Ketua antitrust yang diisi semula oleh Eropah membuat padang lima tahun menjadi EVP – TechCrunch digital


Pesuruhjaya persaingan Eropah Margrethe Vestager, ditetapkan untuk dua tugas dalam Suruhanjaya seterusnya, menghadapi tiga jam soalan dari ahli-ahli empat jawatankuasa di Parlimen Eropah petang ini, kerana MEP mendapat peluang untuk menyoal keutamaannya untuk peranan perundangan yang lebih luas yang akan membentuk strategi digital pan-EU untuk lima tahun akan datang.

Seperti yang kita laporkan pada bulan lepas, Vestager diketuai untuk memperluas peranan dalam Suruhanjaya Eropah yang masuk dengan presiden terpilih Ursula von der Leyen menjemputnya sebagai seorang VP eksekutif mengawasi portfolio baru yang disebut "Eropah sesuai untuk zaman digital."

Beliau juga bersedia mengekalkan tugasnya sebagai pesuruhjaya persaingan. Dan soalan yang dihadapinya lebih daripada satu kali semasa pendengaran hari ini di hadapan MEP, yang mempunyai undi pengesahan mengenai pelantikannya, adakah portfolio gabungan itu tidak berisiko konflik kepentingan?

Atau sama ada dia "mengakui ketegangan di antara penguatkuasaan persaingan objektif dan kepentingan dasar perindustrian dalam portfolio anda," seperti yang dinyatakan oleh MEP, sebelum bertanya sama ada dia akan "membina tembok-tembok Cina" di dalamnya untuk mengelakkan lintasan penguatkuasaan dan penggubalan dasar.

Vestager menjawab dengan mengatakan ia adalah soalan pertama yang dia bertanya kepada dirinya sendiri kerana ditawarkan peranan itu – sebelum meletakkan alasan yang mendatar bahawa "kebebasan dalam penguatkuasaan undang-undang tidak boleh dirunding."

"Memang benar bahawa pesuruhjaya untuk pertandingan telah menjadi sebahagian daripada Kolej. Dan setiap keputusan yang kami ambil dalam persaingan adalah satu keputusan yang sama, "katanya. "Apa yang membenarkan bahawa sudah tentu setiap keputusan tidak tertakluk kepada pengawasan undang-undang 2x jika perlu. Dan pengesahan terkini penubuhan ini adalah dua penghakiman pada tahun 2011 – di mana ia telah dipertimbangkan sama ada penubuhan ini … adalah mengikut hak asasi kita dan yang telah didapati begitu. Oleh itu, set up, seperti itu sepatutnya. "

Pesuruhjaya dan pesuruhjaya yang ditugaskan menjawab dengan pelbagai soalan yang mencerminkan tanggungjawab barunya yang luas – menjawab soalan mengenai bidang termasuk cukai digital; kuasa platform dan peraturan; perjanjian baru hijau; AI dan etika data; kemahiran digital dan penyelidikan; dan pengawalan dan pembiayaan perniagaan kecil, serta pertanyaan di sekeliling undang-undang khusus (seperti ePrivacy and Reform Reform).

Perubahan iklim dan transformasi digital telah dikenalpasti dalam ucapan perasmiannya sebagai dua cabaran terbesar di Eropah – yang dia katakan akan memerlukan kedua-dua kerja sama dan memberi tumpuan kepada keadilan.

