MacKenzie Bezos dan Mitos Penyusun Genius Lone


Apabila novelis yang memenangi anugerah MacKenzie Bezos dan suaminya, Jeff Bezos, ketua eksekutif dan pengasas Amazon, diumumkan di Twitter hari Rabu mereka telah bercerai, perbincangan awam terhadap orang yang tidak berpolitik dengan cepat berpusat pada kesan yang mungkin ada pada syarikat Jeff, dan pada nilai bersih masing-masing pihak. Jika dia dan isterinya memecahbelahkan kekayaan mereka kira-kira $ 136 bilion, artikel berita membuat spekulasi bahawa MacKenzie boleh menjadi "wanita terkaya di dunia," jauh lebih kaya daripada orang-orang seperti Elon Musk.

TMZ melaporkan bahawa pasangan itu tidak mempunyai prenup. Washington, di mana mereka tinggal, adalah keadaan harta masyarakat, yang bermaksud bahawa semua harta dan hutang yang diperoleh semasa perkahwinan 25 tahun boleh dibahagikan sama rata jika Bezoses tidak dapat berunding dengan perjanjian. Amazon, untuk rekod, berusia 24 tahun. Tetapi memikirkan perceraian sebagai peluang untuk MacKenzie menjadi wanita terkaya di dunia adalah cara yang aneh untuk menerangkan keadaannya, seperti Bloomberg menunjukkan. Dia sudah menjadi wanita terkaya di dunia, kerana dia adalah separuh daripada pasangan terkaya di Bumi.

Minggu ini penuh dengan cerita-cerita dengan tajuk-tajuk seperti "Berapa banyak yang MacKenzie Bezos dapat bercerai?" Yang berspekulasi tentang apa yang akan terjadi kepada "kekayaannya." (Dituntaskan oleh bantahan sesekali bahawa mana-mana manusia boleh menerima lebih daripada $ 60 bilion.) Apa yang sering hilang, atau berkilat, adalah hakikat bahawa MacKenzie membantu suaminya memulakan syarikat bersejarahnya, bermula dengan bersetuju untuk meninggalkan kehidupan mereka dan bergerak merentasi negara dari New York City ke Seattle, di mana Amazon diasaskan . Ia juga merupakan sebahagian daripada corak yang lebih luas tentang bagaimana kisah-kisah syarikat-syarikat teknologi diberitahu, yang menghapuskan banyak individu yang membantu membina mereka yang memihak kepada "genius tunggal" yang memimpin. Ramai orang yang memudar ke latar belakang adalah wanita.

"Kedua-dua sejarah dan hari ini memerlukan lebih banyak 'bukti' bagi seorang wanita untuk menuntut kecekapan, kepentingan dan kepintaran-sesuatu yang kita lihat dengan kuat pada peringkat politik kebangsaan setiap hari, dari Hillary Clinton ke Alexandria Ocasio Cortez," kata Marie Hicks, ahli sejarah teknologi dan pengarang Ketidaksamaan yang diprogram: Bagaimana Britain dibuangkan kepada Teknologis Wanita dan Hilang Edge dalam Pengkomputeran. "Ia meresap ke dalam bagaimana kita bercakap tentang wanita yang dikaitkan dengan teknologi setiap hari, sama ada di tempat kerja, di sekolah, dalam talian, atau di media."

Empayar seperti Amazon dan Apple tidak dicipta oleh seorang lelaki dalam vakum; mereka adalah hasil daripada gabungan nasib dan sumbangan dari seluruh pasukan-termasuk dari pasangan pengasas.

MacKenzie bertemu Jeff selepas dia lulus dari Princeton pada tahun 1992 dan mengambil pekerjaan di dana lindung nilai yang agak baru D. E. Shaw, di mana Bezos sudah bekerja. Pada tahun 1993 mereka berkahwin, dan pada 1994 mereka memandu ke Washington, dengan MacKenzie dilaporkan di roda kereta. Pasangan ini meninggalkan kewujudan kaya di Upper West Side Manhattan, menurut Brad Stone, pengarang buku 2013 Semua Kedai: Jeff Bezos dan Zaman Amazon. "Mereka menyerahkan gaya hidup yang sangat selesa dan kerjaya yang berjaya untuk bergerak di seluruh negara dan memulakan sesuatu di internet," kata Stone. "Satu-satunya sebab [Jeff] mampu melakukannya kerana dia mempunyai pasangan yang sangat menyokong. Ia adalah satu risiko yang luar biasa dan mereka berdua bersama. "

Dalam ucapan permulaan tahun 2010 yang dia berikan di Princeton, Jeff sendiri mengakui perjudian yang diambil oleh isterinya. "Saya memberitahu isteri saya MacKenzie bahawa saya mahu berhenti kerja saya dan pergi melakukan perkara yang gila ini yang mungkin tidak akan berfungsi sejak kebanyakan pemula tidak, dan saya tidak pasti apa yang akan berlaku selepas itu," katanya. "MacKenzie … memberitahu saya saya harus pergi untuk itu." (Amazon tidak segera memberi respons kepada permintaan untuk komen.)

