Ketua Twitter Twitter menerangkan bagaimana e-mel sejuk membantu penghantar mendapatkan pekerjaan


Catie Duyn bekerja di pasukan pemasaran pengguna Twitter, mengurus Eropah, Timur Tengah, dan Asia.

Tetapi dia berasa ghairah tentang budaya tempat kerja syarikat yang unik – dan dia mempunyai perasaan dia akan lebih sesuai dengan sumber manusia.

Duyn menyimpan kebanyakan pemikiran ini kepada dirinya sendiri. Tetapi ketika membuat secangkir teh suatu hari di pejabat London di mana dia bekerja, Duyn menyampaikan kepada rakan kongsi perniagaan HR. Penulis HR memberitahu Duyn bahawa Jennifer Christie, naib presiden Twitter, akan melawat London pada bulan itu. Dia menggesa Duyn menghantar e-mel kepada Christie.

Duyn mengambil peluangnya dan menghancurkan beberapa ayat kepada Christie.

Maju ke hari ini: Duyn adalah ketua kakitangan untuk pengambilalihan bakat global di kira-kira 4,000 orang.

Baca lebih lanjut: Mesej LinkedIn ini mengambil masa 2 minit untuk menulis dan mendapat penghantar kerja pada permulaan yang berjaya – walaupun mereka tidak menyewa

Inilah e-mel yang dia hantar:

Hi Jennifer –

Saya harap minggu anda berjalan lancar. Saya telah mendengar anda sedang membuat perjalanan ke London tidak lama lagi – it's wonderful!

Saya suka melayan anda dengan kopi dan memperkenalkan diri saya. Jika anda seorang kekasih pastri, terdapat Bakeri Nordic di belakang pejabat yang saya mesti tunjukkan kepada anda.

Saya berada di pasukan pemasaran pengguna, tetapi sangat berminat untuk latihan untuk berada di HR. Saya suka mendengar perspektif anda dan apa-apa nasihat yang anda ada di tangan? Saya tahu anda sangat sibuk jadi jika waktu tidak berfungsi untuk perjalanan ini, saya faham. Saya sangat menghargai masa anda.

Terima kasih, Jennifer – Berhati-hati

Duyn menganggap perkara terburuk adalah bahawa Christie tidak menjawab

"Saya menulis saraf," Duyn menulis dalam e-mel kepada Business Insider, "tetapi saya tahu perkara paling buruk ialah dia [Christie] tidak menjawab dan saya akan memperkenalkan diri apabila dia berada di pejabat. Saya yakin dengan 'mengapa' saya dan hanya memerlukan peluang. "

Baca lebih lanjut: Pakar mengatakan strategi pengurusan yang tegas yang digunakan oleh syarikat teknologi tinggi seperti Google dan Facebook boleh memberi manfaat utama

Bagi Christie, dia menulis dalam e-mel kepada Business Insider bahawa mesej khusus ini menonjol di kalangan laut e-mel sejuk dan permintaan LinkedIn yang kerap diterima. "Bukan sahaja ia bijak dan langsung," kata Christie, "tetapi dia telah melakukan beberapa kerja rumah mengenai ketika saya akan pergi ke London."

Lebih-lebih lagi, Christie menambah, "Saya suka proaktif dan kehangatan mesejnya."

Lazimnya, Christie berkata, apabila calon mendekati beliau di LinkedIn, mereka menghantar permintaan yang menyebut sambungan sambungan atau minat.

Kemudian mereka menindaklanjuti dan "berkongsi sebab sebenar untuk mereka menjangkau – mencari peluang, wawasan tentang peranan tertentu yang dipaparkan, dan lain-lain"

Christie berkata, "Saya lebih suka memimpin dengan padang di tempat pertama." Duyn "mengarahkan apa yang dia mahukan dan saya dapati ia menarik dan menyegarkan."

Sesungguhnya, pengasas bersama WayUp dan Ketua Pegawai Eksekutif Liz Wessel menasihatkan supaya mengekalkan e-mel sejuk anda sekurang-kurangnya, dan memberitahu penerima apa yang anda mahu. "

Wessel juga memberitahu para profesional untuk tidak meneka diri mereka sendiri. "Jangan tanya diri sendiri," katanya sebelum ini kepada Business Insider. "Kes teruk, mereka tidak bertindak balas, dan kemudian siapa yang peduli?"

Di London, Duyn dan Christie berulang-ulang pergi sambil menghirup kopi dan bercakap tentang karier mereka. Duyn "bersedia untuk mengambil risiko untuk mengembangkan dirinya dan berkembang, dan saya suka tenaga dan semangatnya untuk orang-orang di Twitter," kata Christie.

Nasihat terbaik Duyn untuk menghantar e-mel kepada orang yang berpengaruh? "Rawat setiap penerima e-mel seperti mereka manusia, dan tulis untuk dibaca dan difahami dalam 20 saat." Beliau menambah, "Jadilah tulen, langsung dengan bertanya anda, dan menghormati masa orang itu."