Kilat Kilat dan Membunuh Penunggang Motor. Mengapa Tayar Getah Tidak Melindungi Dia.


Tragedi melanda ketika seorang penunggang motosikal di Florida semasa ribut petir diserang petir, menyebabkan dia jatuh dan mati pada Ahad (9 Jun), menurut sumber berita.

Kematian lelaki, kecederaan A.S. kedua dari kilat tahun ini, mungkin membuat sesetengah orang tertanya-tanya mengapa ban getah motosikal tidak melindungi pemain berusia 45 tahun dari bolt kilat. Tetapi kepercayaan ini adalah legenda bandar, kata John Jensenius, pakar keselamatan kilat dengan Majlis Keselamatan Kilat Nasional.

"Ini satu mitos bahawa tayar getah melindungi kenderaan daripada terkena petir," kata Jensenius kepada Live Science dalam e-mel. [Elves, Sprites & Blue Jets: Earth’s Weirdest Lightning]

Kenderaan diserang oleh kilat secara kerap. Tetapi jika anda mendapati diri anda terjebak di jalan raya semasa ribut petir, sebaiknya berada di dalam kenderaan logam keras, kata Jensenius. Ini kerana luaran logam bertindak seperti sangkar Faraday. Sangkar – yang dinamakan untuk saintis abad ke-19 British Michael Faraday, yang mengkaji elektromagnetisme dan elektrokimia – menyimpan sebarang cas elektrik yang mencecahnya dalam cangkerang logam luarnya, jauh dari pedalaman (dalam kes ini, mana-mana penumpang di dalam kenderaan).

Berbanding dengan wanita, lebih banyak lelaki mati akibat serangan kilat di Amerika Syarikat dari tahun 2009 hingga 2019.

Berbanding dengan wanita, lebih banyak lelaki mati akibat serangan kilat di Amerika Syarikat dari tahun 2009 hingga 2019.

Kredit: Majlis Keselamatan Kilat Negara

"Jika terkena, cas elektrik akan melepasi cangkerang logam kenderaan keras dan ke dalam tanah, sering melepasi atau ke atas tayar," kata Jensenius. "Jika orang tidak dapat masuk ke dalam bangunan yang besar, kami mengesyorkan agar mereka masuk ke dalam kenderaan logam keras dengan tingkap yang digulung."

Dalam kes lelaki, dia memandu ke selatan di Interstate 95 di Volusia County, Florida, menurut Klik Orlando. Petir menyerang topi keledar lelaki, kata pegawai, berdasarkan tanda letupan pada shell plastik topi keledar.

Jensenius cepat membongkar mitos lain tentang kilat – idea bahawa ia tidak boleh menyerang anda jika anda berjalan dengan cepat. Tetapi perjalanan kilat terlalu cepat untuk dilepaskan oleh manusia, katanya.

"Masa yang diperlukan untuk pergi dari pangkalan awan ke tanah hanyalah sebahagian kecil daripada satu saat," kata Jensenius. "Sepanjang masa ini, apa-apa yang bergerak di kelajuan lebuh raya hampir sama dengan kilat."

Sejak 2006, terdapat 10 kematian akibat kilat yang berkaitan dengan motosikal di Amerika Syarikat, "walaupun, dalam beberapa kes, penunggang itu tidak berada di atas basikal ketika melanda," kata Jensenius.

Originally diterbitkan pada Sains Hidup.