Kuantiti, Bukan Jenis Perkara Opioid untuk Ketergantungan Selepas Pas


Gambar Berita: Kuantiti, Bukan Jenis Perkara Opioid untuk Ketergantungan Selepas Pas

SABTU, 14 Mei 2019 (HealthDay News) – Ketika Amerika Syarikat berjuang dengan wabak penyembuh rasa sakit, penyelidik telah mendapati bahawa itu adalah jumlah opioid yang ditetapkan setelah pembedahan ortopedik, bukan jenis opioid, yang sesuai dengan jangka panjang gunakan.

"Salah satu mitos yang sering kita hadapi di kalangan doktor ialah beberapa jenis opioid, seperti hydromorphone, lebih berbahaya daripada yang lain," kata pengarang kajian kanan Dr. Marilyn Heng. Dia seorang pakar bedah ortopedik di Boston.

"Penemuan kami menunjukkan bagaimana keyakinan semasa tentang mekanisme penggunaan yang berpanjangan boleh dikelirukan," tambah Heng dalam kenyataan berita dari American Academy of Orthopedic Surgeons.

Untuk kajian itu, penyiasat melihat hampir 18,000 pesakit dewasa yang menjalani pembedahan untuk kecederaan muskuloskeletal trauma (seperti patah lengan atau kaki). Tiada pesakit yang telah mengambil opioid dalam tempoh enam bulan sebelum pembedahan, dan mereka tidak mempunyai riwayat penyalahgunaan opioid.

Penggunaan opioid yang berpanjangan (lebih daripada 90 hari) dikaitkan dengan jumlah opioid yang ditetapkan apabila dilepaskan dari hospital, dan bukannya jenis opioid, penemuan menunjukkan.

Para penyelidik juga mendapati bahawa prescriber sering gagal untuk mengambil kira bahawa opioid yang berbeza mempunyai kekuatan yang berlainan bagi setiap miligram. Ini boleh menyebabkan dos yang lebih tinggi yang menyebabkan pesakit meningkatkan risiko penggunaan ubat-ubatan yang berpanjangan.

Doktor cenderung menumpukan perhatian kepada jumlah pil, berbanding mimbin yang sama, kata Heng.

Sebagai contoh, jika kekuatan tidak diambil kira apabila menukar 20 oxycodone (OxyContin) ke 20 hydromorphone (Dilaudid) pil, seorang pesakit yang diberikan pil hydromorphone akan menerima kenaikan dos lebih daripada 142%, kata penulis kajian.

Kegagalan untuk menjelaskan perbezaan kekuatan opioid "selalunya membawa kepada tanggapan bahawa jenis opioid tertentu kelihatan dikaitkan dengan kemungkinan komplikasi yang lebih tinggi, pada kenyataannya, kami memberi lebih banyak ubat yang lebih kuat," kata Heng dalam siaran berita. Ini boleh menyebabkan pergantungan, katanya.

Penemuan juga menunjukkan bahawa pakar bedah ortopedik dan pesakit tidak harus menganggap bahawa satu jenis opioid adalah "selamat" daripada yang lain, kata para penyelidik.

Kajian ini telah diterbitkan pada 1 Mei di Kuala Lumpur Jurnal Akademi Bedah Ortopedik Amerika.

Pakar bedah ortopedik adalah preskripsi opioid ketiga tertinggi di kalangan doktor A.S., menurut penyelidik.

– Robert Preidt

MedicalNews
Copyright © 2019 HealthDay. Hak cipta terpelihara.

SUMBER: American Academy of Orthopaedic Surgeons, siaran berita, 9 Mei 2019