"Eropah dipenuhi dengan orang yang berkemahiran tinggi, kami mempunyai infrastruktur yang sangat baik, undang-undang yang adil dan berkesan. Pasaran Single kami memberi ruang kepada perniagaan di Eropah untuk berkembang dan berinovasi, dan menjadi yang terbaik di dunia dengan apa yang mereka lakukan, "katanya di bahagian atas lapangannya untuk MEP. "Jadi, janji saya tidak menjadikan Eropah lebih seperti China, atau Amerika. Ikrar saya adalah untuk membantu menjadikan Eropah lebih seperti dirinya sendiri. Untuk membina kekuatan dan nilai kita sendiri, maka masyarakat kita baik dan adil. Untuk semua orang Eropah. "

Membina kepercayaan dalam perkhidmatan digital

Dalam ucapan pembukaannya, Vestager berkata jika mengesahkan beliau akan berusaha membina kepercayaan dalam perkhidmatan digital – mencadangkan peraturan bagaimana syarikat mengumpul, menggunakan dan berkongsi data mungkin diperlukan untuk memastikan data orang digunakan untuk kebaikan orang ramai, dan bukannya menumpukan kuasa pasaran.

Ini cadangan yang tidak akan diketahui di Silicon Valley.

"Saya akan bekerjasama dengan Akta Perkhidmatan Digital yang termasuk menaik taraf peraturan liabiliti dan keselamatan kami untuk platform digital, perkhidmatan dan produk," katanya. "Kami juga mungkin perlu mengawal cara syarikat mengumpul dan menggunakan dan berkongsi data – jadi ia memberi manfaat kepada seluruh masyarakat kita."

"Memandangkan persaingan global semakin sukar kita perlu bekerja lebih keras untuk memelihara tahap permainan," katanya.

Tetapi ditanya secara langsung semasa pendengaran sama ada respons Eropah terhadap kuasa platform mungkin termasuk memecahkan gergasi teknologi yang sombong, Vestager memberi isyarat – berkata campur tangan yang mengganggu itu hanya boleh digunakan sebagai pilihan terakhir, dan dia mempunyai kewajipan untuk mencuba langkah-langkah yang kurang drastik terlebih dahulu . (Ini jawatan yang dia buat sebelum ini di khalayak ramai.)

"Anda betul mengatakan denda tidak melakukan tipuan dan denda tidak mencukupi," katanya menjawab satu soalan mengenai topik itu. Satu lagi MEP mengadu denda pada gergasi teknologi pada dasarnya hanya dilihat sebagai "perbelanjaan operasi."

Vestager menerangkan kes antitrust Google AdSense sebagai contoh penguatkuasaan yang tidak berjaya kerana ia gagal untuk memulihkan persaingan. "Sesetengah perkara yang kita akan lihat ialah kita memerlukan lebih banyak remedi untuk persaingan untuk membeli di pasaran ini," katanya. "Mereka berhenti tingkah laku mereka. Itu sudah dua tahun lalu. Pasaran belum dijemput. Jadi apa yang kita lakukan dalam kes seperti itu? Kita perlu mempertimbangkan remedi yang jauh lebih jauh.

"Juga sebelum kita mencapai remedi yang sangat jauh untuk memecahkan sebuah syarikat – kita mempunyai alat itu di dalam kotak peralatan kita tetapi jelasnya sangat jauh … Kewajiban saya adalah untuk memastikan bahawa kita melakukan perkara yang paling tidak mengganggu untuk membuat persaingan kembali. Dan dalam hal itu, jelas, saya bersedia meneroka apa yang kita perlukan lebih banyak, dalam kes persaingan, untuk persaingan untuk kembali. "

Penguatkuasa undang-undang persaingan di Eropah perlu mempertimbangkan bagaimana memastikan peraturan menguatkuasakan persaingan yang adil dalam apa yang Vestager digambarkan sebagai "fenomena baru" pertandingan " untuk pasaran, bukan hanya di pasaran "- yang bermaksud bahawa sesiapa yang memenangi pertandingan itu menjadi" penentu aturan de facto di pasaran ini. "

Mengatur platform mengenai ketelusan dan keadilan adalah sesuatu yang telah dipersetujui oleh legislator Eropah – pada awal tahun ini. Walaupun platform untuk peraturan perniagaan belum lagi berlaku. "Tetapi ia juga akan menjadi persoalan bagi kami sebagai penguatkuasa undang-undang persaingan," kata Vestager kepada MEP.

