LGBTQ + Belia Lebih Baik Mencari Kesihatan Mental Bantuan Digitally


Anak-anak adalah tidak semua betul. Hampir 40 peratus daripada golongan muda berusia antara 13 hingga 24 tahun yang mengenal pasti sebagai LGBTQ + telah dianggap sebagai bunuh diri pada tahun lepas. Jumlah itu lebih tinggi untuk belia transgender dan remaja yang tidak berbentuk gender, 54 peratus daripadanya telah dianggap sebagai bunuh diri dalam tempoh yang sama, dan 29 peratus daripadanya telah mencubanya. Itu menurut laporan terobosan baru dari advokat LGBTQ + yang tidak menguntungkan Projek Trevor, yang meninjau lebih daripada 34,000 orang muda pada 2018 untuk menyusun tinjauan yang paling besar mengenai kesihatan mental remaja LGBTQ + di Amerika.

Beribu-ribu orang muda yang terlibat menceritakan kisah yang agak mendesak: LGBTQ + belia sangat rentan terhadap krisis kesihatan mental dan bunuh diri, dan masyarakat tidak dapat menemukan cara yang cukup untuk membantu mereka. Walaupun penerimaan untuk orang-orang aneh semakin meningkat, keadaan sosial membawa kepada hasil kesihatan mental yang mengerikan. Dan wacana politik di Amerika Syarikat tidak membantu-76 peratus daripada remaja yang ditinjau berkata iklim sekarang mempengaruhi kesejahteraan mental mereka. "Tidak ada sesuatu tentang LGBTQ yang membawa kepada masalah mental dan bunuh diri, ini adalah cara pemuda LGBTQ dilayan dan dicela," kata Amy Green, pengarah penyelidikan di Projek Trevor, yang menyelia tinjauan itu.

Stigmatisasi itu berasal dari rakan-rakan, keluarga, profesional penjagaan kesihatan, dan budaya pada umumnya. Kajian itu menanyakan kepada anak-anak sama ada mereka berada di sekolah dewasa, dan mendapati kurang dari separuh. Orang muda kemungkinan besar telah mendedahkan orientasi seksual mereka atau identiti jantina kepada rakan LGBTQ +, dan lebih daripada separuh didedahkan kepada ibu bapa mereka.

Tinjauan ini juga mendapati bahawa salah satu perkara paling berbahaya yang boleh berlaku kepada anak LGBTQ + adalah apabila seseorang keluar untuk cuba meyakinkan atau menekan mereka untuk menukar identiti mereka-sama ada melalui terapi penukaran yang teruk atau cadangan yang lebih halus. Enam puluh tujuh peratus daripada remaja LGBTQ + melaporkan bahawa seseorang telah cuba meyakinkan mereka untuk menukar orientasi seksual atau identiti mereka. Itulah dua pertiga dari jumlah responden. Dan majoritinya, 23 peratus berkata mereka kemudiannya cuba membunuh diri. Lebih separuh daripada pemuda trans dan bukan pemuda yang menjalani terapi perbualan kemudian cuba membunuh diri, menurut tinjauan itu. Hanya 8 peratus LGBTQ + pemuda yang tidak menghadapi tekanan untuk mengubah orientasi seksual atau identiti mereka cuba membunuh diri, mencadangkan korelasi langsung antara keduanya.

Tinjauan Projek Trevor memberikan wawasan tentang bagaimana anak-anak LGBTQ + ingin dikunjungi semasa krisis. Tujuh puluh enam peratus pemuda lebih suka cara digital untuk mengakses bantuan.

"Sekiranya anda adalah salah seorang daripada orang-orang yang datang kepada kanak-kanak begitu awal, jika mereka mempercayai anda dengan maklumat itu, reaksi awal anda adalah penting. Ia menentukan sama ada mereka akan berkembang atau benar-benar berjuang dan mempertimbangkan sesuatu seperti bunuh diri atau yang lain hasil yang negatif, "kata Michelle Birkett dari Institut Seksual dan Gender Minoriti Kesihatan dan Kesejahteraan di Northwestern University. Birkett tidak terlibat dengan laporan Projek Trevor tetapi telah melakukan penyelidikan yang sama dan mengatakan tinjauan baru itu amat penting kerana kekurangan data di sekitar topik LGBTQ + kesihatan mental, terutamanya ketika datang kepada orang-orang muda transgender.

Tinjauan ini juga memberikan gambaran tentang bagaimana anak-anak LGBTQ + ingin dicapai semasa krisis. Tujuh puluh enam peratus lebih suka cara digital untuk mengakses bantuan, dengan mengatakan mereka mungkin sangat mungkin untuk menghubungi kumpulan intervensi semasa krisis jika kumpulan itu menawarkan cara untuk mendapatkan sentuhan digital, oleh teks, sembang, atau IM. Projek Trevor mempunyai perkhidmatan 24-jam untuk menangani keperluan ini, yang membolehkan orang untuk teks atau berbual dengan Trevor staffer pada bila-bila masa. Kebanyakan orang muda yang ditangkap-81 peratus juga menyatakan bahawa mempunyai ruang jaringan sosial yang selamat dalam talian sangat berharga bagi mereka.

"Kami melihat ini berulang kali dalam pelajaran kami juga," kata Birkett. "Pemuda lebih suka mendekati secara digital. Ia hanya di mana mereka merasa paling selesa pergi."

Birkett menyatakan bahawa ia sangat penting bagi golongan muda untuk dapat mencari ruang selamat dalam talian yang tidak disesuaikan untuk orang dewasa. Banyak komuniti dalam talian untuk orang LGBTQ + yang ditujukan kepada kencan atau hubungan seks, yang bernilai, tetapi tidak begitu penting pada tahun-tahun yang akan datang apabila remaja yang paling memerlukan bantuan menavigasi keluar.

