Luminar kenderaan pengeluaran mata dengan bulat $ 100 juta dan platform Iris lidar baru – TechCrunch


Luminar adalah salah satu pemain utama dalam tanaman baru lidar syarikat yang telah berkembang di seluruh dunia, dan ia bergerak cepat untuk mengatasi rakan-rakannya. Hari ini syarikat itu mengumumkan pusingan pembiayaan baru $ 100 juta, menjadikan jumlahnya meningkat kepada lebih daripada $ 250 juta – serta platform persepsi dan unit lidar baru yang padat yang bertujuan untuk dimasukkan ke dalam kereta sebenar. Hari besar!

Perkakasan baru, yang dipanggil Iris, kelihatan seperti kira-kira sepertiga dari unit ujian Luminar telah melekat pada kenderaan setakat ini. Itu adalah kira-kira saiz kekurangan pasangan yang disusun, dan Iris lebih seperti sandwic yang sangat tebal.

Saiznya sangat penting, sudah tentu, kerana beberapa kereta hanya mempunyai gua ruang yang tidak digunakan tersembunyi di permukaan utama seperti sudut dan kawasan kaca. Pembuat lidar lain telah menurunkan profil perkakasan mereka dalam pelbagai cara; Luminar seolah-olah telah dipadankan dalam fesyen yang agak mudah, mendapat segala-galanya ke dalam pakej yang lebih kecil dalam setiap dimensi.

Luminar IRIS DAN TEST FLEET LiDARS

Model ujian, kiri, Iris di sebelah kanan.

Foto-foto Iris meletakkannya di pelbagai kedudukan: di bawah lampu-lampu pada satu kereta, dipasang pada cermin pandangan belakang yang lain dan tinggi di atas kabin di atas trak semi. Ia cukup kecil sehingga tidak perlu menggantikan komponen lain terlalu banyak, walaupun sudah tentu pesaing bertujuan untuk menjadikan mereka lebih mudah untuk diintegrasikan. Itu tidak penting, pengasas Luminar dan Ketua Pegawai Eksekutif Austin Russell memberitahu saya baru-baru ini, jika mereka tidak dapat mengeluarkannya dari makmal.

"Tahap pembangunan adalah usaha besar – untuk benar-benar bergerak ke arah penerapan dunia sebenar dan ke dalam kenderaan pengeluaran siri sebenar," katanya (antara banyak perkara lain). Syarikat yang mendapat tempat pertama akan memimpin industri, dan secara semula jadi dia merancang untuk membuat syarikat itu Luminar.

Sebahagian daripada itu sudah tentu proses pengeluaran, yang telah bertambah baik sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Unit-unit ini dapat dibuat dengan cepat sehingga mereka dapat dibekalkan oleh ribuan daripada puluhan, dan biaya telah menurun secara mendadak – oleh reka bentuk.

Iris akan menelan kos kurang daripada $ 1,000 seunit untuk kenderaan pengeluaran yang mencari autonomi yang serius, dan untuk $ 500, anda boleh mendapatkan versi yang lebih terhad untuk tujuan yang lebih terhad seperti bantuan pemandu, atau ADAS. Luminar mengatakan Iris "dijangka melancarkan komersil pada kenderaan pengeluaran bermula pada tahun 2022," tetapi itu tidak bermakna semestinya mereka perkapalan kepada pelanggan sekarang. Syarikat itu sedang berunding lebih daripada satu bilion dolar dalam kontrak pada masa ini, seorang wakil memberitahu saya, dan 2022 akan menjadi yang paling awal bahawa kenderaan dengan Iris boleh disediakan.

LUMINAR IRIS TRAFFIC JAM PILOT

Unit Iris adalah kira-kira satu kaki di bawah pusat unit lampu di sini. Perhatikan bahawa ini bukan kenderaan pengeluaran, hanya satu ujian.

Satu lagi bahagian integrasi ialah perisian. Isyarat dari sensor perlu pergi ke suatu tempat, dan sementara beberapa syarikat lidar telah menyatakan bahawa mereka merancang untuk membiarkan pengeluar kereta atau sesiapa yang berurusan dengan cara mereka sendiri, yang lain memilih untuk membina stack teknologi dan mencipta perisian "persepsi" di atas lidar. Perisian persepsi boleh menjadi pelbagai perkara: sesuatu yang semudah menggambar kotak di sekeliling objek yang dikenal pasti sebagai orang yang akan dikira, seperti proses yang lebih kaya yang bertujuan bendera, pandangan arah, mencirikan motions dan disyaki tindakan seterusnya dan sebagainya.

Luminar telah memilih untuk membina persepsi, atau sebaliknya telah mendedahkan bahawa ia telah mengusahakannya untuk beberapa waktu. Ia kini mempunyai 60 orang dalam perpisahan tugas antara Palo Alto dan Orlando, dan mengupah VP Perisian baru, bekas kepala robo-teksi di Daimler, Christoph Schroder.

Apa sebenarnya sifat dan batasan persepsi Luminar? Terdapat bahaya yang menunggu jika anda memutuskan untuk mengambilnya terlalu jauh, kerana pada satu ketika anda mula bersaing dengan pelanggan anda, pembuat kereta yang mempunyai persepsi dan susunan kendali mereka sendiri yang mungkin atau mungkin tidak bertindih dengan anda. Syarikat itu memberikan butiran yang sangat sedikit mengenai apa yang akan diliputi secara khusus oleh platformnya, tetapi tidak syak lagi yang akan menjadi lebih jelas kerana produk itu sendiri matang.

Yang terakhir dan tidak semestinya adalah perkara $ 100 juta pembiayaan tambahan. Ini membawa Luminar kepada lebih daripada satu perempat daripada satu bilion dolar dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sepadan dengan pesaingnya Innoviz, yang telah membuat keputusan yang sama mengenai pengkomersialan dan pembangunan.

Senarai pelabur sudah cukup lama, jadi saya hanya akan memetik Luminar di sini:

G2VP, Moore Strategic Ventures, LLC, Nick Woodman, The Westly Group, 1517 Fund / Peter Thiel, Canvas Ventures, bersama dengan pelabur strategik Corning Inc, Cornes, dan Volvo Cars Tech Fund.

Lembaga itu juga telah berkembang, dengan bekas eksekutif Broadcom Scott McGregor dan Ben Kortlang dari G2VP menyertai meja.

Kami mungkin telah melepasi "puncak lidar" sejauh jumlah tawaran dan permulaan di ruang, tetapi itu tidak bermakna perkara akan menjadi sejuk. Jika ada, sebaliknya, sebagai syarikat yang ditubuhkan berperang atas perkongsian yang menguntungkan dan mula makan satu sama lain untuk terus berdaya saing. Nampaknya seperti Luminar tidak bercadang untuk menjadi makanan.