Menggunakan undang-undang antitrust yang sedia ada tetapi berbuat demikian dengan kelajuan dan ketangkasan yang lebih besar, dan bukannya perubahan pendekatan persaingan yang drastik, nampaknya menjadi mesej utamanya – dengan pesuruhjaya yang menyatakan dia baru-baru ini membersihkan tindakan interim dalam kes yang sedang berlaku terhadap Broadcom chipmer ; kali pertama permohonan itu telah dibuat selama 20 tahun.

"Ia merupakan gambaran yang baik terhadap hakikat bahawa kita mendapati keutamaan yang sangat tinggi untuk mempercepatkan apa yang kita lakukan," katanya sambil menambah: "Terdapat had tentang bagaimana penguatkuasaan undang-undang yang cepat dapat berfungsi, kerana kita tidak akan berkompromi dengan proses yang wajar – Sebaliknya kita sepatutnya dapat bekerja secepat mungkin. "

Tanggapannya terhadap MEP pada kuasa platform menyukai peraturan pasaran digital yang lebih besar (berpotensi termasuk data), pasaran yang telah dikuasai oleh platform data yang menggembirakan – bukannya menghancurkan platform sendiri. Oleh itu, tidak ada ancaman Elizabeth Warren yang "eksistensial" ancaman kepada teknologi besar, maka, tetapi dari sudut platform pandangan pilihan Vestager mungkin hanya jumlah hingga mati oleh seribu potongan undang-undang.

"Sudah tentu boleh mempertimbangkan apa jenis alat yang kita perlukan?", Dia berpendapat, bercakap mengenai penyusunan semula pasaran sebagai cara untuk mengawal kuasa platform. "Ada cara lain untuk cuba mengatur semula pasaran jika pihak berkuasa persaingan mendapati bahawa cara kerja itu tidak bermanfaat untuk persaingan yang adil. Dan mereka adalah alat yang boleh dipertimbangkan untuk menyusun semula semula sebelum kemudaratan dilakukan. Kemudian anda tidak menghukum kerana pelanggaran tidak dijumpai tetapi anda boleh memberi arahan yang hampir langsung … tentang cara pasar harus diatur. "

Kecerdasan Buatan dengan tujuan

Mengenai kecerdasan buatan – yang Suruhanjaya kini sedang berusaha untuk membangunkan rangka kerja untuk reka bentuk etika dan aplikasi – ucapan pembukaan Vestager mengandungi ikrar untuk menerbitkan cadangan untuk rangka kerja ini – untuk "memastikan kecerdasan buatan digunakan secara etis, untuk menyokong keputusan manusia dan bukan melemahkan mereka "- dan melakukannya dalam masa 100 hari pertama di pejabatnya.

Yang membawa satu MEP untuk mempersoalkan sama ada ia tidak terlalu ambisius dan terburu-buru untuk mengawal teknologi yang masih baru muncul. "Ia sangat bercita-cita tinggi," jawabnya. "Dan salah satu perkara yang saya fikirkan tentang banyak tentu saja jika kita mahu membina kepercayaan maka anda perlu mendengar.

"Anda tidak boleh mengatakan bahawa saya mempunyai idea cemerlang, saya membuatnya berlaku. Anda perlu mendengarkan orang untuk mengetahui cara pendekatan yang betul di sini. Juga kerana ada keseimbangan. Kerana jika anda sedang membangun sesuatu yang baru – sama seperti yang anda katakan – anda harus berhati-hati agar tidak terlalu mengawal.

