Kumpulan Penasihat Majlis Angkasa untuk Meneliti Peranan Sains Menyokong Penjelajahan Angkasa Manusia


Kumpulan Penasihat Majlis Angkasa untuk Meneliti Peranan Sains Menyokong Penjelajahan Angkasa Manusia

Harrison Schmitt (kiri) dan David Thompson membincangkan kerja Kumpulan Penasihat Pengguna Majlis Angkasa Negara semasa sesi 9 Januari di Persidangan Astronomi Amerika Syarikat di Seattle pada 233 di Seattle.

Kredit: Jeff Foust / SpaceNews

SEATTLE – Kumpulan penasihat Majlis Angkasa Negara sedang mengkaji cara pelan penjelajahan manusia NASA juga dapat menyokong sains angkasa, sambil mengakui kekurangan perwakilan masyarakat saintifik dalam kumpulan itu.

Dua anggota Majlis Penasihat Pengguna (UAG) Majlis Angkasa Negara bertemu dengan hadirin Mesyuarat 233 Pertubuhan Astronomi Amerika di sini pada 9 Januari dalam satu siri sesi pendengaran yang diadakan oleh kumpulan itu dengan pelbagai kawasan kawasan.

UAG, yang ditubuhkan pada tahun lepas sebagai "think tank" untuk menyokong Majlis Angkasa Negara, sedang menjalankan pelbagai topik, termasuk mengkaji kemungkinan sinergi antara penerokaan ruang angkasa manusia dan sains angkasa.

"Kami telah diminta untuk membantu Angkatan Angkasa memahami dan meneroka perhubungan di antara sains angkasa di pelbagai bidangnya – astrofisika, heliofisika, sains planet dan sains bumi – dengan penerokaan manusia pada masa akan datang kembali ke bulan," kata David. Thompson, pengasas dan bekas ketua eksekutif ATK orbit.

Itu termasuk aplikasi yang berpotensi Gateway yang NASA merancang untuk membangunkan di ruang cislunar. Agensi ini telah melihat aplikasi saintifik yang berpotensi untuk Gateway, termasuk menganjurkan satu persidangan mengenai topik itu pada Februari 2018. Lembaga Pengajian Angkasa Angkasa juga merancang untuk mengadakan bengkel akhir tahun ini tentang peran sains pendukung ruang angkasa manusia.

Thompson berkata majlis itu meminta UAG "untuk membantu mereka membuat idea-idea terbaik dan pemahaman terbaik mengenai bidang-bidang di mana misi saintifik baru dalam semua bidang berasaskan ruang dapat diaktifkan atau dipertingkatkan oleh Gateway bulan."

Salah satu konsep yang relevan dengan persidangan ini menggunakan Gateway untuk membantu dalam perhimpunan dan servis teleskop ruang masa depan. "Salah satu perkara yang kami ingin faham dari anda," katanya kepada para astronom dalam persidangan itu, "apakah pemikiran terbaik tentang keinginan saintifik sistem sedemikian dan bagaimana kami boleh membantu berkomunikasi dengan NASA apa ciri reka bentuk yang patut dibina ke dalam Gateway untuk membuat perhimpunan dalam ruang dan penyelenggaraan sistem tersebut yang paling mudah dicapai. "

Teleskop mereka, katanya, mungkin tidak akan beroperasi dalam orbit sama seperti Gateway tetapi pada titik L-2 Lagrange Bumi-matahari, seperti Teleskop Angkasa James Webb yang akan datang. Lokasi itu adalah "betul-betul di sudut" dari Gateway dari segi tenaga, katanya, menjadikannya agak mudah untuk menggerakkan pemerhatian antara L-2 dan Gateway.

"Kita boleh bayangkan, satu dekad atau dua dari sekarang, hubungan simbiotik antara Gateway dan teleskop diameter yang sangat besar, sebagai produktif seperti apa yang kita ada dengan teleskop Hubble," katanya, yang telah diservis selama hampir dua dekad oleh kapal angkasa.

Semasa mesyuarat selama sejam, para astronom meminta Thompson dan Harrison Schmitt, angkasawan Apollo 17 yang merupakan ahli UAG lain yang hadir, soalan mengenai topik yang terdiri daripada pengurusan spektrum dan kesannya terhadap astronomi radio terhadap serpihan orbit.

Ada juga yang membangkitkan kekurangan perwakilan oleh komuniti saintifik di UAG, yang dikuasai oleh eksekutif syarikat-syarikat angkasa, mantan angkasawan dan pemimpin industri. "Ia amat penting untuk mempunyai lebih banyak kepakaran saintifik terhadap jawatankuasa pengguna," kata seorang peserta.

Thompson mengakui itu adalah isu. "Saya rasa beberapa ahli kumpulan semasa membuat cadangan itu," katanya. "Saya fikir kita boleh melakukan pekerjaan yang lebih baik yang mewakili semua pengguna ruang utama jika kita mempunyai beberapa saintis yang berlatih."

Schmitt mengulangi kebimbangan beliau menyatakan pada mesyuarat terakhir UAG pada bulan November bahawa NASA bergerak terlalu perlahan pada rancangan penerokaannya. "Saya fikir risiko terbesar ialah perkara-perkara tidak bergerak pantas untuk sistem politik untuk meneruskan sokongannya," katanya. UAG, katanya, mempunyai keprihatinan "tentang rasa segera untuk bergerak maju" untuk mengekalkan sokongan masyarakat dan politik.

Beliau juga menaikkan prospek persaingan dengan negara lain dalam penerokaan ruang angkasa. "Saya fikir masa akan memberitahu sama ada kuasa yang mengenali ada persaingan, pasti ada," katanya. "Kami akan melihat sama ada Kongres dan pentadbiran menyedari bahawa terdapat persaingan di luar sana."

"Inisiatif kerajaan semasa untuk memulangkan Amerika Syarikat ke ruang cislunar dan bulan adalah percubaan ketiga sejak Apollo berbuat demikian," kata Thompson, merujuk kepada Inisiatif Penerokaan Space dan Visi untuk Penerokaan Angkasa. "Tidak kira ini, kami 0-untuk-2, jadi harap kali ini kami akan mendapat hit, dan saya fikir terdapat sebab untuk mempercayai bahawa kami akan melakukannya."

Kisah ini disediakan oleh SpaceNews, yang didedikasikan untuk merangkumi semua aspek industri ruang angkasa.