang boleh menyerang lagi setelah dibebaskan dari penjara.

"Ia amat menakutkan untuk merenungkan apa yang akan dilakukannya dengan sebab seterusnya yang dia pakai," kata D'Addio.

Gottesfeld, yang melepasi 121 bulan penjara, juga perlu membayar hampir $ 443,000 dalam restitusi, telah ditahan sejak Februari 2016. Dia berkata beliau merancang untuk merayu tetapi tidak menyesal.

"Saya harap saya dapat berbuat lebih banyak," katanya.

Menurut pendakwa, pada akhir 2013, seorang jurutera komputer yang tinggal di Somerville, Massachusetts, mengetahui tentang pertikaian penjagaan anak yang melibatkan seorang remaja Connecticut, Justina Pelletier.

Pelletier telah dibawa ke jagaan negara di Massachusetts selepas pertikaian mengenai diagnosisnya timbul antara ibu bapanya dan Hospital Kanak-kanak Boston, yang menentukan masalah kesihatannya adalah psikiatri dan percaya ibu bapanya telah mengganggu rawatannya.

Kesnya mendapat tajuk utama dan menarik perhatian kumpulan agama dan politik yang memandangnya sebagai contoh campurtangan kerajaan dengan hak-hak ibu bapa.

Gottesfeld, yang tidak bersetuju dengan diagnosis hospital, mula menganjurkan secara dalam talian untuk pembebasannya, kata pendakwa raya.

Mereka berkata Gottesfeld pada Mac 2014 melancarkan serangan penafian perkhidmatan (DDOS) yang diedarkan ke atas kemudahan rawatan kediaman yang dikenali sebagai Rangkaian Sokongan Belia & Keluarga Wayside di mana Pelletier adalah pemastautin selepas keluar dari hospital.

Serangan DDOS menutup atau memperlahankan laman web dengan membanjiri mereka dengan data.

Gottesfeld kemudiannya pada April 2014 melancarkan serangan DDOS bagi pihak Anonymous yang mengganggu rangkaian Hospital Kanak-kanak Boston selama dua minggu dan mengganggu perkhidmatan internet yang digunakan untuk merawat pesakit, kata pendakwa.