"Bagi saya, untuk memenuhi cita-cita ini, jelasnya kita memerlukan maklum balas dari banyak, banyak perniagaan yang telah mengambilnya untuk menggunakan senarai penilaian dan prinsip-prinsip (disyorkan oleh HLEG Suruhanjaya mengenai AI) cara membuat AI yang boleh anda percayai . Tetapi saya juga berfikir, sedikit demi sedikit, kita perlu mendengar dengan cepat. Kerana kita perlu bercakap dengan banyak orang yang berbeza untuk mendapatkannya dengan betul. Tetapi ia adalah gambaran yang kita sedang terburu-buru. Kami benar-benar perlu untuk mendapatkan strategi AI kami dari tanah dan cadangan-cadangan ini akan menjadi sebahagian daripada itu. "

Eropah boleh membezakan dirinya sendiri – dan menjadi "pemimpin dunia" – dengan membangunkan "AI dengan tujuan," kata Vestager, menunjuk kepada aplikasi yang berpotensi untuk teknologi seperti dalam penjagaan kesihatan, pengangkutan dan memerangi perubahan iklim, yang katanya juga akan berfungsi nilai Eropah lagi.

"Saya tidak fikir kita boleh menjadi pemimpin dunia tanpa garis panduan etika," katanya mengenai AI. "Saya fikir kita akan kehilangannya jika kita hanya mengatakan tidak boleh lakukan seperti yang dilakukan di seluruh dunia – marilah kita mengumpulkan semua data dari semua orang, tidak kira asalnya, dan mari kita melabur semua wang kita. Saya rasa kita akan kehilangan kerana AI yang anda buat kerana anda mahu melayani manusia. Itulah jenis AI yang berbeza. Ini adalah AI dengan tujuan. "

Mengenai cukai digital – di mana Vestager akan memainkan peranan strategik, bekerja dengan pesuruhjaya lain – beliau berkata hasratnya adalah untuk berusaha ke arah mencapai persetujuan global mengenai pembaharuan peraturan untuk mengambil kira bagaimana data dan keuntungan mengalir merentasi sempadan. Tetapi jika itu tidak mungkin dia berkata Eropah bersedia untuk bertindak bersendirian – dan dengan cepat – menjelang akhir tahun 2020.

"Perkara-perkara yang mengejutkan dapat berlaku," katanya, membincangkan cabaran untuk mencapai kesepakatan cukai yang menyeluruh di seluruh EU, dan mencatat berapa banyak undang-undang cukai yang telah diluluskan di Majlis Eropah dengan suara tidak setuju. "Jadi ia tidak boleh dibatalkan. Masalahnya ialah kita mempunyai beberapa undang-undang yang sangat penting yang belum diluluskan.

"Saya masih agak berharap dengan cara kerja yang kita boleh mendapatkan persetujuan global mengenai cukai digital. Jika itu tidak berlaku, jelaslah kita akan jadual dan menolak penyelesaian Eropah. Dan saya mengagumi Negara-negara Anggota yang telah berkata bahawa kami mahukan penyelesaian Eropah atau global, tetapi jika itu bukanlah kami bersedia melakukan itu sendiri untuk dapat menjawab semua perniagaan yang membayar cukai mereka . "

Vestager juga memberi isyarat sokongan untuk meneroka kemungkinan meminda Perkara 116 Perjanjian mengenai Fungsi EU, yang berkaitan dengan penyelewengan berasaskan persaingan pasaran dalaman, untuk membolehkan pembaharuan cukai diluluskan oleh majoriti yang berkelayakan, bukannya sebulat suara – sebagai strategi yang berpotensi untuk melewati blok semasa UE untuk pembaharuan cukai.

"Saya fikir kita mesti mula meneroka apa yang diperlukan," katanya menjawab soalan susulan. "Saya tidak fikir ia diberikan bahawa ia akan berjaya, tetapi penting bahawa kita mengambil alat yang berbeza yang perjanjian itu memberi kita dan menggunakan alat ini jika perlu."

Semasa pendengaran, beliau juga menganjurkan penggunaan perolehan awam yang lebih strategik oleh Kesatuan Eropah dan Negara Anggota – untuk mendorong lebih banyak pembiayaan untuk masuk ke dalam penyelidikan digital dan inovasi perniagaan yang memberi manfaat dan kepentingan bersama.

