Masa ujian untuk startup skuter gelombang kedua – TechCrunch


Pelabur masih mencurahkan berjuta-juta ke dalam startup skuter, walaupun kadang-kadang pada penilaian rata. Pada masa yang sama, sedikit wang tunai mengalir dengan cara yang lain, dalam kes-kes di mana bandar-bandar telah menyedari betapa pentingnya keutamaan persekitaran tempatan dan warganya, di atas dan di atas cita-cita VC untuk keluar cepat dan lumayan.

Permulaan skuter yang terjejas oleh lebam peraturan di jalan raya itu, tidak menghairankan, agak kurang berminat untuk menjerit tentang geseran dasar seperti ini dan aliran negatif dan aliran perjalanan yang dihasilkannya.

Dalam satu kejadian baru-baru ini di Sepanyol, di ibu kota Catalonia, El Pais melaporkan bahawa dewan bandar didenda permulaan skuter tempatan, yang dipanggil Reby, kerana melanggar peraturan pergerakan bandar.

Permulaannya begitu baru ia bahkan tidak mempunyai skuter yang tersedia untuk disewa umum lagi. Tetapi ia sudah mempunyai beberapa ujian 'ujian' yang dikeluarkan oleh polis dan didenda kerana melanggar peraturan skuter.

Jika ia diharapkan untuk menyalin-tampalan dari Buku kecil Uber 1.0, perkara-perkara tidak baik untuk Reby. (Memang, itu adalah manual yang sangat tatty di kebanyakan tempat hari ini.)

Madrid ibu kota Sepanyol juga memaksa penggantungan sementara pada permulaan skuter perkongsian baru-baru ini, seperti yang dilaporkan pada bulan lepas, selepas perubahan kepada undang-undang mobiliti yang mengetatkan skuter pada perkongsian skuter – yang memerlukan sudah mula beroperasi untuk tweak bagaimana perjalanan mereka beroperasi untuk datang ke pematuhan .

Walaupun pihak berkuasa Madrid tidak mengharamkan skuter berkongsi sepenuhnya, mereka telah mengenakan lebih banyak had di mana dan bagaimana mereka boleh digunakan, dengan itu menyuntik geseran baru ke dalam model perniagaan.

Tetapi berbanding dengan Barcelona yang sebenarnya perjalanan percuma. Perkara-perkara yang tidak begitu banyak sebagai jalan raya sepenuhnya untuk perkongsian skuter di bandar yang kedua di mana peraturan-peraturan yang diguna pakai oleh balai bandar Barcelona pada 2017 pada dasarnya mengharamkan model skuter atas permintaan, sekurang-kurangnya sebagai pemula lebih suka mengendalikannya.

Peraturan ini menghendaki syarikat-syarikat yang ingin menawarkan skuter untuk disewa mesti menyediakan panduan dengan perjalanan (satu panduan bagi setiap dua orang maksimum), serta topi keledar. Mereka juga mesti mengesahkan bahawa orang yang diupah kenderaan itu mempunyai keupayaan untuk menaikinya dengan betul.

Tunggangan mungkin berskala jika anda mampu membuang sampah yang murah dan mudah di seluruh kawasan bandar tetapi panduan (manusia) setiap dua tunggangan pasti tidak.

Namun, seperti yang telah kita tulis sebelum ini, tidak ada kekurangan patinetes elektronik menenun di sekitar jalan-jalan yang sering sempit dan sesak di Barcelona. Kebanyakannya adalah milik tempatan. Dan dewan bandar kelihatan seperti itu. Lagipun, orang yang memiliki skuter berteknologi tinggi biasanya tidak tergesa-gesa untuk menenggelamkan mereka di tempat-tempat bodoh.

Dalam undang-undang kecilnya 2017 yang mengawal selia pelbagai kenderaan mobiliti peribadi (PMVs) – termasuk, tetapi tidak terhad kepada, skuter elektrik dua roda – majlis bandar berkata ia mahu memupuk penggunaan yang lebih selamat dan lestari skuter dan PMV lain, menunjuk kepada " peningkatan kehadiran mobiliti baru ini yang semakin banyak ruang jalan ".

"Majlis Bandaraya Barcelona berkomitmen untuk model mobiliti bandar yang mampan yang memberi keutamaan kepada perjalanan dengan berjalan kaki, dengan basikal atau pengangkutan awam," tambahnya sambil menyatakan apa yang digelar sebagai "perintis perintis" yang melarang penggunaan skuter e-skuter pada trotoar; mengenakan pelbagai larangan kelajuan; dan memberi keutamaan kepada pejalan kaki pada setiap masa.

