Kesan yang terdapat dalam Nasihat Pencegahan Diabetes, Aktiviti


Miriam E. Tucker
13 Mei 2019

Langkah-langkah pencegahan diabetes kurang digunakan di Amerika Syarikat, mencadangkan data baru.

Hasil kajian, dari 2016 dan 2017 Tinjauan Wawancara Kesihatan Negara, diterbitkan dalam talian 10 Mei di Rangkaian JAMA Terbuka oleh Mohammed K. Ali, MD, Bahagian Terjemahan Diabetes, Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit, Atlanta, Georgia, dan rakan sekerja .

Kedua-dua Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan AS dan Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan kaunseling penyaringan dan gaya hidup untuk mencapai penurunan berat badan dan mengurangkan risiko diabetes pada orang dewasa berisiko tinggi. Dan program pencegahan kencing dilindungi di bawah Medicare, banyak rancangan kesihatan komersial, dan beberapa rancangan kesihatan Medicaid dan pekerja negeri.

Namun, Ali dan rakannya menemui jurang besar dalam memberikan khidmat nasihat dan arahan untuk pencegahan kencing manis bagi golongan dewasa dengan peningkatan risiko diabetes jenis 2 dan tahap pengambilan pesakit yang rendah dalam aktiviti atau program pengurangan risiko kencing manis.

"Persepsi risiko, rujukan kesihatan profesional dan komunikasi, dan liputan insurans adalah kunci utama untuk meningkatkan tingkah laku mengurangkan risiko di kalangan orang dewasa AS," tulis penyiasat. "Untuk meningkatkan jangkauan dan penggunaan perkhidmatan pencegahan penyakit kencing manis, perluasan beberapa kombinasi program (bekalan), kesedaran (permintaan), dan akses dan rujukan oleh profesional penjagaan kesihatan (hubungan) nampaknya diperlukan."

Contoh kajian itu termasuk 50,912 orang dewasa, yang mewakili sekitar 223 juta orang dewasa AS.

Dari jumlah itu, 36.0% (mewakili 80 juta orang dewasa) sama ada diagnosis doktor terhadap prediabetes atau skor yang lebih tinggi daripada 5 pada ujian risiko Persatuan Diabetes Amerika (ADA) atau kedua-duanya.

Dianggarkan 14.6 juta orang dewasa dengan indeks jisim badan tinggi dan prediabetes yang didiagnosis, 73.5% melaporkan menerima panduan pada tahun lalu daripada profesional penjagaan kesihatan mereka mengenai aktiviti dan / atau program untuk menurunkan risiko diabetes, termasuk nasihat untuk meningkatkan aktiviti fizikal (63%), mengurangkan lemak atau kalori (59.2%), atau menyertai program penurunan berat badan (21.3%).

Hanya 4.9% dilaporkan dirujuk secara khusus kepada program pengurusan gaya hidup pencegahan diabetes.

Di antara mereka yang menerima nasihat atau rujukan, 70.0% meningkatkan aktiviti fizikal, 75.8% mengurangkan lemak diet atau kalori, 35.0% mengambil bahagian dalam program penurunan berat badan, dan 39.6% menyertai program pencegahan kencing manis. Di samping itu, 14.5% melaporkan mengambil ubat untuk mengurangkan tahap glukosa darah.

Sebaliknya, anggaran 53.5 juta orang dewasa dengan BMI tinggi dan skor risiko ADA yang tinggi tetapi tiada diagnosis khusus prediabetes kurang mungkin menerima nasihat atau rujukan untuk pencegahan. Khususnya, hanya separuh (50.6%) melaporkan menerima nasihat atau pengurangan risiko diabetes yang kencing manis atau rujukan dan kurang dari 1% (0.4%) melaporkan rujukan kepada program pencegahan kencing manis.

Tetapi apabila mereka dinasihatkan atau dirujuk, individu-individu yang berisiko tinggi itu mungkin mengambil bahagian sebagai orang yang mempunyai diagnosis prediabetes, dengan 66.5% meningkatkan aktiviti fizikal mereka, 75.2% mengurangkan lemak diet atau kalori, 33.5% menyertai program penurunan berat badan, dan 40.4% menyertai program pencegahan kencing manis.

Di seluruh kumpulan, penglibatan yang lebih besar dalam program ini secara amnya dilihat untuk golongan dewasa berumur 45 hingga 64 tahun, orang dewasa bukan hitam dan Asia bukan Hispanik, individu yang mempunyai tekanan darah tinggi, wanita yang mempunyai sejarah penyakit kencing manis, dan individu yang mempunyai lebih daripada pendidikan sekolah menengah.

Ali dan rakannya menulis, "Kajian kami menawarkan penilaian pertama nasihat dan / atau rujukan peserta yang dilaporkan oleh profesional penjagaan kesihatan dan penglibatan mereka oleh orang dewasa berisiko tinggi menggunakan kontinum pencegahan kencing manis nasional, menunjukkan di mana jurang berlaku, memberikan pandangan mengenai kemungkinan dasar dan tindakan program, dan menyediakan penanda aras untuk pemantauan peringkat penduduk masa depan. "

Kajian ini disokong sebahagiannya oleh Pusat Penyelidikan Terjemahan Pusat Diabetes Georgia, dibiayai oleh Institut Kebangsaan Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Para penulis telah melaporkan tiada hubungan kewangan yang relevan.

Disemak pada 5/14/2019

SUMBER: Medscape, 13 Mei 2019. JAMA Netw Open. 2019; 2: e193160.