"Ini bermakna bekerjasama dengan Negara-negara Anggota mengenai projek-projek penting kepentingan Eropah yang sama. Kami akan menyatukan keseluruhan rantaian nilai, dari universiti, pembekal, pengilang sehinggalah kepada mereka yang mengitar semula bahan mentah yang digunakan dalam pembuatan, "katanya.

"Perolehan awam di Eropah adalah … banyak wang," katanya. "Dan jika kita juga menggunakannya untuk meminta penyelesaian dengan baik maka kita juga mungkin mempunyai perniagaan yang lebih kecil untuk mengatakan saya sebenarnya dapat melakukannya. Jadi, kita boleh membuat strategi kecerdasan buatan yang akan mendorong semua sektor masyarakat. "

Beliau juga berpendapat bahawa strategi perindustrian Eropah perlu melangkaui Pasaran Tunggalnya sendiri – menandakan pendekatan yang lebih sukar untuk akses pasaran kepada mereka yang berada di luar blok tersebut.

Dan menyiratkan dia mungkin tidak mengendahkan satu-satunya untuk mendapatkan akses kepada data yang dibiayai oleh umum – jika nilai itu mengandungi risiko, ia terus mengukuhkan gergasi yang kaya dengan data, yang menguasai pasaran dengan mengorbankan pemain tempatan yang lebih kecil.

"Ketika kita semakin banyak saling berhubungan, kita lebih bergantung dan dipengaruhi oleh keputusan yang dibuat oleh orang lain. Eropah adalah rakan perdagangan terbesar di antara 80 buah negara, termasuk China dan A.S.. Jadi, kami berada dalam kedudukan yang kuat untuk bekerja untuk medan bermain global. Ini termasuk mengejar cadangan kami untuk memperbaharui Pertubuhan Perdagangan Dunia. Ia termasuk memberikan alat yang tepat untuk memastikan pemilikan dan subsidi negara asing tidak menjejaskan persaingan yang adil di Eropah, "katanya.

"Kami perlu memikirkan apa yang membentuk kuasa pasaran," katanya menerusi membincangkan bagaimana kapasiti untuk mengumpul data boleh mempengaruhi kedudukan pasaran, tanpa mengira sama ada ia berkaitan langsung dengan pendapatan. "Kami akan memperluaskan pandangan kami tentang bagaimana ini berfungsi. Kami banyak belajar dari beberapa kes penggabungan yang kami lakukan untuk melihat bagaimana data boleh berfungsi sebagai aset untuk inovasi tetapi juga sebagai halangan untuk masuk. Kerana jika anda tidak mempunyai data yang betul, sukar untuk menghasilkan perkhidmatan yang sebenarnya diminta orang. Dan itu menjadi semakin kritikal ketika datang ke AI. Kerana sekali anda memilikinya maka anda boleh melakukan lebih banyak lagi.

"Saya fikir kita perlu membincangkan apa yang kita lakukan dengan semua data yang dibiayai awam yang menakjubkan yang kita ada. Ia tidak terlalu berlebihan tetapi kita tidak harus berakhir dalam keadaan di mana 'orang-orang yang mempunyai lebih banyak diberikan'. Jika anda sudah banyak maka anda juga mempunyai keupayaan dan wawasan teknikal untuk menggunakannya dengan baik. . Dan kami mempunyai data menakjubkan di Eropah. Hanya berfikir tentang apa yang boleh dinilai dalam superkomputer kita … mereka kelas dunia … Dan kedua ketika datang kepada kedua (EU sat-nav) Galileo dan (program pemerhatian bumi) Copernicus. Data di sini juga tersedia. Yang merupakan perkara yang sangat baik untuk petani melakukan pertanian yang tepat dan menyelamatkan racun perosak dan benih dan semua itu. Tetapi benar-benar gembira bahawa kami juga menjadikannya tersedia bagi mereka yang sebenarnya boleh membayarnya sendiri?

