Lunar Lander Cina, Rover Beam Kembali Pemandangan Sisi Jauh Bulan


Lihat Bahagian Jauh Bulan di Panorama Menakjubkan ini dari Chang'e 4 Lander China

Pemandu bulan Chang'e 4 bulan di pinggir bandar mengambil pemandangan panorama sekitarnya di kawah Von Karman, yang menunjukkan penunggang Yutu-2 di sekitarnya. Agensi Angkasa Negara China melancarkan imej pada 10 Januari 2019.

Kredit: CNSA

China membuat sejarah awal bulan ini dengan pendaratan lembut pertama yang berjaya di bahagian jauh bulan – dan sekarang, misi itu telah menghantar kembali pemandangan panorama yang luar biasa di tapak kerjanya.

Misi ini terdiri daripada dua robot: Chang'e 4 lander dan Yutu 2 rover. Sejak ketibaan mereka pada 2 Jan, kedua-duanya telah menjelajah permukaan bulan di dalam Von Kármán Crater, ciri sepanjang 115 kilometer (186 kilometer). (Anda boleh melihat imej resolusi tinggi panorama bulan Chang'e 4 di sini, melalui Agensi Angkasa Negara China.)

Panorama yang diambil dari Chang'e 4 lander di perchnya di Von Karman Crater dan dijahit sebagai pandangan penuh bulatan.

Panorama yang diambil dari Chang'e 4 lander di perchnya di Von Karman Crater dan dijahit sebagai pandangan penuh bulatan.

Kredit: CNSA

Kerana panorama itu ditangkap oleh Chang'e 4 lander, ia menunjukkan di sebelah kiri Yutu 2 rover, lengkap dengan trek tayar ditinggalkan oleh robot pengembaraan. Yutu 2 mempunyai sedikit kebebasan untuk diterokai, tetapi walaupun ia digunakan pada 3 Januari, ia segera menetap untuk tidur untuk mengelakkan pemanasan melampau pada hari lunar yang panjang. Menurut Akademi Sains China, suhu mencapai 212 darjah Fahrenheit (100 darjah Celcius).[[Gambar dari Bulan Far Side! Chang'e 4 Lunar Landing di China]

Pengalaman permukaan bulan hari dan malam yang setiap akhir adalah kira-kira 14 hari Bumi, dan misi mendarat tepat selepas matahari terbit di Von Kármán Crater. Media China melaporkan semalam (10 Januari) bahawa Yutu 2 berjaya bangun dari tidur malam itu – prestasi pendahulu, peluk Yutu, gagal dicapai pada tahun 2013. Harapkan lagu-lagu dari tayar rover itu untuk memanjangkan masa depan dalam gambar-gambar masa depan.

Chang'e 4 pendarat, seperti yang dilihat oleh pelaut Yutu 2.

Chang'e 4 pendarat, seperti yang dilihat oleh pelaut Yutu 2.

Kredit: CNSA

Panorama juga menunjukkan tepi beberapa instrumen sains di atas landasan Chang'e 4 itu sendiri. Menurut Pentadbiran Angkasa Kebangsaan China (CNSA), beberapa instrumen tersebut, yang merupakan kerjasama antara China dan kerajaan-kerajaan lain, telah dihidupkan. Mereka mula mengumpul pemerhatian di lunar jauh dan harus menghantar semula data sains dalam tempoh beberapa minggu akan datang, menurut CNSA.

Maklumat tidak boleh dihantar terus dari lunar jauh ke Bumi – pukal bulan mendapat di jalan. Sebaliknya, isyarat dihantar dari permukaan lunar sehingga satelit penyambungan yang dikenali sebagai Queqiao, yang dilancarkan pada Mei 2018 dan berada di tempat letak kereta orbit yang boleh berkomunikasi dengan Bumi.

Yutu 2 rover, seperti yang dilihat oleh Chang'e 4 lander.

Yutu 2 rover, seperti yang dilihat oleh Chang'e 4 lander.

Kredit: CNSA

Selain pandangan panorama, setiap robot telah menghantar semula imej rakan senegaranya di permukaan. Kami juga boleh melihat pandangan burung tentang misi itu. Ini akan datang dari NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter, yang disebabkan oleh terbang di laman web ini pada 31 Jan.

E-mel Meghan Bartels di mbartels@space.com atau ikuti dia @meghanbartels. Ikut kami @Spacedotcom dan Facebook. Artikel asal di Space.com.