Lebih Kurang Amerika Daripada Pernah Merokok, Tetapi Menarik Menjadi Ancaman Berkembang: CDC


Gambar Berita: Sedikit Lagi Amerika Daripada Pernah Merokok, tetapi Menarik Menjadi Ancaman Berkembang: CDCOleh Dennis Thompson
Wartawan Kesihatan

KAMI, 14 Nov, 2019 (HealthDay News) – Rokok merokok telah mencapai tahap yang rendah di Amerika Syarikat, tetapi para pakar mengatakan bahawa kemunculannya merosakkan peredaran pada apa yang akan menjadi pencapaian kesihatan awam yang luar biasa.

Hanya di bawah 14% orang dewasa Amerika merokok rokok pada 2018, penurunan dramatik daripada 42% kadar merokok dewasa pada tahun 1965, menurut penyelidik dengan Kawalan dan Pencegahan Penyakit Pusat A.S..

Lagipun, semua tanda-tanda seolah-olah menunjukkan bahawa populariti rokok semakin menurun:

  • Kira-kira 55% perokok dewasa cuba berhenti pada tahun 2018, naik dari hampir 53% pada tahun 2009.
  • Kira-kira 7.5% perokok berkata mereka berjaya berhenti pada tahun 2018, meningkat daripada 6.3% pada tahun 2009.
  • "Nisbah berhenti" perokok yang secara kekal menendang tabiat meningkat dari sekitar 52% pada tahun 2009 kepada kira-kira 62% pada tahun 2018.

Tetapi 1 dari 5 orang dewasa masih menggunakan beberapa jenis tembakau, dan ledakan dalam usaha mengancam untuk melemahkan kemajuan terhadap rokok, kata para pakar.

"Ini berita baik / berita buruk," kata Dr. David Hill, ahli lembaga kebangsaan untuk Persatuan Lung Amerika. "Kami telah mencapai kemajuan yang luar biasa selama beberapa dekad dalam usaha mengurangkan penggunaan rokok yang mudah terbakar, tetapi apabila anda melihat laporan ini dan mereka bercakap mengenai penggunaan e-rokok, ia sangat berkaitan."

Produk tembakau lain yang digunakan oleh orang dewasa termasuk cerut (3.9%); e-rokok (3.2%); tembakau yang tidak merokok (2.4%), dan paip atau hookah (1%), mengikut CDC Laporan Mingguan Morbiditi dan Kematian, yang diterbitkan pada 14 November.

Penggunaan e-rokok di kalangan orang dewasa menyaksikan kenaikan sederhana, meningkat daripada 2.8% pada 2017 kepada 3.2% pada 2018, kata para penyelidik.

Tetapi 21% pelajar sekolah tinggi A.S. telah berbentuk dalam tempoh sebulan pada tahun 2018, dan mereka dijangka menyebabkan kenaikan kadar penggunaan tembakau dewasa ketika mereka memasuki masa dewasa muda, kata para penyelidik.

Satu tanda ini berlaku: Kadar penggunaan e-rokok antara 18 hingga 24 tahun meningkat lebih tinggi daripada kalangan dewasa secara keseluruhan, meningkat dari 5.2% pada tahun 2017 kepada 7.6% pada tahun 2018.

"Belia adalah zaman ketika orang bereksperimen, dan ini adalah sesuatu yang baru," kata Dr Emanuela Taioli, pengarah Institut Epidemiologi Translasi di Sekolah Perubatan Icahn di Gunung Sinai di New York City. "Ramai daripada mereka tidak tahu ia mengandungi nikotin, dan itulah cara mereka ketagih. Nikotin adalah produk ketagihan yang paling kuat yang terdapat di pasaran."

Di luar ketagihan nikotin, pembajakan juga termasuk set sendiri bahaya kesihatan, kata Dr Len Horovitz, pakar paru-paru dengan Lenox Hill Hospital di New York City.

Lebih daripada 2,000 kes penyakit paru-paru yang parah telah dikaitkan dengan vaping, dan CDC melaporkan minggu lepas bahawa satu bahan kimia – vitamin E asetat berminyak – telah dijumpai dalam sampel cecair dari paru-paru 29 penyewa yang dimasukkan ke hospital di 10 negeri.

Tetapi CDC tidak menolak kemungkinan bahawa sebatian atau bahan lain mungkin menyumbang kepada gelombang penyakit paru-paru yang berkaitan dengan najis.

"Rokok merokok telah menurun dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi vaping telah mengalami peningkatan dramatik dengan pelbagai peranti dan kemasukan bahan selain nikotin, yang diketahui dan tidak diketahui," kata Horovitz. "Penyakit baru-baru ini dan kematian telah membawa kepada bahan kimia ringan seperti vitamin E asetat, diacetyl, formaldehyde dan sianida."

Sementara itu, Taioli menggariskan kejayaan menentang rokok terhadap pengiklanan anti-tembakau, cukai tembakau, peningkatan usia undang-undang untuk membeli rokok, dan larangan merokok negeri dan tempatan.

"Kota-bandar dengan larangan merokok tertinggi dan paling ketat adalah kadar merokok yang paling rendah," katanya.

Orang yang ingin berhenti tidak harus bergantung kepada e-rokok untuk membantu, menurut Hill of the paru-paru.

"Pada dasarnya, kita tidak mempunyai banyak bukti bahawa rokok elektronik adalah produk penghentian merokok," kata Hill. "Ini benar-benar produk yang bertukar, di mana orang ramai beralih dari rokok mudah terbakar ke e-rokok, dan untuk belia ia merupakan produk masuk."

Pakar mengatakan perokok sepatutnya mendekati pembekal penjagaan kesihatan mereka untuk sokongan dan bantuan, termasuk preskripsi untuk penggantian nikotin yang terbukti.

"Ramai pesakit menyatakan bahawa mereka berharap mereka tidak mempunyai akses kepada produk tembakau," kata Christine Fardellone, pakar rawatan tembakau yang disahkan di Northwell Health Centre for Tobacco Control di Great Neck, N.Y.

"Kehidupan mereka sering dipenuhi dengan sakit, penyesalan, masalah kewangan dan pengalaman sukar untuk berhenti menggunakan tembakau. Profesional penjagaan kesihatan harus terus bekerja untuk mengurangkan beban kesihatan awam terhadap penyakit berkaitan tembakau," katanya.

MedicalNews
Copyright © 2019 HealthDay. Hak cipta terpelihara.

SOALAN

Apakah purata berat badan bagi mereka yang berhenti merokok?
Lihat Jawapan

Rujukan

SUMBER: David Hill, M.D., ahli lembaga nasional, Persatuan Paru Amerika; Emanuela Taioli, M.D., Ph.D., pengarah, Institut Epidemiologi Translasi, Sekolah Perubatan Icahn di Gunung Sinai, New York City; Len Horovitz, M.D., pakar paru-paru, Lenox Hill Hospital, New York City; Christine Fardellone, D.N.P., pakar rawatan tembakau yang disahkan, Kesihatan Northwell, Pusat Kawalan Tembakau, Great Neck, N.Y .; Laporan Mingguan Morbiditi dan Kematian, 14 Nov, 2019