"Saya fikir ia adalah perbincangan yang perlu kita miliki – untuk memastikan bahawa bukan hanya orang besar yang mengambil sendiri tetapi yang lebih kecil mempunyai peluang yang adil."

Hak dan kesalahan

Semasa Vestager pendengaran juga ditanya sama ada beliau menyokong reformasi hak cipta EU kontroversi.

Beliau berkata beliau menyokong "kompromi" yang dicapai – dengan alasan bahawa undang-undang adalah penting untuk memastikan para seniman diberi ganjaran untuk kerja yang mereka lakukan – tetapi menegaskan bahawa ia akan menjadi penting bagi Suruhanjaya yang akan datang untuk memastikan pelaksanaan Negara Anggota adalah "koheren" Pemecahan adalah dielakkan.

Dia juga memberi amaran terhadap risiko perdebatan yang sama "memecah belah" yang dibuka semula, melalui undang-undang lain.

"Saya fikir sekarang bahawa isu hak cipta telah diselesaikan, ia tidak sepatutnya dibuka semula di kawasan Akta Perkhidmatan Digital, "katanya. "Saya fikir penting untuk berhati-hati untuk tidak melakukannya kerana kemudian kita akan kehilangan kelajuan lagi apabila ia benar-benar memastikan terdapat imbuhan bagi mereka yang memegang hak cipta."

Ditanya dalam soalan susulan bagaimana, seperti arahan yang diterapkan oleh Negara Anggota Kesatuan Eropah, dia akan memastikan kebebasan bersuara dilindungi daripada teknologi penapis upload – yang merupakan pengkritik pembaharuan hak cipta yang menegaskan undang-undang dengan berkesan menuntut platform yang digunakan – Vestager lindung nilai, berkata: "(Ia) akan mengambil banyak perbincangan dan bolak antara Negara-Negara Anggota dan Suruhanjaya, mungkin. Juga parlimen ini akan mengikuti ini dengan teliti. Untuk memastikan bahawa kami mendapat pelaksanaan di Negara Anggota yang sama. "

"Kita perlu berhati-hati," katanya. "Beberapa perbincangan yang kami ada semasa penggunaan arahan hak cipta akan kembali. Kerana ini adalah perdebatan penting. Kerana itulah perdebatan antara kebebasan bersuara dan sebenarnya melindungi orang yang memiliki hak. Yang benar-benar dibenarkan … Sama seperti kita mempunyai nilai-nilai asas kita juga mempunyai perbincangan asas kerana ia sentiasa bertindak mengimbangi cara mendapatkan hak ini. "

Pesuruhjaya juga menyuarakan sokongan untuk lulus Peraturan ePrivacy. "Ia akan menjadi keutamaan yang tinggi untuk memastikan kita dapat lulus itu," katanya kepada MEP, dengan pembaharuan pembaharuan blok bangunan penting.

"Salah satu perkara yang saya harapkan ialah kita tidak hanya mengasingkan diri kepada warganegara individu," katanya. "Sekarang anda mempunyai hak, kini anda hanya pergi dan memaksa mereka. Kerana saya tahu saya mempunyai hak tetapi salah satu kekecewaan saya adalah bagaimana untuk menguatkuasakannya? Kerana saya membaca halaman selepas halaman selepas halaman dan jika saya tidak penat dan hanya melupakannya maka saya juga mendaftar. Dan itu tidak masuk akal. Kami masih perlu berbuat lebih banyak untuk orang merasa diberi kuasa untuk melindungi diri mereka. "

Dia juga diminta untuk memberikan pandangannya mengenai pemotongan mikro yang dipandu oleh adtech – sebagai saluran untuk kempen disinformasi dan campurtangan politik – dan lebih luas seperti apa yang dipanggil "kapitalisme pengawasan." "Adakah anda sanggup menangani model perniagaan yang dipandu oleh adtech secara keseluruhan? , "Dia ditanya oleh satu MEP. "Adakah anda bersedia untuk mengambil amalan mengeksploitasi data tertentu seperti melakukan pelarasan sepenuhnya dari meja?"

