Ketua Instagram Adam Mosseri berkata aplikasi itu akan menguji menyembunyikan 'suka' untuk sesetengah pengguna di AS bermula minggu depan


Katakan selamat tinggal kepada suka Instagram anda.

Bermula minggu depan, jika anda tinggal di Amerika Syarikat, anda mungkin mendapati bahawa nombor penting yang memberitahu dunia berapa orang menyukai jawatan Instagram yang diterima telah hilang.

Instagram akan bereksperimen dengan bersembunyi seperti tuduhan di AS, Adam Mosseri, ketua perniagaan milik Facebook yang diumumkan pada persidangan WIRED25 di San Francisco pada hari Jumaat.

"Kami akan membuat keputusan yang menyakiti perniagaan jika mereka membantu kesejahteraan dan kesihatan rakyat," kata Mosseri di panggung acara, Wired's Adrienne Jadi dilaporkan dahulu.

Menurut So, Instagram akan menyembunyikan seperti tuduhan hanya untuk pengguna tertentu di AS. Ia adalah sebahagian daripada ujian yang syarikat itu telah mula di beberapa negara lain kerana ia bertindak balas terhadap pengkritik dan cuba untuk mewujudkan "persekitaran yang kurang tertekan" di platform.

Instagram sedang menguji "seperti" yang tersembunyi di tujuh negara – Australia, Brazil, Kanada, Ireland, Itali, Jepun, dan New Zealand.

Pengaruh Instagram yang berpengaruh oleh percubaan ini telah memberitahu Business Insider bahawa mereka mula merasakan kesan perubahan ini pada jenama mereka kerana mereka mendapati jawatan mereka semakin jauh berbanding sebelumnya.

Facebook syarikat induk Facebook juga dilaporkan menguji ini untuk pengguna di Australia. Begitu juga, YouTube bercadang untuk berhenti menunjukkan akaun pelanggan yang tepat untuk salurannya.

Business Insider telah sampai ke Instagram untuk komen. Anda boleh menonton perbincangan Mosseri di bawah.