Lebih banyak Pautan Penyelidikan Penahanan Anak kepada PTSD


Deborah Brauser
September 09, 2019

Menambah kepada penyelidikan terdahulu yang menunjukkan hubungan antara tekanan toksik pada usia muda dan kemerosotan abadi, termasuk kemurungan dan kecemasan, satu kajian baru mencadangkan hubungan yang signifikan antara pemisahan keluarga di sempadan AS dan gangguan tekanan posttraumatic (PTSD).

Dalam kajian yang dikeluarkan oleh Pejabat Pemeriksa Kesihatan dan Jabatan Perkhidmatan Kesihatan (HHS), penyelidik menemubual kira-kira 100 pekerja penjagaan kesihatan mental yang mempunyai interaksi yang kerap dengan kanak-kanak di kemudahan penjagaan 45 Office of Refugee Resettlement (ORR) dari Ogos hingga September 2018.

Keputusan menunjukkan bahawa kanak-kanak yang terpisah dari keluarga mereka menunjukkan lebih banyak ketakutan, perasaan pengabaian, dan gejala PTSD berbanding dengan kanak-kanak yang tidak dipisahkan.

Kajian HHS diterbitkan dalam talian pada 4 September.

Penemuan ini, kebetulan, dikeluarkan sehari selepas Persatuan Psikiatrik Amerika (APA) dan beberapa organisasi lain yang fokus kepada kanak-kanak mengeluarkan kenyataan bersama "sangat mendesak" mahkamah persekutuan California untuk menentang Peraturan Akhir Pentadbiran Trump, yang bertujuan untuk menghapuskan Panjang maksimum masa kanak-kanak migran boleh diadakan di jagaan persekutuan.

"Lebih daripada 20 organisasi menentang peraturan baru Pentadbiran Trump yang membatalkan perlindungan yang dijamin kepada kanak-kanak pendatang di bawah [1997] Perjanjian Penyelesaian Flores, "kata APA dalam siaran akhbar.

David L. Dubrow, rakan kongsi di Arent Fox LLP dan peguam utama pada ringkas amikus yang difailkan di Daerah Pusat California di Jenny Lisette Flores, et al v William Barr, dan kes lain, menyatakan dalam kenyataan yang sama bahawa Peraturan Akhir "menyimpang secara radikal dari Penyelesaian Flores" dan langsung menyebabkan kemudaratan kepada kanak-kanak ini.

"Perubahan ini melemahkan perlindungan terhadap kanak-kanak migran, mengakibatkan lebih ramai kanak-kanak ditahan untuk tempoh yang lebih lama di bawah keadaan yang lebih parah," katanya.

'Kami Dilihat sebagai Musuh'

Seperti yang dilaporkan oleh Berita Perubatan Medscape tahun lepas, American Academy of Pediatrics (AAP) menerbitkan senarai panjang kajian menilai tekanan toksik dan kanak-kanak.

Di samping itu, satu kajian yang diterbitkan tahun lepas di Malaysia Laporan Saintifik mencadangkan bahawa tekanan traumatik yang dialami oleh anak-anak kecil dapat dilihat pada imbasan otak beberapa tahun kemudian.

"Itu adalah satu kajian yang sangat menarik" kerana bukti sebenar perubahan otak dalam kanak-kanak ini, Nathalie Bernabe Quion, MD, pakar kanak-kanak di Sistem Kesihatan Nasional Kanak-kanak di Washington DC, memberitahu Berita Perubatan Medscape pada masa itu.

Dalam laporan semasa, penyelidik menemubual doktor klinik mental yang mempunyai interaksi yang kerap dengan anak-anak yang ditahan tetapi tidak menangani kualiti penjagaan mereka. Sepanjang bulan Ogos dan September 2018, terdapat hampir 9000 kanak-kanak (71% lelaki) yang diadakan di kemudahan yang dilawati. Daripada jumlah ini, 85% berumur 13 hingga 17 tahun; 13% berumur 6 hingga 12 tahun; dan 2% berumur 0 hingga 5 tahun.

Laporan itu menyatakan bahawa setiap kanak-kanak ini sepatutnya menerima sekurang-kurangnya satu sesi seminggu kaunseling individu dan dua sesi kumpulan setiap minggu. Dan nisbah staf yang diperlukan oleh ORR sepatutnya menjadi 1 dokter klinik mental untuk setiap 12 anak. Bagaimanapun, beberapa pekerja kakitangan melaporkan kes-kes jenayah lebih daripada 25 orang kanak-kanak – menyebabkan kurang masa untuk terapi.

Hasil kajian lain menunjukkan bahawa kanak-kanak yang keliru tentang mengapa mereka dipisahkan dari ibu bapa mereka mengalami peningkatan tahap kesulitan mental, dengan beberapa orang percaya bahawa ibu bapa mereka telah meninggalkan mereka.

Cabaran yang dihadapi oleh pekerja penjagaan kesihatan mental termasuk ketidakpastian yang datang daripada proses penyatuan semula yang huru-hara dan seorang kanak-kanak mempamerkan tingkah laku yang mengasingkan, tidak mengambil bahagian dalam aktiviti, dan mempunyai isu amanah, seperti ketika mereka tidak dapat membezakan antara staf kemudahan dan ejen imigresen.

"Setiap kanak-kanak yang terpisah telah terkejut [seen as] musuh, "kata satu pengarah program kepada penyiasat.

November lalu menandakan tempoh purata purata penginapan untuk kanak-kanak yang dilepaskan dari penjagaan ORR (93 hari). Tempat tinggal mula berkurangan pada bulan Disember. Walau bagaimanapun, purata masih 48 hari sehingga April.

Laporan ini berakhir dengan enam cadangan bagi ORR untuk membantu kemudahan menangani penjagaan kesihatan mental anak-anak yang ditahan, termasuk mengenal pasti pendekatan berasaskan bukti untuk menangani trauma dalam jangka pendek dan memperluaskan penempatan terapeutik bagi mereka yang memerlukan rawatan penjagaan kesihatan mental yang lebih intensif.

Penyata Bersama APA

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kenyataan bersama yang mengutuk perubahan dasar baru-baru ini telah dikeluarkan oleh APA dan 19 organisasi lain. Ini termasuk AAP, American Academy of Child and Psychiatry Remaja, Persatuan Profesional Amerika mengenai Penyalahgunaan Kanak-kanak, dan Persatuan Perubatan Amerika.

"Kanak-kanak dan keluarga yang memohon suaka di sempadan kita telah mengalami tekanan dan trauma dalam meninggalkan negara asal mereka, dan berhadapan dengan peningkatan risiko penyakit mental," kata Bruce J. Schwartz, MD, presiden APA dalam kenyataan itu. "Mengekalkan penahanan keluarga boleh membawa kepada akibat kesihatan mental yang lebih berbahaya bagi mereka."

"Kanak-kanak berkembang di bawah keadaan di mana kesihatan, keselamatan dan perlindungan mereka oleh orang yang peduli berada dalam persekitaran yang tidak terbatas. Sangat penting bagi kesejahteraan semua kanak-kanak, termasuk kanak-kanak migran, bahawa mereka menerima penjagaan bermasalah yang sesuai," tambah AACAP.

"'Penahanan' adalah perkataan yang dibersihkan bagi keadaan di mana anak-anak ini diadakan," kata Yasuko Fukuda, MD, ketua AAP-California. "Apabila trauma, kesakitan, dan penderitaan kanak-kanak berada dalam kuasa kita untuk mencegah atau menyembuhkan, tanggungjawab bersama kita untuk melakukannya."

Laporan HHS penuh tersedia untuk dimuat turun di laman web organisasi.