Ragu-ragu sedikit sebelum menjawab, Vestager berkata: "Salah satu perkara yang saya pelajari dari kapitalisme pengawasan dan idea-idea ini bukannya anda mencari Google ia adalah Google yang mencari anda. Dan ini memberi idea yang sangat baik tentang bukan sahaja apa yang anda mahu beli tetapi juga apa yang anda fikirkan. Jadi, kita memang banyak yang perlu dilakukan. Saya mempunyai persetujuan lengkap dengan apa yang telah dilakukan setakat ini – kerana kita perlu melakukan sesuatu dengan cepat. Jadi Kod Amalan (di atas maklumat disinformation) adalah permulaan yang sangat baik untuk memastikan bahawa kita mendapat perkara yang betul … Jadi saya fikir kita mempunyai banyak perkara untuk dibina.

"Saya tidak tahu apa yang harus menjadi butiran Akta Perkhidmatan Digital. Dan saya fikir ia adalah sangat penting bahawa kita membuat sebahagian besar daripada apa yang kita ada sejak kita terburu-buru. Juga untuk mengambil saham mengenai apa yang saya sebut sebagai hak rakyat digital – GDPR (Peraturan Perlindungan Data Am) – bahawa kita boleh menguatkuasakan pihak berkuasa kebangsaan itu secara penuh, dan semoga juga mempunyai respon pasaran supaya kita mempunyai privasi oleh reka bentuk dan dapat memilih itu. Kerana saya fikir ia sangat penting bahawa kita juga mendapat respon pasaran untuk mengatakan, dengan baik, anda sebenarnya dapat melakukan perkara-perkara dengan cara yang sangat berbeza daripada hanya untuk membenarkan diri anda merasa terpaksa mendaftar dengan apa jua syarat dan syarat yang diletakkan di hadapan anda.

"Saya sendiri mendapati ia sangat mencetuskan pemikiran sekiranya anda mempunyai masa seketika untuk membaca T & C sekarang apabila mereka diwajibkan, terima kasih kepada parlimen ini, untuk menulis dengan cara yang anda boleh benar-benar memahami bahawa menjadikannya lebih menakutkan . Dan selalunya ia hanya membuat saya berfikir, terima kasih tetapi tidak terima kasih. Dan tentu saja adalah sisi lain duit syiling itu. Ya, peraturan. Tetapi kita juga sebagai rakyat untuk lebih mengetahui tentang jenis kehidupan yang kita mahu hidup dan jenis demokrasi yang kita mahu. Kerana ia tidak boleh hanya digital. Kemudian saya fikir kita akan kehilangannya. "

Dalam permohonannya sendiri kepada MEP, Vestager menggesa mereka untuk meluluskan belanjawan supaya Suruhanjaya dapat meneruskan tugas-tugas yang mendesak di hadapannya. "Kami telah mencadangkan agar kami meningkatkan pelaburan kami dengan cukup banyak untuk dapat melakukan semua perkara seperti ini," katanya.

"Perkara pertama yang pertama, saya minta maaf untuk mengatakan ini, kita memerlukan wang itu. Kami memerlukan pembiayaan. Kami memerlukan program. Kita perlu dapat melakukan sesuatu supaya orang dapat melihat bahawa perniagaan boleh menggunakan dana untuk melabur dalam inovasi, supaya para penyelidik dapat membuat jaringan mereka bekerja di seluruh Eropah. Bahawa mereka mendapat pembiayaan sebenarnya untuk sampai ke sana. Dan dengan itu saya harap anda akan membantu untuk memastikan rangka kerja kewangan berbilang tahunan disediakan. Saya tidak fikir bahawa orang Eropah mempunyai kesabaran untuk kita apabila datang kepada perkara-perkara yang berbeza yang kita ingin menjadi nyata. Itu sekarang, ada di sini. "