Di Bellevue, pinggiran Seattle di mana Jeff menyewa garaj menjadi tapak ibu pejabat Amazon yang pertama, MacKenzie membantu mendapatkan syarikat itu dari tanah. Semasa meneliti buku beliau, Stone mewawancarai pekerja awal yang dia katakan bagaimana MacKenzie menulis cek dan dibantu mengesan buku. Profil WIRED dari Jeff dari tahun 1999 menyatakan bahawa dia membantu merundingkan kontrak pengangkutan pertama gergasi runcit. Ketika syarikat tumbuh lebih besar dan mengupah lebih banyak kakitangan, MacKenzie memainkan peranan yang kurang dalam operasi harian Amazon, walaupun ia terus menyokong Jeff pada acara perusahaan. Dia menulis dua novel, Ujian Luther Albright, yang memenangi Anugerah Buku Amerika pada tahun 2006, dan Perangkap, yang diterbitkan pada tahun 2013.

Selain daripada profil dalam Vogue diterbitkan hampir lima tahun yang lalu, MacKenzie, serta empat anak Bezos, telah mengekalkan profil awam yang rendah. Satu pengecualian yang perlu diberi perhatian pada tahun 2013, selepas buku Stone keluar. MacKenzie secara peribadi meninggalkan ulasan satu bintang di laman Amazonnya, yang mempertikaikan ketepatan buku itu. Dia juga menegaskan peranannya sendiri di syarikat itu: "Saya bekerja untuk Jeff di DE Shaw, saya berada di sana ketika dia menulis rencana perniagaan, dan saya bekerja dengannya dan banyak lagi yang diwakili di garaj yang telah diubah, almari gudang bawah tanah, barbeku pejabat-pejabat, pusat pengedaran Krismas, dan bilik persidangan penuh meja di awal tahun sejarah Amazon. Jeff dan saya telah berkahwin selama 20 tahun. "

MacKenzie dan pekerja Amazon awal lain, tentu saja, bukan satu-satunya penyumbang kepada kejayaan syarikat dan Jeff. Amazon telah mendapat manfaat daripada faktor-faktor lain, seperti tahun-tahun yang berjaya mengelakkan cukai jualan negeri mengumpul, mengurangkan harga pesaing. Syarikat itu juga bergantung kepada inovasi luaran seperti internet, yang dibangunkan sebahagian oleh penyelidik kerajaan. Ini tentunya hampir tidak unik kepada Amazon. Elon Musk dan syarikatnya Tesla mungkin tidak banyak tanpa berbilion ringgit yang mereka terima dalam geran kerajaan. IPhone iPhone Steve Jobs dimungkinkan oleh penyelidik yang menghabiskan beberapa dekad membangun teknologi touchscreen, bermula pada tahun 1940-an.

Diakui, peranan MacKenzie dalam sejarah Amazon mungkin tidak begitu penting seperti kewujudan World Wide Web. Kemudian sekali lagi, sukar untuk mengatakan dengan pasti. Adakah e-dagang kelihatan berbeza hari ini jika dia enggan berpindah ke Seattle dan menjadi sebahagian daripada permulaan internet? Keputusan yang tak terhitung banyaknya menyumbang kepada kejayaan atau kegagalan sebuah syarikat, beberapa besar, beberapa kecil-dan hampir tidak pernah dengan hanya satu orang. Ia tidak selalunya jelas yang memilih tip skala satu arah atau yang lain. Mitos genius tunggal telah banyak dibantah, tetapi boleh menjadi terlalu mudah untuk kembali ke irama biasa dari peranti naratif kegemaran Silicon Valley. Malah, atau mungkin lebih-lebih lagi, apabila bergosip mengenai butiran berair mengenai perceraian berprofil tinggi. Banyak orang memudahkan penciptaan korporat seperti Amazon dan kekayaan yang besar yang mereka hasilkan, dari pencipta kepada pekerja kepada penggubal dasar kepada pembayar cukai kepada pasangan. Mungkin sudah tiba masanya untuk bercakap lebih lanjut mengenai apa semua sumbangan sebenarnya bernilai.


Lebih Banyak KERETAIAN WIRED