Skuter juga boleh diletakkan di tempat letak kereta yang dibenarkan, dengan dewan menekankan: "Dilarang menyambungkannya ke pokok, lampu lalu lintas, bangku-bangku atau barang-barang perabot bandar lain apabila ini dapat menjejaskan penggunaannya atau tujuan yang dimaksudkan; di hadapan zon pemuatan atau pemunggah, atau di tempat yang dikhaskan untuk pengguna lain, seperti orang yang mengurangkan pergerakan; di kawasan perkhidmatan atau di mana tempat letak kereta dilarang, seperti keluar kecemasan, hospital, klinik atau pusat kesihatan, Bicing [the local city bike hire scheme] zon dan di laluan pejalan kaki yang mungkin menghalang laluan pejalan kaki. "

Lebih-lebih lagi: Peraturan ini juga mensasarkan ahli-ahli perniagaan berkongsi skuter yang ingin mengeksploitasi PMV sebagai peluang komersial – dengan "syarat khas untuk aktiviti ekonomi".

Ini termasuk peraturan tahap keahlian, topi keledar dan kemahiran minimum yang disebutkan di atas. Terdapat juga skim pendaftaran untuk PMV yang digunakan untuk aktiviti ekonomi yang membolehkan polis di bandar mengimbas kod QR yang mesti dipaparkan dalam perjalanan untuk menyemaknya mengikut keperluan teknikal peraturan. Bagaimanakah untuk menggunakan teknologi pintar?

"Mungkin terdapat sekatan khusus di kawasan dan daerah tertentu di mana terdapat banyak tekanan dari jenis kenderaan ini atau mereka menimbulkan masalah tertentu," majlis itu juga memberi amaran, memberikan kelonggaran lebih lanjut untuk mengawal PMV dan memastikan mereka tidak menjadi gangguan yang pekat.

Walaupun apa yang jelas, kawalan yang ketat dan baru dikenakan ke atas skuter perkongsian, yang tidak menghalang beberapa pemula Eropah yang lebih kecil daripada mencuba nasib mereka untuk mendapatkan getah sewa di Catalan carrers apa jugamungkin digalakkan oleh nafsu makan tempatan yang dapat dilihat (itu dan kekurangan burung besar).

Peluang mungkin kelihatan menggembirakan; persekitaran bandar yang padat yang juga merupakan hotspot pelancong dengan cuaca clement, banyak penduduk tempatan yang berkepala dua roda dan pemandangan teknologi yang kecil tetapi bertenaga.

Dalam kes Reby, permulaan Catalan peringkat awal, yang profil LinkedIn pengasasnya mencadangkan perniagaan itu diasaskan pada Julai lalu, mempunyai laman web dan tidak banyak lagi pada masa ini, selain dari cita-cita untuk mengikuti jejak roda, Lime, et al.

Walau bagaimanapun, ia telah menimbulkan denda bernilai € 5,300 (lebih daripada $ 6,000), menurut sumber dewan bandar, selepas disifatkan melanggar peraturan PMV bandar.

Reby telah mengeluarkan sehingga seratus skuter di Barcelona selama sepuluh hari, menurut El Pais, mengunci mereka dengan sepeda basikal (dengan kata laluan digital untuk tidak disampaikan melalui aplikasi) – mungkin dengan harapan untuk mencari kawasan kelabu dalam peraturan dan membuka kunci tumpukan em 'tinggi, sewa em' model skuter permintaan tanpa lesen murah yang mengganggu bandar-bandar di tempat lain.

Tetapi Ayuntamiento de Barcelona tidak terkesan. Yang baru undang kecil membawa sistem penalti dengan denda sehingga € 100 untuk pelanggaran kecil, sehingga € 200 untuk pelanggaran serius dan sehingga € 500 untuk pelanggaran yang sangat serius. (Kami faham Reby menerima 53 sekatan untuk pelanggaran kecil – berharga € 100 sesaham).

Penalti dikenakan setiap pelanggaran, jadi pada dasarnya setiap skuter ditugaskan di jalan. Dan sementara beberapa ribu euro mungkin tidak banyak bunyi yang besar, semakin banyak skuter anda menyebarkan lebih banyak skala halus. Dan tentu saja itu bukan jenis skala startups ini scooting untuk.

Kami meminta Reby untuk versi kejadian tetapi tidak mahu bercakap mengenainya. Jurucakap memberitahu kami masih hari-hari awal untuk perniagaan itu, sambil menambah: "Kami adalah pasukan yang sangat kecil dan belum melancarkan secara rasmi. Kami melakukan beberapa ujian di Barcelona. "

Permulaan skuter Eropah yang lebih mantap, angin berpusat di Berlin, juga bertembung dengan dewan bandaraya. El Pais melaporkan ia mempunyai kira-kira 100 skuter yang dirampas oleh polis Ogos lalu, juga selepas cuba membuangnya ke jalan-jalan untuk disewa.