Memandangkan banyak penyelidikan telah menunjukkan, golongan muda dan dewasa LGBTQ + mencari komuniti dan sokongan dalam talian tetapi perlu pergi jauh untuk membuat platform rangkaian sosial utama yang benar-benar selamat untuk ekspresi diri. Satu kajian Birkett mencatatkan nota bahawa "golongan muda LGBTQ melibatkan diri dalam pelbagai strategi pengurusan identiti, termasuk memantau ekspresi diri mereka secara online, menggunakan kawalan privasi dan keselamatan, mengurus secara strategik rangkaian persahabatan mereka, mewujudkan berbilang akaun, mengkaji dan menyunting gambar peribadi, dan menyekat berkaitan dengan LGBTQ kepada orang lain, lebih banyak konteks dalam talian tanpa nama. "Orang ramai pergi ke semua usaha itu atas alasan, menurut Oliver Haimson, penolong profesor di Sekolah Maklumat di University of Michigan yang mengkaji jantina dan identiti dalam talian.

"Ini ruang dalam talian adalah penting kepada orang ramai untuk mencari komuniti dan sokongan, dan untuk meneroka identiti mereka sebelum mereka keluar untuk keluarga atau orang di sekolah, yang sering menjadi persekitaran yang sangat tertekan," kata Haimson.

'Ruang dalam talian ini penting bagi orang ramai untuk mencari komuniti dan sokongan, dan untuk meneroka identiti mereka sebelum mereka keluar untuk keluarga atau orang di sekolah, yang sering menjadi persekitaran yang sangat tertekan.'

Oliver Haimson, Sekolah Maklumat di Universiti Michigan

Ia bukan sekadar komuniti yang remaja LGBTQ + mencari dalam talian; ia juga maklumat. Kajian telah menunjukkan bahawa belia yang lebih muda bergantung kepada internet dan media sosial lebih daripada mereka yang cisgender atau rakan heteroseksual untuk mencari maklumat mengenai kesihatan dan kesihatan mental – dari membaca blog Tumblr mengenai peralihan gender untuk menonton testimoni YouTube atau video peralihan ke kumpulan Facebook peribadi tentang keluar . Ia juga jelas penting bagi LGBTQ + belia untuk dapat bergantung kepada media sosial dan internet untuk mencari maklumat tanpa perlu keluar secara dalam talian, semestinya. Walaupun keutamaan dan keinginan digital mereka dalam talian selamat, Projek Trevor mendapati bahawa hanya 36 peratus daripada orang muda LGBTQ + telah berkongsi tentang orientasi seksual mereka dalam talian, dan 30 peratus mengenai identiti jantina mereka. Dengan cara ini, internet membenarkan pengumpulan maklumat pasif tanpa pendedahan yang jelas.

Projek Trevor baru-baru ini telah meletakkan banyak usaha ke laman rangkaian sosial LGBTQ + yang dipanggil TrevorSpace. "Ia adalah rangkaian sosial yang selamat yang disederhanakan oleh kakitangan Trevor," kata Green. "Itu sangat penting apabila anda bercakap mengenai belia yang lemah."

Haimson bersetuju, dengan menyatakan bahawa laman web luas seperti Facebook, Twitter, dan YouTube melakukan pekerjaan yang sangat buruk menyederhanakan gangguan LGBTQ + dengan berkesan. Laman-laman tersebut juga sering menghilangkan perkara yang tidak mengganggu kerana penyederhana mereka tidak memahami konteksnya. "Memiliki ruang ini difokuskan pada orang LGBTQ membantu kerja penyederhanaan lebih baik untuk orang," kata Haimson. "Jika anda mempunyai tapak yang dibina untuk populasi itu, maka nilai-nilai boleh menjajarkan ciri-ciri tapak."

Projek Trevor mendapati sampel wakil rakyat untuk tinjauan melalui iklan di media sosial yang disasarkan kepada pengguna yang menunjukkan minat dalam subjek berkaitan LGBTQ +. Mereka yang bertindak balas terhadap iklan dan kemudian dikenal pasti diri sebagai non-heteroseksual, atau mempunyai identiti tidak bersisik, atau kedua-duanya, diberi soal selidik. Projek Trevor mengatakan tiada nama yang dikumpulkan. Daripada 34,808 pemuda yang memenuhkannya, 294 dikeluarkan kerana mereka tidak benar-benar di Amerika Syarikat, 8,091 telah dihapuskan kerana mereka mengisi kurang daripada separuh atau bergegas melaluinya, dan satu lagi 52 dikeluarkan kerana jawapan yang mencurigakan atau kebencian. Analisis terakhir adalah berdasarkan jawapan dari 25,986 pemuda LGBTQ +.

Ini mungkin agak kecil, tetapi sebenarnya ia adalah satu ukuran yang luas, dan penemuannya selari dengan penyiasatan sebelumnya, termasuk Kajian Tinjauan Transgender Negara Amerika Syarikat dan Kajian Sistem Pengawasan Perilaku Kelakuan Pemuda yang dijalankan di sekolah-sekolah oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit . Tetapi lebih daripada mengesahkan kajian sebelumnya, tinjauan menunjukkan bahawa remaja LGBTQ + masih berurusan dengan diskriminasi, intimidasi, dan peningkatan tekanan. Ia juga merupakan peringatan bahawa mereka tidak perlu.

"Ini semua perkara yang boleh berubah," kata Green. "Ada cara untuk menjadi masyarakat yang boleh kita bersama dan menyokong belia ini."


Lebih Banyak KERETAIAN WIRED