Sumber dewan bandar memberitahu kami bahawa, dalam kes angin, tunggakan syarikat itu dikeluarkan dengan segera oleh polis, tidak lama lagi – jadi tidak ada peluang untuk denda dikeluarkan. (Kami menghubungi Wind untuk memberi komen mengenai kejadian itu tetapi tidak menjawab.)

Intinya adalah halangan perundangan tidak akan hanya lenyap kerana permulaannya menginginkannya.

Di mana skuter bimbang pihak berkuasa bandar tidak bodoh dan juga boleh bergerak dengan cepat. Alasan lambakan beberapa ruang bandar telah menjadi selepas dibanjiri dengan tunggangan tak berniat yang tidak diingini oleh permulaan yang berlebihan mengejar skala melalui gangguan maksimum (dan kepekaan alam sekitar minimum) pastinya tidak diketahui.

Pada masa yang sama, menjaga jalan-jalan yang mengalir, rapi dan selamat adalah perniagaan roti dan mentega majlis bandar – secara semulajadi mendorong PMV ke atas agenda pengawalseliaan.

Anda juga tidak perlu melihat jauh untuk cerita-cerita tragis berbanding skuter. Musim panas lalu seorang pejalan kaki berusia 90 tahun terbunuh di pinggir bandar Barcelona selepas dia dilanggar oleh dua lelaki yang menunggang sebuah skuter elektrik. Dalam satu kejadian lain di sebuah bandar berdekatan, seorang penunggang skuter berusia 40 tahun juga dilaporkan meninggal dunia selepas terjatuh dan dilarikan oleh trak.

Risiko PMV berhadapan dengan pejalan kaki dan kenderaan jalan raya yang lebih kuat adalah jelas dan tidak akan hilang lagi. Tidak tanpa tindakan radikal untuk mengusir kebanyakan kenderaan PMV dari pusat bandar untuk memperluas ruang selamat (jalan) di mana PMV yang berkuasa rendah dan lebih ringan dapat beroperasi. (Dan tiada bandar-bandar utama yang mencadangkan apa-apa seperti itu).

Tambahnya, di bandar-bandar Eropah seperti Barcelona, ​​di mana terdapat pelaburan utama dalam infrastruktur pengangkutan awam, terdapat insentif yang jelas untuk menyalurkan penduduk di sepanjang trek sedia ada, termasuk dengan ketat mengawal bentuk dan mobiliti mikro yang baru.

Jika majlis bandar Barcelona mempunyai satu tempat buta yang berpotensi di mana mobiliti bandar berkenaan adalah pencemaran udara. Seperti kebanyakan pusat bandar yang padat, bandar ini sering mengalami masalah ini. Dan syarikat skuter yang bijak pasti akan menekan pada dasar dasar itu.

Tetapi ada sedikit keraguan bahawa klon skuter yang pantas menjadi kerjanya sama sekali, apatah lagi pergi jarak jauh dan cukup besar untuk menarik perhatian yang menarik dari kategori peminat awal.

Walau bagaimanapun, bagi Burung dan Limes dari dunia skuter, berjuta-juta pembiayaan boleh membeli landasan dan peluang untuk merangsang pertumbuhan antarabangsa tetapi halangan jalan polisi bukanlah jenis perkara yang boleh sahaja beralih.

Pemula skuter perlu menjual bandar raya mengenai potensi manfaat sivik teknologi mereka, dengan menunjukkan bagaimana PMV dapat menggantikan alternatif kotor yang sudah menyumbat jalan dan mempunyai kesan buruk terhadap kualiti udara bandar, sebagai sebahagian daripada campuran mobiliti yang moden dan mudah diakses.

Tetapi lobi semacam itu, walaupun dengan pasti mendapat manfaat daripada sambungan tempatan, memerlukan wang dan masa. Oleh itu, tidak ada kekurangan cabaran dan kerumitan di jalan raya untuk startup skuter, walaupun seperti yang kita tulis pada bulan lepas – peluang pelaburan semakin mengecil, dengan pelabur kini telah meletakkan taruhan besar mereka.

Di beberapa bandar, skuter pemilikan juga nampaknya berkembang dalam populariti yang juga akan memakan apa-apa peluang perkongsian.

Seorang pelabur serantau dari dana awal yang berpusat di Madrid yang kami bincangkan tentang skuter tidak mempunyai keraguan apabila melepasi ruang. "Kami telah melihat pelbagai syarikat di ruang dan di Sepanyol tetapi kami tidak begitu tertarik dengan pasaran memandangkan saiz dana kami, persaingan dan tanda soal peraturan," kata Jamie Novoa kepada KFund.

Oleh itu, usahawan-usahawan ini masih bermimpi dengan cepat mengikuti orang-orang seperti Burung, Lime dan Spin boleh mencari perlumbaan yang mereka harapkan untuk menyertai sudah berakhir dan taman pintar ditutup padlocked.